Generációk és a változó világ (1.)

Világunk már nem olyan, mint több évtizeddel ezelőtt, és azt hiszem, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Minden felgyorsult, gépiessé vált, lassan háttérbe szorulnak a tiszta emberi kapcsolatok. Több mint két évtizedes pedagógiai gyakorlatom során alkalmam volt megismerni több generációt. Kiresné Vincze Ilona parapszichológus cikksorozatának első része.

Tartottam foglalkozásokat, tábort 1980-as, 1990-es és 2000 után született gyerekeknek. Nekem is van egy 1986-os és egy 1990-es születésű fiam. És megszületett két unokám 2021-ben!

A 2000-es évek szülöttei egészen mások!

Elmondhatom, rengeteget lehet tanulni a gyermekektől, kiválóan hozzák saját nemzedékük pozitív és negatív oldalát. Az előző évezred csemetéi teljesen mások voltak, mint a 2000-es évek szülöttei. Szerencsésnek érzem magam, hogy megismerhettem az ezredforduló előtti és utáni generációt is. A 2000-es évek elején született gyermekek részben jól járnak, hogy egy más világ szülöttei nevelik őket, de kicsit szerencsétlenek is, mert a két évezred nagyon más, ezért sok a konfliktus gyerek és szülő, gyerek és nagyszülő között.

Személyiségelemzőként kijelenthetem, hogy valamilyen elemző módszerrel mindenképpen érdemes kiismerni a 2000 után világra jött gyermekeinket, unokáinkat, mert nagyon mások az elképzeléseik, viselkedésük, céljaik, mint nekünk voltak. A 2000 után született gyermekek szüleivel, nagyszüleivel ezt kellene megértetni! Nem lehet ugyanazt elvárni, mint 30 évvel ezelőtt. Ezek a gyermekek másfajta törődést, több odafigyelést követelnek, sokkal erősebb bennük a közösségi szellem, nem szeretnek egyedül lenni, minden percüket le kell kötni valamivel.

Az 1990-1999-es generáció: harcias, türelmetlen gyerekek

Nagy a kontraszt az 1990-es években született gyermekek és a 2000 után világra jöttek között, ezt a nyári táborokban erőteljesen érzékeltem. Óvodás kortól egészen kamasz korukig jöttek hozzám fiúk, lányok, és volt, aki hosszú éveken át mindig az én táboromba iratkozott be, így nyomon követhettem a fejlődését. Akik 1990-1999 között látták meg a napvilágot, nagyon harciasak, türelmetlenek voltak, naponta kellett kezelnem a konfliktushelyzeteket, ádáz csatákat vívtak egymással, a kiközösítés is mindennapos volt, néha sajnos tettlegességre is sor került. Volt viszont sok jó tulajdonságuk, szerettek órákig homokozni, jól tolerálták a foglalkozásokat, szerettek mozogni, sportolni.

Ami nem tetszett bennük: sok esetben csúfolódtak, gúnyolták a beteg, esetlen társaikat, lenézték a lassabb, szellemileg gyengébb társaikat. Tolakodtak, harcoltak a helyekért, szétszórtak, figyelmetlenek voltak, de egyes komolyabb élethelyzetben lehetett számítani rájuk. Nem estek pánikba, és rendkívül bölcs megjegyzéseik voltak. Ha képesek voltak megnyugodni, akkor nagyon értelmes beszélgetéseket folytattunk mindenről. Náluk a szerelmi drámák is megjelentek, a táborban állandóan összejött valaki valakivel, amin a többiek csámcsoghattak. Mondhatom, sosem unatkoztam, sok esetben kellett békebírót játszanom, amiben nagyon ki is merültem a tábor végére.

2000-szeres Hold-hatás: fáradhatatlanok, nem szeretnek egyedül lenni

Amikor átvettem a másik generációt, amelyben minden gyermek 2000 után született, más világ vette kezdetét. Ezek a gyerekek 2000-szeres Hold-hatással jöttek a világra, tele energiával, fáradhatatlanok, nyüzsgők, érdeklődők. Már csecsemő korukban is képesek elfárasztani bárkit – főleg minket, szülőket, nagyszülőket. Ők igénylik a törődést, foglalkozást, beszélgetni kell velük, együtt játszani, nem szeretnek egyedül lenni, ez volt az oka, hogy még 16 évesen is beiratkoztak hozzám. Amikor megkérdeztem, ilyen nagy gyerekek miért nem tudnak otthon maradni a nyári szünetben, az volt a válasz, hogy magányosak egyedül, magukban nem szeretnek otthon lenni.

Valóban, ők sokkalta nagyobb egységet alkottak a táborban, mint az előző évezred szülöttei, békére törekedtek, el is tűnt a konfliktushelyzet, nagyon ritkán szólalkoztak össze, verekedés pedig sosem volt. A 2000 után születettek szociálisan érzékenyebbek, segítőkészek, közösségi emberek. Reményeim szerint ők már igényelni fogják a párkapcsolatot, családi köteléket, sokkal jobb testvérek, mint amilyenek mi vagy a gyerekeink voltak. A hangulatuk ingadozik, ami szintén Hold-hatás, ám megfelelő odafigyeléssel ez is kezelhető. Teliholdkor erőteljesebbek, ingerlékenyebbek, újholdkor lehet, hogy rosszabbul alszanak – de ezek természetes folyamatok, nem kell tőlük megijedni!

Nekik fontosabb a társ, a család, az emberi kapcsolatok

A 2000-es évek szülötteinek fontos a társ, a család, a szüleik és a nagyszüleik. A válás és a családi botrányok jobban megviselik őket, mert ők a lélek szintjének gyermekei. Ha így tekintünk rájuk, mindjárt jobban megértjük, mit miért tesznek. Ezek a gyerekek valóban sírósabbak, hisztisebbek, de ösztönből ilyenek, és amíg nem alakul ki a természetes önkontrolljuk, addig semmit nem tehetünk (és nem is kell tennünk) ellene. Öleléssel, testi kontaktussal elérhetjük a nyugodtságot, a kötődést, úgyhogy ne fukarkodjunk ezekkel a gesztusokkal!

Tapasztalatból tudom, milyen nehéz megérteni és tolerálni egy teljesen más korszak embereinek cselekedeteit, érzelmeit, de mindenképpen arra kell törekedni, hogy a 2000 után születettek élhessék a saját életüket. Ők a jövő, és csak akkor válik teljesen kiegyensúlyozottá az életük, ha már egyetlen 1900-as évekbeli ember sem lesz a Földön.

Mivel addig még sok idő telik el, érdemes nekünk alkalmazkodni egy új korszak embereihez, akik nem kívánnak mást tőlünk, mint megértést és szeretetet. Remélhetőleg – és erre minden esély meg is van – ők a béke és a diplomácia küldöttei lesznek, nem háborúskodnak, hanem érzelmileg oldják meg még a politikai összetűzéseket is.

Szívből drukkolok ennek a csodálatos generációnak, és a magam részéről megteszek bármit, ha segíteni kell nekik. Ennek köszönhetően ezekkel a gyerekekkel csodálatos élmény volt dolgozni, és megadatott az is, hogy nagymamaként két aranyos kis unokámon tanulmányozhatom az új világ megszületését, taníthatom őket. Most ezt tartom a legnagyobb küldetésemnek.

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, reiki mester
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati tanácsadás a numerológia, kronobiológia, asztrológia segítségével, Bach-virágterápia, reiki kezelések, képzések, egyedi kártyakirakások)
Bejelentkezés: +36 (30) 570-3449szamdoktor@gmail.com

(Folytatjuk)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A kapcsolatok hatásai az életünkre (1.)