Háztartás, takarítás és a Hold

Tavasszal, amint ébred a természet, a háztartást is érdemes felfrissíteni, Akkor is igaz ez, ha az ünnepek előtt alaposabban kitakarítottuk, mert nem biztos, hogy akkor végeztünk el mindent, amikor azt a legjobban, legeredményesebben tehettük. A tisztító munkálatokban is segítségünkre lehet, ha követjük a Hold ciklusát, így hatékonyabb lehet a munkánk.

Csökkenő Holdnál megtisztítás

Általában érvényes, hogy a tisztítást, lomtalanítást – és akinek arra igénye van, a tértisztítást (otthonuk energetikai megtisztítása) – érdemesebb csökkenő Holdnál végezni. A csökkenő Hold idején is legalkalmasabbak erre a munkára a Levegő (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) és a Tűz (Kos, Oroszlán, Nyilas) napok, esetleg a Szűz jegy. Ilyenkor aktuális az ablak tisztítása, alapos kitakarítás, lemosás, felmosás és egy sor takarítási munka. Ilyenkor minden könnyebben szárad, és egy alapos szellőztetés, az ágyneműk, matracok első átszellőztetése is időszerű lehet, bár a vizes takarításra a vizes napok vége is megfelelő.

A Levegő napok esetleg szelesebbek, míg a Tűz napok jobban szárítanak. (Bár a klímaváltozás miatt nem feltétlenül igaz minden esetben, hogy az időjárás is ezek szerint alakul, de a régi megfigyelések szerint ez sokáig jól működött.) Az első tavaszi nagytakarítást mindenképpen érdemes ezekre a napokra időzíteni, de ha munka vagy egyéb elfoglaltságok miatt nem jön össze, néha tehetünk kivételt. A kamra, hűtő, mélyhűtő, pince, éléstárak takarítására különösen ilyenkor érdemes időt fordítani, akár kifertőtleníteni, kimeszelni is ilyenkor jó.

A vizes takarítás, nagymosás munkákra viszont alkalmasabbak a Víz napok (Rák, Skorpió, Halak) csökkenő Holdnál. Általában a vizes jegyek után Tűz jegy következik, így ha a vizes jegyek utolsó napján alaposan kimosunk, lemosunk mindent, akkor az másnap, vagy ha már a napon belül van jegyváltás, akkor már esetleg a nap végén egy kiadós szellőztetéssel minden könnyebben szárad. Ne szellőztessünk hosszan, és ne tegyük ki az ágyneműt vizes napokon, mert nyirkos és penészes lehet, kivéve a gyapjú ágyneműt, mert azt kimondottan érdemes párásabb napokon kitenni. Föld napokon legjobb, ha csak a szobanövényekkel bíbelődünk, esetleg rendezkedünk. Fenntartó rendrakásra, száraz takarításra is jók lehetnek a Föld napok.

A gardrób rendezése

Csökkenő Holdnál érdemes a téli-nyári ruhaváltást – gardróbrendezést is elvégezni, mert ilyenkor a ruhák karbantartása, tisztítása, átmosása is hatékonyabb, és a cipőt, kabátot is ilyenkor érdemesebb alapos tisztítás után eltenni. Bőr holmi karbantartására legjobb a Bika, Szűz vagy Bak napokon sort keríteni, de Bak napokon kerüljük a vegytisztítást, mert könnyen kifényesedik a ruha. A pepecselős javításokat időzítsük Szűz napokra, vagy Mérleg, esetleg Bika napokra a díszítést – ha kisebb foltot akarunk rátéttel vagy hímzéssel eltakarni, vagy trükkösen átalakítani egy holmit. A folttisztításra jobbak a csökkenő Holdra eső napok.

Könnyebb az elengedés

Ami már elhasználódott, vagy már nem tartunk rá igényt, attól is jobb csökkenő Holdnál megszabadulni, mert lelkileg, energetikailag könnyebben válunk meg bármitől. Könnyebben engedjük el a feleslegessé vált holmit, és kevésbé érzünk kényszert arra, hogy visszatartsuk azt, aminek már logikusan mennie kell. Igaz ez egyéb ingóságokra is. A lomtalanításra, akár a papírok rendezésre, kiselejtezésre is kiváló. Ha nem tudjuk a lomtalanítást Levegő vagy Tűz napokra időzíteni, akkor még a Szűz napok is kiválóak lehetnek arra, hogy kivigyünk valamit a házból, kivigyük a szemetet. Kos napokon nem csak a selejtezés, elengedés aktuális, hanem az újrakezdés is.

A vizes napokon túl érzékenyek, érzelgősek lehetünk, míg a Föld napokon általában ragaszkodóbbak – talán a rendszerető Szűz ez alól kivétel lehet. Végső mentsvárunk lehet még a logikus és szintén rendteremtő Bak nap is, de jobb, ha Bika napon meg se próbáljuk – még csökkenő Holdnál se. Majdnem biztos, hogy a ragaszkodó Bika napon szép sorban visszahordunk még pár dolgot, vagy el se engedjük. Ezt a napot fordítsuk inkább a növényeink gondozására vagy kézműves foglalkozásra: találjunk ki valamit arra, hogy a nem használt holmit átalakítsuk és megmentsük – ha még érdemes.

Növő Holdnál inkább csak tervezgessünk, vagy a meglévő dolgokat rendezzük át, tologassuk. Gondoljuk át racionálisan, mi az, ami még hasznos. A kisebb befektetéseket, beruházásokat időzítsük Föld napokra, mert ilyenkor kevésbé hajlunk az impulzusvásárlásra.

Energetikai tisztítás

Alapos nagytakarítás után az otthonunk energetikai megtisztításra a legalkalmasabb időszakok a Levegő napok csökkenő Holdnál, oldásra és lelki béklyók elengedésére a legjobb a Vízöntő jegy, de az Ikrek és a Mérleg is alkalmas. Ha nem tudjuk Levegő napokra időzíteni, akkor a Tűz napok is jók lehetnek, vagy esetleg a Szűz nap. Ha nagyon nem fér bele a csökkenő Holdnál ez a program, de nem akarunk várni hetekig, akkor próbáljuk meg növő Holdnál is Levegő napon, esetleg a Szűz jegyben.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!