Kerti munkák tavasszal – segít a holdnaptár

Tavasszal nemcsak az otthonunkban, hanem a kertben, telken vagy akár a balkonon is elkezdhetjük a munkát. A kerti munkák ütemezésében kimondottan jól használhatjuk a holdnaptárt, hiszen évszázadokon át ez volt az eredeti rendeltetése. A természet ritmusára hangolódva akár biodinamikus gazdálkodást folytatunk, biztosan segítségünkre lesznek a holdciklusok.

Nem csupán a csökkenő és növő ciklusra, hanem a felszálló és leszálló ágak (a Hold útja a Zodiákusban) figyelésére is különös figyelmet érdemes fordítani.

Tavaszi földmunka és vetés

Tavasszal nemcsak a fák kezdenek rügyezni a maguk tempójában, de a termőföld is éled. Az ősszel a földbe került, vagy a földben megbúvó magok is kihajthatnak – gyomok és haszonnövények egyaránt, de a föld alatt élő rovarok, élősködők vagy giliszták is elkezdenek éledezni. Ahhoz, hogy a termőföldet az év során jobban tudjuk hasznosítani, először is át kell mozgatni, ásóval, kapával, gereblyével, rotációs kapával stb. a gazdaság vagy kert méretétől és erőnktől függően. Ezzel fellazítjuk a földet – így a giliszták is jobban tudnak mozogni és felélesztjük, levegőhöz juttatjuk őket. Háromszor ajánlott ásni.

Ilyenkor jó a komposztot szétteríteni, trágyázni, öntözni. Mindenképpen jó többször felásni, kikapálni és gyomlálni, mielőtt az új vetést megkezdjük. Ezután kezdjünk vetni, ültetni, a palántázást már el lehet kezdeni a korai fajtáknál, vagy magról ültetni kis cserepekbe, amit korán kell elvetni, hajtatni.

A tavasz végén kezdenek majd beérni az első gyümölcsök és zöldségek. A kerti munkák idejének meghatározásában és ütemezésében lehet segítségünkre a holdnaptár.

A holdciklusok hatása a kertben

A csökkenő és növő ciklust és a zodiákus jegyeket egyaránt érdemes figyelni. Minthogy a Hold minden hónapban bejárja egyszer a teljes Zodiákus kört – minden jegyet –, egy jegyben 2-3 napig tart az útja, nagyjából 14 napig csökken, újabb 14 napon át nő.

Csökkenő Holdnál és Újholdnál: minden kifelé áramlik, szárad, aktivizálódik és energiát használ. A föld feletti növényrészek nőnek jobban, a gyökerek pihennek. Újholdnál jó elkezdeni bármit. Lehet, hogy többet kell kicsit locsolni, hogy ne száradjon ki a föld. Lehet metszeni.

Növő Holdnál és holdtölténél: a föld és a természet befogad, beszív, minden belélegez és befelé áramlik, energiát tárol, felépít, erőt gyűjt. Csökken az aktivitás. Ilyenkor jó táplálni a földet. A föld alatti növényrészek, gyökerek, gumók nőnek jobban. A betakarított termést azonnal el kell fogyasztani. A gyümölcsfákat lehet nemesíteni, ültetni, vetni (gyümölcsöt, fákat, gabonát).

Felszálló Hold (Nyilastól az Ikrekig tartó jegyek): a gyarapodás, növekedés és virágzás ideje. Aktivitás jellemzi, a nedvek felfelé szállnak. A gyümölcsök lédúsak, a föld feletti részek jók.

Leszálló Hold (Ikrektől a Nyilasig): Az érettség, aratás, a megnyugvás, pihenés ideje. A nedvek lefelé szállnak, a föld alatti részek jók. Vetés, ültetés, palántázás ideje.

Levegő nap (Levegő jegyek): a föld és a növények több fényt szívnak magukba. Locsolni nem jó, mert könnyen tetvesek lesznek a növények.

Víznap (Víz jegyek): ilyenkor jó locsolni – ha a Levegő nap kiszárította a talajt, akkor utána, vizes jegyben locsoljunk jobban. Egyébként a levegős jegyek után mindig Víz jegy jön, Víz jegyek után pedig tüzes jegyek.

Meleg nap (Tűz jegyek): túl száraz lehet az idő, de ilyenkor lehet locsolni, reggel vagy este, amikor nem tűz úgy a nap – főleg késő tavasszal.

Hideg nap (Föld jegyek): a Föld jegyekben – bár hűvös lehet az idő, elláthatjuk a földmunkákat – attól majd felmelegszünk… Ásás, trágyázás stb.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!