Speciális jelzések az agyunknak

Az idegrendszer nagyobb szerepet játszik a fertőzéses folyamatokban és az autoimmun betegségekben, mint azt korábban vélték. A központi idegrendszer folyamatait már lehet befolyásolni elektroterápia segítségével. Ismert, hogy a végtagot elvesztőknél a hiányzó testrész felől fantomfájdalom ébred, és az elektromos ingerlés képes megszakítani ezt a jelzést.

Speciális jelzések az agyunknakA kommentárt Dr. Benjamin Steinberg és a Szent Mihály Kórház (Toronto, Kanada) írták, és a megfigyelés akár új perspektívát nyithat akár a vírusfertőzések, akár a reumás ízületi gyulladás diagnosztikájában és kezelésében. Az elmélet szerint a perifériás idegrendszer sejtes elemei küldik tovább a fertőzést, vagy gyulladást jelző információt a központi idegrendszer felé, mely azután az egész szervezet válaszát meghatározza. Úgy vélik, hogy a jel nem általános vészhelyzetet jelöl, hanem specifikusan meghatározza a baj természetét.

Az alapkutatásban érdekelt munkatársak jelenleg ezen „idegi kód” megfejtésén dolgoznak, sőt, amennyiben ez megtörténik, az információt akár ki is lehetne cserélni. A jelenlegi diagnosztikus eszközök a képalkotók segítségével felfedett morfológiai elváltozásokra világítanak rá, illetve a testnedvekben, szövetekben való eltéréseket fedik fel. A bonyolultabb beavatkozások akár órákig is tarthatnak, és az eredményre akár napokat is várni kell. Ezzel szemben az idegrendszer valós időben közvetíti a jelet, és amennyiben azt képesek leszünk dekódolni, rövidülhet a diagnózis felállítása, és hamarabb megkezdődhet a kezelés.

A központi idegrendszer folyamatait már lehet befolyásolni elektroterápia segítségével. Ismert, hogy a végtagot elvesztőknél a hiányzó testrész felől fantomfájdalom ébred, és az elektromos ingerlés képes megszakítani ezt a szignált.