2020 – a Fém Patkány éve (1.)

Az előző, Föld Disznó éve 2020. január 24-én véget ér, és január 25-én megkezdődik a Fém vagy Érc Patkány éve, ami a kínai horoszkópban nagyon is kedves és szerethető jegy. Ez az év a biztonság, a rend és a kommunikáció éve lehet. A következő két Fém évben (Patkány és Bivaly) hasznát vehetjük annak, ha kihasználtuk a Disznó évének energiáját.

A Patkány a kommunikáció mestere

A Patkány szülött többnyire kedves, intelligens, gyakran igen népszerű figura és az a típus, akire sokan mondják, hogy nagy partiarc. Vélhetően mulatságból és jókedvből nem lesz hiány ebben az évben, de a Patkány humora más, mint az előző évben a Disznóé. A vaskos humor helyébe most az emelkedettebb, szellemesebb, finomabb viccelődés léphet, elgondolkodtató szóviccek, vagy az angol humor se áll messze tőle. Játszi könnyedséggel barátkozik, könnyen épít kapcsolatot, kifejezetten társasági lény. Szeret a középpontban lenni és másokat szórakoztatni. Remélhetőleg ez a hangulat fémjelzi majd ezt az évet, és a fémes csengés is a megkötött jó üzletekből származó pénzé lesz inkább, mint a kardé. Bár, ami azt illeti, emelkedett szócsatákban lehet némi részünk. A jegy szülötte szívesen ad tanácsot és sokan el is fogadják tőle, mert úgy tudja tálalni. Összességében valószínű, hogy – ahogyan a Patkány életében – a Patkány évében is központi szerepet kap a kommunikáció.

A Patkány az a típus, aki a jég hátán is megél, intelligens, leleményes, nehéz helyzetekben is könnyen feltalálja, kivágja magát. Kényelmetlen szituációkban is megtalálja a kiutat, ám közismert, hogy elsőként hagyja el a süllyedő hajót, hogy mentse a bőrét. Leleményessége sokszor jól is jön, mert szereti belevetni magát az élet sűrűjébe, és természetéből adódóan keresi is a feszültséget. A konfliktus vele jár, ugyanakkor igyekszik kikerülni, megoldani azt, lehetőleg szóban.

Munka, karrier

Szívesen, kitartóan tud dolgozni és szorgalmas, kitűnő szervező. Gazdag, élénk a fantáziája és rendkívül kreatív, ám önbizalma nem mindig van ahhoz, hogy ötleteit megfelelő helyen és időben közzétegye. Így néha elmarad az érte járó elismerés. Elképzelhető, hogy ebben az évben sziporkázni fogunk, de figyeljünk arra, hogy mikor, kinek és hol beszélünk az ötleteinkről. Gondoskodjunk időben akár az ötleteink levédéséről is, nehogy meglepetés érjen.

A Patkány kiváló megfigyelő, sok jó író, újságíró, riporter van köztük. A Patkány a szavak embere, jó előadó, időnként mesemondó is, ezért is tudja nagyon jól lekötni mások figyelmét. Különösen alkalmas olyan munkakörökben, amelyek a kereskedelemmel, adótanácsadással, személyzeti munkával kapcsolatosak (igen fejlett pénzügyi érzékének köszönhetően), de lehet belőle zenész, színművész, sportoló is. Ebben az évben ezek a szakmák kiemelt szerepet kaphatnak.

A Patkány évében ezeken a területeken más szülöttek is többet hozhatnak ki magukból. A blogolás, kommunikáció területe előnyt évezhet a kínai holdújévben. Jó, ha odafigyelünk a kommunikációnkra akkor is, ha más jegyek szülöttei vagyunk: nem kotyogunk túl sokat, de ne legyünk szófukarok se, találjuk meg a mértéket. A Patkány jól bánik az emberekkel, ért a taktikázáshoz is. Ha kollégái viselkedésében kivetnivalót talál, túl élesen fogalmazza meg bírálatát, pedig némi türelemmel és megértéssel többre menne. A túlzásoktól általában óvakodjunk. A legtöbb konfliktust elsimíthatjuk, ha ügyesen kommunikálunk. Kerüljük a munkahelyi pletykálkodást. Beszédkészségünket kamatoztassuk inkább jó előadóként, vagy írjunk. Figyeljünk arra is, hogy magunk se váljunk pletyka és szóbeszéd tárgyává.

A kommunikáción kívül a Patkánynak jó érzéke van a lakberendezéshez, dizájnhoz, kreatív szakmákban jól teljesít, de simulékony, rugalmas jelleme a legtöbb pályán sikert garantál.

A szorgalmon kívül ésszel, kreativitással és odafigyeléssel profitot termelhetünk, valamint az ismeretségi hálónk növelésével is előnyöket szerezhetünk. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne csak az érdekeink miatt kössünk kapcsolatokat.

Munkáját energikusan, rugalmasan végzi, viszonylag könnyen veszi az akadályokat. Fő foglalkozása mellett gyakran dolgozik egyéb feladatokon is, de azért ossza be az idejét ésszel, nehogy idő előtt kiégjen, kifulladjon. Az egész évben törekedjünk a munka és a magánélet egyensúlyára akkor is, ha nem Patkány szülöttek vagyunk. A Patkány akarata rendkívül erős, ha kitűz valamilyen célt maga elé, azt mindig meg akarja valósítani, mert őszintén hisz abban, amit csinál. Már most, az év elején zárjuk le a korábbi dolgainkat, amelyek már csak terhet jelentenek, és tűzzünk ki reális, megvalósítható célokat, írjuk is le, nehogy elfelejtsük, de tartsuk meg magunknak. Ütemezzük a feladatokat úgy, hogy ne legyen túl szoros a tempó. Vigyázzunk arra is, hogy ne akarjuk mindenáron rákényszeríteni elképzeléseinket másokra. Egyeztessünk inkább, és legyünk kompromisszumra készek.

Rend a lelke mindennek – időben is

A Patkány amellett, hogy általában rugalmas és leleményes, biztonsági játékos is. Fontos számára az anyagi, érzelmi biztonság, és ezek megteremtése mindenek előtt és felett. Túl merev, bürokratikus környezetben azonban a rugalmasságát elveszítheti, és túlzásba viheti a rend és fegyelem témáját. Könnyen válik rendmániássá, vagy éppen a másik végletbe esik, és akkor szétszórt és kissé fejetlen lesz. Mindig éber, de nagy megalkuvó. Odafigyel minden lehetőségre, hogy javítson az anyagi helyzetén, életszínvonalán. Persze, ebben az évben nem csak a jegy szülötteinek lehet ezzel a témával dolga. A jó szervezés, időmenedzsment mindeninek segíthet. Ne vállaljuk, terheljük túl magunkat, bármennyire csábító is a plusz pénz vagy haszon, ami ebből bejön. Könnyen lehet belőle kiégés szindróma is.

A Patkány nagyon takarékos, néha kissé zsugori. Vagyonát a családnak tartogatja, ezért családja, rokonai, barátai felé bőkezű, amit azok néha ki is használnak. Önmagával szemben sem fukar, szeret élni, és gyakran nem tud ellenállni a csábításnak. Szereti felhalmozni a javakat, ami nála mániába is átcsaphat. Nem annyira a tárgyi javakra, inkább a befektetésekre, értéktárgyakra áldoz, mert a rendetlenséget nem szereti. Amit összegyűjtött, azt ritkán dobja ki. Akár kapzsiságig fajulhat nála a tartalékolás, gyűjtögetés, és nem csak kézzel fogható tárgyak terén. Nehezen utasít el egy ebédmeghívást vagy tiszteletjegyet, pláne egy fényűző eseményre. A Patkányokra különösen igaz ebben az évben, hogy erre a jellemhibára fokozottan ügyelniük kell, de a többi jegynek sem árt kicsi lazábban venni a dolgokat. Figyeljünk arra, kinek adunk kölcsönt, és ne költekezzünk túl. Inkább a valódi igényeinket tartsuk szem előtt – ami egyébként fenntarthatóbb is. Fontos lehet egyensúlyba hozni a kiadás és a tartalékolás két pólusát.

Ha eddig nem voltunk kimondottan rendszeretők, rendszerező típusok, most ebben az évben akkor is hajlamot vagy indíttatást érezhetünk arra, hogy kicsit rendet tegyünk magunk körül. Ebben most segítséget is kaphatunk. Csak ne essünk át a ló másik oldalára! Ha eddig gyűjtögettünk, most könnyebben elengedhetjük a felesleget. Válogassuk ki, ami igazán értékes, és tartsuk meg azt, amit szeretünk. Általában a rend, elengedés témája ebben az évben fókuszba kerülhet, de nem csak a fizikális, hanem a mentális és időbeli rendezettség terén is. Hagyjunk időt, teret mindenre, hogy szükség esetén tudjunk improvizálni is.

Legyen notesze!

A nagy lehetőségeket nem hajlandó elengedni, néha sokat vállal magára, időben elcsúszik. Ettől túlterheltté, idegessé, néha kapkodóvá válhat. Vigyáznia kell arra, nehogy szétforgácsolja az energiáját, mert akkor minden igyekezete ellenére csak kevés eredményt tud felmutatni. Tipikus „minden lében két kanál” alkat. Néha érdemes kicsit lassítani a tempón, végigcsinálni, amibe belekezd, és csak arra koncentrálni, amivel éppen foglalkozik. Számára a legjobb, ha saját határidőnaplót készít, saját feljegyzésekkel, és áldoz kicsit az időmenedzsmentre. Ha saját maga nem képes mindenre odafigyelni, jegyezze fel, vagy fizessen meg egy megbízható asszisztenst.

Tipp: Jó ötlet lehet egy Bullet Journal vezetése, ami lényegében egy személyre szabott határidőnapló. Sokan egyébként ezen élik ki a dekorációs hajlamaikat is, ami egy Patkánynak – vagy a Patkány évében – remek lehetőség a Művészi Én kibontakoztatására. Persze nem kötelező dekorálni. A lényeg, hogy legyen egy saját rendszerünk, ahogyan az életünket menedzseljük, amit átlátunk és követni tudunk.

Korábbi Patkány-évek

1900. január 31. – 1901. február 18. – Fém
1912. február 18. – 1913. február 5. – Víz
1924. február 5. – 1925. január 24. – Fa
1936. január 24. – 1937. február 11. – Tűz
1948. február 10. – 1949. január 28. – Föld
1960. január 28. – 1961. február 14. – Fém
1972. február 15. – 1973. február 2. – Víz
1984. február 2. – 1985. február 19. – Fa
1996. február 19. – 1997. február 6. – Tűz
2008. február 7. – 2009. január 25. – Föld

Aktuális: 2020. január 25. – 2021. február 11. – Fém
Legközelebbi: 2032. február 11. – 2033. január 30.

(Folytatjuk)

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A Disznó éve margójára