Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Agyedzés feledékenység ellen

Aki rendszeresen edzi az agyát, nemcsak okosabb lesz, hanem okos marad idősebb korában is. Az agy edzésére különböző lehetőségek léteznek. Különösen hatékony, ha az alább felsorolt módszereket váltakozva használjuk, így az agy számára az edzés mindig változatos, mert mindig új feladatok elé állít. Íme néhány hasznos gyakorlat a feledékenység ellen.

Kacagva tanul a baba

A nevetés már a második életévben is ösztönzőleg hathat a tanulásra. Ha megnevettetjük kisgyermeket, mialatt tanítunk neki valamit, ezzel felgyorsíthatjuk a tanulás folyamatát. Azok a kisgyermekek, akik nevettek egy játékot bemutató vicces demonstráció alatt, később sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik egy komoly bemutatót néztek meg.

Már az anyaméhben is tanulnak a magzatok

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az újszülöttek már az anyaméhben elkezdenek tanulni: mire az anya a terhesség 34. hetébe lép, magzata már képes reagálni arra, ha egy ismerős mondókát dúdol neki. Szintén bizonyítást nyert az is, hogy a magzat számára az anya hangja a legfőbb inger, így ennek nagy szerepe van a korai tanulás és az emlékezet fejlődésében.

A nyelvtanulás megváltoztatja az agy fejlődését

Az, hogy a gyerekek mennyi idősen kezdenek el idegen nyelvet tanulni, befolyásolja a majdani felnőttkori agyszerkezetüket – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a Montreáli Neurológiai Intézet, a McGill Egyetem és az Oxford Egyetem szakértői közösen végeztek. A téma azért kiemelt jelentőségű, mert az emberek többsége élete során legalább egy idegen nyelvet elsajátít valamilyen szinten. Sokan akár professzionálisan, főleg abban az esetben, ha az agyfejlődés korai szakaszától kezdve, az anyanyelvvel párhuzamosan ismerték meg azt.

Mi köze az inzulinnak a tanuláshoz?

„Az emberek az inzulinra csak a cukorbetegséggel kapcsolatban szoktak gondolni, pedig több metabolikus tünetegyüttes bizonyos típusú kognitív (tanulási) problémával és magatartási rendellenességgel is összefügg, például a demenciával, vagy a depresszióval” – magyarázza Yun Zhang, a kutatás vezetője, társprofesszor a Harvard Egyetemen, szervezeti és evolúció biológus.

Jó dolog verset magolni

Aki verseket magol, annak jobb lesz a közérzete és énképe is megerősödik – legalábbis ez derült ki egy nemrég közzé tett felmérésből. Dr. Clare Rathbone, a Readingi Egyetem pszichológia és klinikai nyelvtudományok karáról, valamint Dr. Abigail Williams, az Oxford Egyetem angol szakáról az angol Nemzeti Költészet Napja alkalmából arra kérték az utca embereit, hogy idézzenek a számukra sokat jelentő versekből, majd mondják el az ehhez kapcsolódó emlékeiket és érzéseiket.

Legyen öröm a tanulás!

A félévi bizonyítvány sokaknak örömet, másoknak bizonyára csalódást okozott. Mit tehetünk a javítás és egy sikeresebb második félév érdekében?

Tanácsok a hatékony tanuláshoz (3.)

Folytatódnak a megjegyzéssel kapcsolatos tudnivalók, tanácsok, a V betűsök után az A betűsökkel: szóljon a halk zene, jöhet az agytréner is, de semmiképpen se hívjuk segítségül a kávét, az alkoholt.

Tanácsok a hatékony tanuláshoz (2.)

A három részből álló tanulási folyamat második részét a megjegyzéssel (bevéséssel, rögzítéssel) kapcsolatos tudnivalók és tanácsok ismertetésével folytatjuk. Fontos a sorrend, az olvasás, a jelölés – és a puska!

Tanácsok a hatékony tanuláshoz (1.)

Diákok százezrei ültek ismét az iskolapadokba, de megkezdődik/folytatódik a felnőttek oktatása, (tovább)képzése is. Újra beindulnak a nyelv- és egyéb tanfolyamok, csoportosak és egyéniek egyaránt. Mottó a 3L: a Life Long Learning, amit (a rosszízű „életfogytig” helyett) szöveghűen élethosszig tartó tanulásnak fordítunk.