Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Kacagva tanul a baba

A nevetés már a második életévben is ösztönzőleg hathat a tanulásra. Ha megnevettetjük kisgyermeket, mialatt tanítunk neki valamit, ezzel felgyorsíthatjuk a tanulás folyamatát. Azok a kisgyermekek, akik nevettek egy játékot bemutató vicces demonstráció alatt, később sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik egy komoly bemutatót néztek meg.

Kacagva tanul a babaKiderült, hogy azok a 18 hónapos kisgyermekek, akik nevettek egy játék felvételét bemutató vicces demonstráció alatt, jelentősen jobban teljesítettek később a feladatban, mint azok, akik egy komoly bemutatót néztek meg.

A párizsi Descartes Egyetem kutatói elmondták, hogy kísérletük első alkalommal vizsgálta a humor hatását ilyen fiatal korú gyermekek tanulására. A szakértők úgy vélik, az eredmények hátterében az állhat, hogy a pozitív érzelmek befolyásolnak bizonyos agyi vegyületeket. Felnőtteken végzett korábbi kutatások ugyanis azt mutatták, hogy a pozitív érzelmek hatást gyakorolhatnak a dopamin és az endorfin felszabadítására, ami pedig befolyásolhatja a tanulást. A korábbi eredmények azt bizonyították, hogy a pozitív érzelmek javítják a kreatív problémamegoldás képességét, és elősegítik a kognitív (mentális) rugalmasságot.

A kísérlet során az egyetem pszichológusai 53 kisgyermeknek mutatták be, hogyan kell felvenni egy játékkacsát egy kartonpapírból készült gereblyével. 37 gyermek humoros demonstrációt látott, amelyben a felnőtt a földre dobta a kacsát, és minden alkalommal nevetett, amikor sikerült felvennie. A többiek komoly bemutatót néztek meg. A humoros csoportban lévő gyermekek közül tizenhatan nevettek legalább egyszer a látottakon.

A bemutatót követően a felnőtt letette a gereblyét mindegyik gyerek mellé, és megfigyelte, hogy utánozza-e a tevékenységet. A nevető gyermekek 93,7 százaléka használta a gereblyét a kacsa felvételére, míg a humoros csoportban lévő nem nevető gyerekek mindössze 19 százaléka használta az eszközt. Ehhez hasonlóan a komoly demonstrációt végignéző 16 gyermek közül csupán 25 százalék használta a gereblyét.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a nevetés már a második életévben is ösztönzőleg hathat a tanulásra” – összegezték kísérletüket a kutatók a Cognition and Emotion szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.