Nem varázslat, arcfitnesz

Lézerkezelés, botox injekció, vagy akár a sebész kése? Mindezekre nincs szükség, mert arcbőrünket ki tudjuk simítani természetes módon is. A költséges beavatkozáshoz képest ismét nagyon kapós lett a jó öreg arctorna. Már az első célzott gyakorlatok után frissebben néz ki az arc, a szemek nagyobbnak hatnak, enyhülnek a ráncok, eltűnnek a könnyzacskók.

Varázslat? Hókuszpókusz? Nem. Az arcformálás ugyan nem csodafegyver, de láthatóan segít. A krémekkel és testápolókkal történő napi ápolás mellett a bőr egy kis fegyelemmel, türelemmel és gyakorlati útmutatással célzottan edzhető. Mindössze 26 izom formálja arcunkat, ezek rafináltan át-meg átszövik egymást, és megadják az arc formáját, tartását. A korral a szervezet sejtjei lassabban újulnak meg, és a fej- és arcizmok rugalmassága is csökken.

Ám annak ellenére, hogy a ráncok sok embert zavarnak, nincs szükség plasztikai műtéttel végzett korrekcióra, a tipikusan csillag formájú szem körüli, a homlokon és az orrnyeregben lévő ráncok ugyanis nem szükségszerűen velejárói az öregedési folyamatnak. Ezek sokkal inkább – csakúgy, mint a toka és a lógó szájszélek – gyakran a rossz testtartás, a rossz mimika és az elhanyagolt arcizomzat következményei. Az ember megszokásból a szájszéleket többnyire csak egy irányba, éspedig a gravitációs erő irányába mozgatja. Ezért a mottója az arctornának a felfelé-hátra helyett az előre-lefelé.

Egészséges arcmimika

Intenzív stimulációs gyakorlatok révén az izmok feszültségi állapota javulni fog. A növekvő életerő nem korlátozódik az arcra, hanem kisugárzik a nyakon és a vállakon át az egész testre. Amennyire látványosnak hangzik az elmélet, annyira jelentéktelennek tűnnek a gyakorlatok. A kívánt hatástól függően ujjheggyel, kis nyomással stimuláljuk a megfelelő izomcsoportokat.

Kezdetben legjobb, ha tükröt használunk. Vad grimaszok, vagy durva szétnyitás, összezárás helyett elegendő milliméteres finom mozgásokat végezni. Ezek többnyire ujjaink lágy ellenállásával szemben hatnak. Eddig gyakran egészen öntudatlanul aktivált területek ezek.

Az arc edzése

Nagyon fontos, hogy rendszeresen gyakoroljunk. Naponta reggel vagy este mintegy öt-tíz perc elég, de még a legintenzívebb edzésnek is megvannak a korlátai, mint például az igen erős szemhéjedzésnek. Ugyanez érvényes az erős nevetőráncokra, ezek többnyire nem tüntethetők el. De ez jól is van így, mert ezek teszik az arcunkat igazán élővé.

Szemek

Tegye a hüvelyk- és a mutatóujját a szem alá és fölé, és feszítse meg a bőrt óvatosan az ellenkező irányba. Aztán pislogjon 10-20 alkalommal az ujjak ellenállásával szemben, végül lazítson. Cél: A szemhéj- és a szem körüli izmok edzése.

Arc

Fújja fel az arcát és ütögesse meg az ujjbegyekkel. Ezután lazítson, és figyelje a bizsergést ezen a területen. Próbálja úgy is, hogy már az ütögetés közben lassan kiengedi a levegőt. Cél: az arcizomzat erősítése.

Homlok

Helyezze ujjait szembe a homlokára úgy, hogy az ujjhegyek érintsék egymást, majd húzza felfelé a szemöldököt és a szemhéjat. Tartsa ezt a feszítést 6-10 másodpercig, aztán lazítson. Cél: Kisimítja a ráncokat és ellazítja a homlokát.

Szájszöglet

Nevessen, és közben húzza szája széleit még magasabbra az ujjai segítségével. Aztán lazítson és érezze, ahogy az izmok ezen a helyen lazulnak. Cél: Küzdelem a lógó száj ellen.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna egy másfajta fitneszről is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mindennapi fitnesz – edzés otthon, utcán