A Hold a minőségekben

A Földhöz legközelebbi égitest kétségtelenül hat az életünkre, és ha jobban odafigyelünk arra, hogy kövessük a ritmusát, visszatalálhatunk egy természetesebb, kiegyensúlyozottabb élethez. Az egyes elemi minőségekhez az egymástól 60-60 fokra levő jegyek tartoznak. A nyugati asztrológia alapvetően a Tűz, Levegő, Föld és Víz elemekhez rendel 3-3 jegyet.

Tűz: Kos, Oroszlán, Nyilas

Az energiák ilyenkor kirobbanóak és tüzesek, pörgősek, aktívak. Gyakran száraz és meleg az idő, de ez nem törvényszerű, viszont főleg fogyó Hold ajánlott a fokozottabb folyadékpótlás, a fényvédelem, mert könnyebb leégni még akár téli síelés közben is. Leginkább sportolásra, mozgásra alkalmas napok, de azért ne hajtsuk túl magunkat, mert az túlpörgéshez vagy komoly izomlázhoz vezethet. Növő Hold, főleg holdtölte idején vigyázzunk a túlhajszoltsággal, mert keringési problémákhoz, szívproblémákhoz (Oroszlán) is vezethet, vagy migrénhez, stroke-hoz (Kos), vagy általános kimerüléshez (Nyilas), ha túllövünk a célon. Kerüljük az izgató, pörgető hatású szereket, a sok kávét, cukros dolgokat, csokit. Fogyasszunk lédús gyümölcsöket és zöldségeket, fehérjét.

A kertben a szüretelésre legjobb időszak, a háztartásban a nagytakarításnak, javításnak, festésnek van ideje, minden jobban szárad, főleg csökkenő Hold, de még növő Hold idején is jobb, mint más napok, csak aztán nehogy nagyon kifáradjunk. Alkalmas a nagy volumenű, nagy energiát igénylő vagy a gyorsan letudható feladatokra. A nagy kitartás nem jellemző, a pepecs munkát is hagyjuk máskorra.

Növő Hold idején inkább lazítsunk kicsit ezeken a napokon, elégedjünk meg könnyebb sétával vagy jógázzunk, menjünk masszőrhöz, tervezzünk wellness vagy vidám társasági programot, piknikezzünk. Alkalmas lehet a fodrász meglátogatására is. Kos-napokon meditálhatunk is, vagy életmódot válthatunk, új dolgokba kezdhetünk.

Föld: Bika, Szűz, Bak

A földies napokat hideg napnak is nevezik, ilyenkor gyakran hűvösebb, szelesebb az idő, nem kimondottan esős, de gyakran nyirkos és átható. Ilyenkor burkoljuk be magunkat, néha még nyáron is jólesik. Bika-napokon különösen ajánlott a torok, fül védelme, Szűz jegyben a derék, vesék tájékát óvjuk, Baknál a lábunkról tudunk felfázni. Ősszel gyújtsunk be alaposan, és üljünk le a kandalló mellé olvasni, esetleg meditálni.

Kerüljük a nagyon sós és a zsíros, nehéz ételeket. A növények gyökerét jobb ilyenkor fogyasztani, begyűjteni, elvermelni. A csökkenő Holdra eső Szűz-napokon böjtölhetünk is, mondjuk cékla, répa, vagy zellergyökérből készült levekkel. Pótoljuk az ásványokat, vitaminokat és tápláljuk a bőrünket, hajunkat, menjünk manikűröshöz, pedikűröshöz vagy kozmetikushoz, Szűz-napokon esetleg a fodrász is szóba jöhet. Magunk is ápolhatjuk otthon a körmeinket vagy legalább tegyünk fel egy pakolást, főleg növő Hold idején.

A legtöbb földies nap alkalmas valamilyen kerti munkálatra vagy földmunkára. A pénzügyi számvetésnek, elszámolásnak, befektetésnek és tervezésnek is ilyenkor van a legjobb ideje. Földies napokon a racionálisabb döntéseket érdemes meghozni, ideje lehet barátokkal is a mélyenszántó, komolyabb beszélgetéseknek. Főleg növő Hold idején jobban esik bekuckózni és akár egyedül lenni.

Szűz-napokon, főleg a csökkenő Hold alkalmas lehet a lomtalanításra, ha máskor nem sikerült elintézni, illetve megszabadulni bármitől, elengedni valakit. Még növő Hold is jobb, mint más, földies napok. Szezonváltásra és a bőrök ápolására alkalmas napok, főleg a csökkenő Hold jó kitisztítani és eltenni a szezonon kívüli bőr holmit. Kerüljük viszont a vegytisztítást Bak-napokon. Javítgassuk meg, ami elszakadt, kifeslett, vagy szabaduljunk meg tőle, ha már nem javítható. Tegyünk rendet.

Bár könnyebb ilyenkor „hideg fejjel” átgondolni a dolgokat, a többi földies napon ne próbáljunk meg elküldeni senkit, főleg növő Holdkor, mert ilyenkor a ragaszkodás és a csökönyösség, nyakasság akadály lehet (Bika). Az aprólékos, nagy koncentrációt igénylő feladatok elvégzésére alkalmasak lehetnek ezek a napok. Az otthoni precíz, aprólékos kézműves munkákra nagyon alkalmas idő.