2020 – a Fém Patkány éve (3.)

Január 25-én megkezdődik a Fém Patkány éve, ami a kínai horoszkópban nagyon is kedves és szerethető jegy. A Patkányhoz alapértelmezetten a Víz elem társul, a lelkiek és a Víz elemmel kapcsolatos testtájak, szervek kapnak nagy hangsúlyt. A Fém elem megtartja, támogatja a vizet, ám a Fém a víztől rozsdásodhat, vagyis a víz rombolja a fémet a körforgásban.

A Patkány a fekete és sötétkék színhez kötődik, ez a hagyomány szerint a megbecsülés és a méltóság jelképe. A fekete egyébként a nehézségekkel szemben kivívott sikert is jelenti. A Fém elemhez a fehér és a fém színek kapcsolódnak, az erények közül az igazságosság és a világos gondolkodás, negatív helyzetben a tagadás.

Az égtájak közül a Patkány az északi irányhoz kapcsolódik, amely a nap utolsó és a hajnal első órájához társul. Az alábbi felsorolásban szereplő tulajdonságok nem feltétlenül jellemzőek, lehetünk fokozottan érzékenyek is ezekre.

Fizikai egészség

A Víz jegyhez a vese (jin szerv) és a húgyhólyag (jang szerv) tartozik, mint legerősebb szerv – a Fém támogatja, erősíti a Vizet, így egy Fém évben remélhetőleg ezen a területen minden rendben lesz. Testnyílások közül érintett a fül, valamint a húgycső és a végbél. Óvjuk magunkat a hideg, nyirkos időben és helyeken. A lehűlő időben, este, éjszaka, különösen óvjuk a derekunkat és a fülünket, tüdőnket.

Mivel a Víz fékezően hat a Tűzre, és a Tűzhöz tartozó szerv a hagyományos kínai orvoslás szerint a szív és a vékonybél, a Víz elemű Patkány évében ezekre különösen kell vigyáznunk, mert hajlamosak lehetünk a szív és a vékonybél megbetegedéseire – remélhetőleg a támogató Fém elem ezt kissé ellensúlyozni fogja, amennyiben a Tűz és a Víz közé áll, és így elválasztja őket egymástól. A Fém elemhez a szárazság minősége tartozik, ezért a kiszáradástól is védeni kell magunkat.

2020 a Fém Patkány éve, így a Fém elemhez kapcsolódó szervek és testtájak is hangsúlyt kapnak. Erőssége a tüdő és a vastagbél. Mivel a Fém fékezően hat a Fára, és a Fához tartozó szerv a hagyományos kínai orvoslás szerint a máj és az epehólyag, a Fém évben ezekre különösen ezekre kell vigyázni.

Legjobb, ha a vízháztartásban és az ízek terén egyensúly tartunk és figyelünk a Hold állására is. Lehet, hogy a Fém évben különösen kívánni fogjuk a sós és csípős, ropogós, száraz ételeket. De törekedjünk ezen a téren is egyensúlyra, nehogy ezek az ételek elszívják a vizet.

A pangó, rothadásra, erjedésre hajlamos dolgokkal különösen legyünk óvatosak. Tegyük hidegre, hűvösbe, hűtőbe az ételeket, akár fagyasszuk le, vagy szárítsuk ki, aszaljuk. Egyébként is különösen érzékenyek lehetünk a szagokra, főleg a szúrós, intenzív fajtákra. Ne hagyjuk, hogy felüsse a fejét a penész. Nagyon vigyázzunk a nyers húsokkal és a vérrel.

A Víz elemhez tartozik a stagnálás, pusztulás, de a hanyatlás is a Fém elemhez. Tápláljuk a csontokat és a hajat is nyomelemekkel, külsőleg is. A nyomelem- és vitaminhiány elsősorban ezekben hagy nyomot. A Víz elemhez a raktározás tartozik, a Fémhez az aratás, vagyis a begyűjtés. Vigyázzunk azonban a túlsúlyra, a Víz elem hajlamosít elhízásra is (raktározás). Inkább használjuk a vizet kimosásra, tisztításra csökkenő Holdnál.

A Patkány évhez és a Víz elemhez köthető a hallás és a fül is. Egy vizsgálat nem árt, akkor se, ha úgy érezzük, hogy rendben van.

Wellness

A hajat, bőrt, testszőrzetet tartsuk nagyon ápoltan, rendszeresen gondozzuk. Védjük a kiszáradástól, de a túlzott nedvességtől is. Mindkettő gondot okozhat (gombák vagy kiszáradás formájában). A testszagokat előzzük meg – legyünk rendezettek, ápoltak, főleg, ha társaságba megyünk. Rendszeresen nyírjuk a szőrzetet (aratás).

Nem csak a szőrzetre, de – tekintve, hogy a Patkány igen szapora lény – a szaporító szervekre és környékükre is fordítsunk kellő figyelmet (a gomba és egyéb problémák itt is felüthetik a fejüket). És persze nem árt, ha vigyázunk, ha nem akarunk bőséget a gyermekáldás terén. Ha viszont éppen ez a vágyunk, most lehet, hogy nagyobb eséllyel vághatunk bele a babaprojektbe. Ez esetben lehet, hogy éppen ez az év hoz fordulatot.

Egyébként a szexcsakra a Föld elemhez köthető a kínai 5 elem tana szerint, de a Föld szüli a Fémet, és tekintve, hogy a Fém Patkány éve van, most a Föld elemmel támogathatjuk a Fémet. Ebben az évben tehát – a szívbéli szerelem mellett – a szexualitás is kiemelt szerepet kaphat. Ha másképp nem, lehet, hogy többet lesz szó róla. Lets’s talk about sex, baby… (Beszéljünk a szexről, bébi…)

Ha pihenni vágyunk, ebben az évben keressük a vízpartot vagy a hegyvidéki területeket. A Fém elemhez tartozik egyébként is az utazás. Keressünk gyerekbarát helyeket – ha családdal utazunk, lehet, hogy ebben az évben a nyüzsgőbb, társaságot is nyújtó helyek felé vesszük az irányt. (A Fémhez tartozik a feng shui szerint a 6. Segítőkész emberek, utazás (Északnyugat) 7. Alkotókészség, gyerekek (Nyugat), a Vízhez az 1. Emberi kapcsolatok, karrier (Észak) terület). Kedvező lehet ezekbe az irányokba utazni. Az üzleti utazásokból is több juthat idén.

Lelki, szellemi egészség

A Víz elemhez a lelkiek tartoznak, a félelem és a pánikhangulat, a Fémhez a bánat, szomorúság. Legyünk tudatosak, és lehetőleg vegyük elejét, hogy elmerüljünk ezekben a negatív érzésekben, ha mégsem sikerül, éljük meg.

Néha az segít, ha kimondjuk, amit gondolunk, de figyeljünk oda, hogy a megfelelő, megbízható személynek mondjuk el, ami bánt, és a megfelelő helyen. Ne siránkozzunk, de ha jól esik, sírjuk ki magunkat csendben a párnák közt.

A Víz elemhez tartoznak a nyögő, sóhajtozó hangok, megfelelő helyen és időben engedjünk utat ennek is (az ágyban) – ez is egyfajta kommunikáció.

Szükség esetén keressünk megfelelő szakembert. Mindenféle beszéddel, kommunikációval kapcsolatos terápia, módszer hasznos lehet ebben az évben, hiszen a Fém elemhez tartozik a torokcsakra és a szívcsakra. Használhat, ha szívből szólunk, legyünk igazságosak. A Víz elemhez köthető a bölcsesség és az állhatatosság.

Terápiák közül a Fém elemhez társítható a légzésterápia és a Bach virágesszenciák. Alkalmazhatunk illatokat, illóolajokat is, de figyeljünk a minőségre is. Nem feltétlenül aromalámpába jó most tenni, inkább vízbe – ha 100 százalékos tisztaságú, természetes olajokat használunk, akkor masszázshoz vagy fürdőbe is használhatjuk ezeket. Teszteljük előtte kis bőrfelületen, hogy nem okoznak-e allergiát. Jól működhet a súlyfürdő (fém a víz alatt) és a hidroterápia, a hidromasszázs.

A Víz elemhez a gyökércsakra (anyagi biztonság, földhöz kötés) tartozik, és a terápiák közül az autogén tréning, meditáció, moxa terápia, hipnoterápia.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

2020 – a Fém Patkány éve (2.)