Személyiség szerinti táplálkozás

A táplálkozásunk is egyéni, a személyiségünk befolyásolja, mit ehetünk, és mi az, amitől óvakodnunk kell. Legjobban a kronobiológiai elemzés segít minket eligazodni, ha ennek alapján táplálkozunk, kevesebb lesz az emésztési és egyéb problémánk. Az, hogy milyen elemek vannak túlsúlyban a karakterünkben, nagyon fontos tényező az étrendünk összeállításánál.

Természetesen több elemzés elvégzése alapján állíthatunk össze étrendi mintát, gondolok itt a kronobiológián kívül a numerológiai és asztrológiai elemzésekre. Ehhez személyes beszélgetés kell, több időt vesz igénybe átnézni minden képletet. Most csak a kronobiológiai étrendeket írtam össze, már ezek is sokat segíthetnek kiválasztani a megfelelő étkezési mintát. Ehhez azonban ismernünk kell saját személyes temperamentumunkat, melyet egy táblázat segítségével deríthetünk ki, személyes találkozás alkalmával.

A 2-es személyiségszám, vagy akinek 2-es van a karakterszámában, fokozottan ügyeljen emésztése rendben tartására (2-án, 20-án születettek, a 12-én, 21-én születtek, a 20-assal kezdődő napok szülöttei). Ők a gyomor és a belek, azonkívül a vese állapotára figyeljenek. Akik 3-án, 30-án vagy 13-án, 31-én születtek, az epéjük és a májuk állapotára legyenek tekintettel, olyan ételeket fogyasszanak, melyek ezeket a szerveket nem terhelik túl. A 6-án, 15-én, 24-én születettek, és a 16-án és 26-án születettek a 6-os miatt cukorbetegségre hajlamosak, és a hasnyálmirigyük is érzékenyebb az átlagnál. A 4-én, 22-én, 14-én, 24-én születettek pedig a hízásra hajlamosabbak, tehát az ételek közül ne a zsíros és cukros, fehér lisztes ennivalóban bővelkedő étrend legyen az etalon!

A kronobiológia az energetikai állapot szerint működik, a születési idő szerinti bolygóállások alapján.

Temperamentumok

  • Szangvinikus (tűz elem), közepes szangvinikus (levegő elem)
  • Flegmatikus (föld elem), flegmatikus szangvinikus (tűz-föld elem)
  • Kolerikus (tűz elem), érzékeny kolerikus (tűz elem)
  • Melankolikus (víz elem)

Szangvinikus (tűz elem)

Jellemző egészségügyi problémák

Emésztőszervi gyulladásos folyamatok, esetleg magasabb vérnyomás, egyébként más betegséghajlam nincsen

Megfelelő étrend

  • mindent ehet-ihat, de mértékkel!
  • az esetleges magas vérnyomás miatt alkoholt, sót, kávét inkább ritkán
  • nagyfokú az aktivitása, ezért több lehet a fehérjebevitel, és a minőségi szénhidrátok bevitele is
  • az aktivitás miatt fokozott a folyadék-, a vitamin-, ásványianyag igénye

A szangvinikus ember általában egészséges, kicsattan az életerőtől, nagyon mozgékony, viszont magas az energiaszint a hasi szerveiben. Emiatt általában túlzásokba esik az étkezéseket illetően, habzsolja a csípőset, a sósat és egyéb gyomornak ártó ételeket. Azt hiszi, neki nem lehet baja. Ez fokozott kockázatot jelent, ha 2-es személyiség! Hamar kialakul a gyulladás a bélrendszerében, gyomrában. A mozgáshoz kell a fehérje- és szénhidrátdús étkezés, persze nem a cukrokra és a zsíros húsokra gondolok. Ha a szangvinikus ember sportol, akkor egyen sok sovány baromfihúst, tésztákat, mértékkel fogyaszthat cukros ételeket is, mivel a sporthoz ezek adnak hirtelen energiát.

Közepes szangvinikus (levegő)

Jellemző egészségügyi problémák

Kimondott betegséghajlama kevés van, érzékenység inkább a vese és nemi szervek körül, krónikussá válhat ezeken a területeken a kezeletlen gyulladás, az emésztés általában rendben van, gyors az anyagcseréje.

Megfelelő étrend

  • bármit ehet-ihat, de mértékkel, általában mindent bír
  • lényeg a rendszeres jól elosztott étkezés, a folyamatosság
  • ő nem tud éhezni!
  • fontos a folyadékpótlás, de erőltetni nem szabad, csak akkor igyon, ha igényli!

A közepes szangvinikus ember általában nagyon egészséges. Soha nincs különösebben drámai problémája, ha megőrzi pozitív kisugárzását, humorérzékét, és ismeri a mértéket mindenben, akkor gond nélkül fogyaszthat bármilyen élelmiszert.

Flegmatikus (föld)

Jellemző egészségügyi problémák

Gyenge immunrendszer, krónikus emésztőszervi betegségek, ödémásodás, székrekedés, akut vizelési és veseproblémák, nemi szervek gyulladásai, kóros krónikus elhízás.

Megfelelő étrend

  • rendszeresen sok folyadékbevitel, leginkább víz és tea
  • vigyázni az elhízásra!
  • a rostdús táplálék elengedhetetlen
  • tilos a nehéz, zsíros ennivaló!
  • sok gyümölcs, zöldség, amelyek nem okoznak szorulást
  • a böjtölés nagyon hatékony

A flegmatikus ember nagyon hajlamos a renyhe bélműködésre, mivel nem kenyere a mozgás, ezért elhízhat, sok közülük a kimondottan hájas nagy testsúlyú ember. 2-es karakterként rengeteg krónikus bélproblémájuk van. Szélsőséges esetben hetente van székletük, tele van az emésztőrendszerük gázokkal, állandó puffadás jellemzi őket. Ezért mindenképpen meg kell őrizni ideális testsúlyukat, fogyókúrázni és mozogni kell. A gyorséttermi kosztot messziről kerüljék!

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!