Aki magányos, jobban didereg

Miért van az, hogy egyesek folyton fáznak, míg másoknak télvíz idején is melegük van? A jelenség olyan dolgoktól függ, mint a korunk, a nemünk, az étrendünk, az alvási szokásaink, az életmódunk és meglepő módon, a boldogságunk. A nők gyakrabban fáznak, mint a férfiak, és aki sokat mozog, annak a keze és a lába melegebb, mint az ülőmunkát végzőké.

Aki magányos, jobban dideregAz emberek melegvérű élőlények, átlagosan 37 fokos testhőmérséklettel. Ez annyit jelent, hogy a hidegvérű állatokkal ellentétben képesek vagyunk szabályozni a testhőmérsékletünket, és nem a környezet határozza ezt meg. A folyamat az agyban kezdődik, és a hormonok – elsősorban az ösztrogén – irányítják.

A kutatások bizonyítják: a nők gyakrabban fáznak, mint a férfiak, és ugyanez jellemző az idősekre is. A fizikai aktivitás is számít: aki sokat mozog, annak a keze és a lába melegebb, mint az ülőmunkát végzőké.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a nők miért fagyoskodnak akkor is, mikor a férfiak egy szál pólóban ülnek. Az ok egyszerű: a férfiak izomtömege általában nagyobb, mint a nőké, míg a nőknél a zsírtömeg a magasabb. Az izomzat igénybevétele az, ami hőt termel, míg a zsír tárolja azt. A University of Utah szakemberei megállapították, hogy a férfiak keze 32,3 C fokos, míg a nőké ugyanolyan hőmérsékleti viszonyok között csupán 30,7 C.

A nők szervezete nehezebben melegedik fel, emellett pedig a menstruációs ciklus is befolyásolja a hőérzetet: ez akár több fok különbséget is jelenthet. A túlsúlyos emberek általában kevésbé fáznak, mivel a fő szerveik melegek, a testfelületek általában azonban hidegebb szokott lenni.

A fizikai adottságokon túl az érzelemvilágunk is hatással van a hőérzetünkre: ha például jól érezzük magunkat egy társaságban, szó szerint „belemelegedünk” a beszélgetésbe. Aki gyakran és szívesen jár társaságba, ritkábban didereg, mint az, aki elszigetelten él.