Tanácsok a hatékony tanuláshoz (3.)

Folytatódnak a megjegyzéssel kapcsolatos tudnivalók, tanácsok, a V betűsök után az A betűsökkel: szóljon a halk zene, jöhet az agytréner is, de semmiképpen se hívjuk segítségül a kávét, az alkoholt.

Készíthetünk speciális kazettát vagy CD-t is, hogy még több A (mint auditív) jellegű segítségünk legyen az anyag rögzítése során. A javasolt hanghordozó akkor lesz speciális, ha először kedvenc zeneszámainkat vesszük rá, majd ezeknél lényegesen halkabban rámondjuk a megjegyzendő – de előtte már megértett, számunkra tehát világos – szöveget. Hallgassuk meg többször a felvételeket, és közben mindig csak a zeneszámokra figyeljünk! Meglepődve és persze örömmel vehetjük majd észre, hogy miközben jól szórakoztunk, bevésődött agyunkba az alig hallható szöveg is.

Apropó, zene. Van, aki csak halotti, síri csendben tud tanulni, másnak meg teljes gázzal kell, hogy szóljon közben a zene. Virágozzék száz virág! – mondom a kínaiak után: ne mi döntsük el, hogy mi jó a másiknak. Akkor se, ha ő a „gyengébb fél”, az asszonyunk, az emberünk vagy éppenséggel a gyerekünk…

S ha már a technika bevonásáról írok, segítheti a bevésést a tudati technológia is: a DAVID 2001 fény-hang készülékre, a mentális fitness computer névre hallgató számítógép-vezérelte kütyüre gondolok, amelyet agytrénerként ismer a köztudat. Az alapgép 6 relaxáló, 6 gyógyító, valamint 6 memóriát és kreativitást fejlesztő, kifejezetten a tanulást segítő-támogató programot tartalmaz. Több mint 15 éves praxisom alapján (s persze az irodalmi hivatkozásokra is támaszkodva) mondhatom, hogy mindhárom programkészlet jól hasznosítható. A feszültséget, kimerültséget jól oldják, ellensúlyozzák az A jelű relaxáló programok; a B jelű gyógyító és a C jelű fejlesztők pedig – főleg kombinálva! – nagyon megkönnyítik a bevésést, rögzítést. Sikeresen alkalmazható az agytréner a 3. pontban olvasható felidézés sikerességének javítása során is.

„Célzóvíznek” – víz!

Nem írtam még az O és a G betűvel szimbolizált, a szagláshoz vagy az ízleléshez kötött bevésés-támogatókról – pedig ilyenek is rendelkezésünkre állnak. Köztudott, hogy a folyadék, konkrétan a víz segíti a sejtek közötti kommunikációt, így a tanulást is.

Nem áll ez viszont az alkoholra, hosszú távon a kávéra és a fekete teára sem. Vállalom a vitát a kávé-kóla-feketetea pártiakkal, hogy az energiaitalok kedvelőiről ne is beszéljek. Gondolom, az alkoholtartalmú célzóvizekről nem kell külön szólni. A többit elsősorban a koffein tartalma miatt nem javaslom a gyerekeknek egyáltalán, a felnőtteknek sem szívesen. Ezek a levek ugyanis egyrészt zavarják a vízháztartást, a veseműködést, a vérnyomást, s ezen keresztül a szívet is, másrészt az optimálisnál nagyobb mennyiségben fogyasztva, illetve hatásuk elmúltával kifejezetten fáradtságot, kimerültséget, dekoncentrációt váltanak ki.

Csak tiszta víz!Javaslom viszont a vizet; a tiszta, figyelem: szénsavmentes, nem cukrozott limonádévá rontott, nem túl hideg, de nem is poshadt H2O-t. Citromlevet, lehetőleg frissen facsarva, tehetünk viszont a vízbe. S ihatunk szénsavmentes, tiszta vízzel hígított gyümölcs- és/vagy zöldségleveket is – de ezekből egy alkalommal csak egyfélét…

Hát így keletkezhetnek egy bizonyos anyag bevéséséhez, megjegyzéséhez kötődő illat- és/vagy ízélményeink.

Mikor kell segítség a felidézéshez?

3. Eljutottunk a tanulási folyamat legproblematikusabb részéhez: a felidézéshez. Mert hiába érti valaki, és hiába jegyezte meg jól az anyagot, ha nem tudja reprodukálni, visszaadni, bizonyítva ezzel a tudását!

A téma tárgyalása elején tisztázni kell, hogy csak az úgynevezett számonkéréses helyzetben sikertelen valaki (szóbeli felelés, vizsga, illetve feladatlap kitöltése, dolgozatírás alkalmával), vagy úgy általában (akár baráti beszélgetés során is) az. Az utóbbi esetben a tanulási technika, módszer mondott csődöt; az előbbiben egyértelműen pszichológiai (pszicho-fiziológiai vagy pszicho-vegetatív) problémáról van szó. Ennek megfelelően vagy pedagógus, vagy pszichológus segítségét kell kérni.

Mert technikai, módszerbeli hiba az is, ha valaki túl keveset vagy túl sokat (!) foglalkozik a bevéséssel, megjegyzéssel, anélkül, hogy értené az anyagot – de az is az, ha ismétlés nélkül sok idő telik el a rögzítés és a felidézés között, mert egyszerűen feledésbe merül az egyébként lehet, hogy jól rögzített anyag.

VizsgaUgyanígy csak szakember segíthet a túl stresszelő vagy a belső kontroll attitűddel gyakran együtt járó, úgynevezett debilizáló (bénító, gátló) szorongással küszködő emberen (aki feladathelyzetben csak a vegetatív tüneteire képes figyelni, s ezért gátlódik le az egyébként megtanult anyag reprodukálása). Szakember segíthet továbbá az érzelmileg veszélyes, fenyegető, negatív ingerek iránt hiperérzékennyé vált szenzitizátoron, de az ilyen ingereket csak túl későn felismerni képes represszoron is…

Milyen a hatásos segítség?

Kemény szavak ezek, de érvekkel jelzik, hogy tényleg segítséget, szakember beavatkozását kell kérni, hiszen ezek a dolgok nem múlnak el maguktól vagy az „idővel”.

Ha destruktív (romboló) kritikával illetjük az érintett személyt (akár önmagunkat, ha mi vagyunk azok), az csak ront a helyzeten. Persze az sem javít, ha a tanárt szidjuk, és – alaptalanul – felmentjük, sőt dicsérjük a rosszul teljesítőt.

Mert amennyire káros, ha butának, ostobának stb. minősítünk valakit (aki – mivel gyakran függ tőlünk – előbb-utóbb elfogadja állításunkat és beletörődik abba, hogy ő már csak ilyen), annyira rossz, sőt, talán még rosszabb helyzetet is teremt, ha okosnak, eszesnek, nagyon is értelmesnek kiáltjuk ki a szerény képességekkel megáldottat. Az illető ugyanis tudja magáról, hogy amit mi mondunk, az nem igaz, s így a jövőben minden kijelentésünket megkérdőjelezi, legalábbis magában…

A technikai, módszerbeli hiba hamar észrevehető és viszonylag gyorsan ki is javítható. A pszichés problémák okozta sikertelenség sajnos csak idő- és költségigényes terápiával szüntethető meg – de megszüntethető, mert nem velünk született, hanem szerzett, tanult attitűdökről van szó. S minél korábban megkezdődik ez a terápia, annál kevesebb veszteséggel jár – mindenféle szempontból.

Dr. Csíky Antal
holisztikus integratív terapeuta
munka szakpszichológus
alternatív gyógyító
Tanácsadás