Nárcisztikus férfiak

A férfiak több generáción keresztül, kortól függetlenül magasabb pontszámot értek el a személyiségteszt nárcisztikus vonásokra vonatkozó részében, mint a nők. A nárcizmus sok problémát előidézhet a személyközi kapcsolatokban, például ellehetetleníti a hosszú távú kapcsolatok fenntartását, illetve hozzájárul a nem etikus magatartáshoz, sőt az agresszióhoz is.

Nárcisztikus férfiakA Psychological Bulletin című szakfolyóirat következő számában megjelenő kutatás szerint a férfiak több generáción keresztül, kortól függetlenül magasabb pontszámot értek el a személyiségteszt nárcisztikus vonásokra vonatkozó részében, mint a nők.

„A nárcizmus számos problémát előidézhet a személyközi kapcsolatokban, például ellehetetleníti a hosszú távú kapcsolatok fenntartását, illetve hozzájárul a nem etikus magatartáshoz, továbbá az agresszióhoz is” – fogalmazott a kutatást vezető Emily Grijalva professzor, a Buffalói Egyetem Menedzsment Iskolájának munkatársa.

„A nárcizmus ugyanakkor magas önértékeléssel, érzelmi stabilitással és vezetői hajlammal jár. A nembéli különbségek vizsgálata lehetővé teszi, hogy magyarázatot adjunk a férfiakhoz és a nőkhöz társított tulajdonságokra” – tette hozzá a szakember.

A kutatók több mint 355 szakcikket, disszertációt és kéziratot vettek górcső alá, melyekben a nárcizmus három aspektusát vizsgálták meg: a vezetést és a tekintélyt, a grandiózusságot / exhibicionizmust és a jogosultság érzését.

A férfiak és a nők között utóbbiban mutatkozott a legnagyobb eltérés, ami arra enged következtetni, hogy a férfiak hajlamosabbak kihasználni másokat, és nagyobb eséllyel érzik magukat feljogosítva bizonyos privilégiumokra.

A második legnagyobb különbség a vezetés és a tekintély dimenziójában látszott meg. „A férfiak sokkal inkább kifejezik a hatalomvágyukat. Az exhibicionizmus területén azonban nem mértünk nagy különbséget, tehát mindkét nem hasonlóan hajlamos a hiúságra” – magyarázta Grijalva.

A kutatócsoport emellett főiskola hallgatók 1990 és 2013 között gyűjtött adatait is elemezte, aminek alapján kiderült, hogy egyik nem sem vált nárcisztikusabbá az idő múlásával.