Táplálkozással segíthet ízületi panaszain

Csípős kolbász hasábburgonyával, ropogós sertéssült – ki nem eszi néha szívesen? Akármennyire is ízletesek, csak mértékkel szabad őket fogyasztani. A zsíros húsok és kolbászok, vaj, tejszín, zsír és sajt, valamint más állati eredetű élelmiszerek nagy kockázati tényezőt jelentenek az ízületek számára, gyakran felelősek a fájdalmas gyulladásos folyamatokért.

Az ok: nagy mennyiségű arachidonsavat tartalmaznak, amelyet a szervezet átalakít pro-gyulladásos hírvivőkké. Emellett az elfogyasztott zsíros ételek nagyon gyakran túlsúlyt okoznak, ami megterheli az ízületeket.

Fájdalmas térdízületA legjobb recept a panaszmentes ízületek számára a sok mozgás és az egészséges táplálkozás. Az alacsony zsírtartalmú, kiegyensúlyozott étrend gyümölcsökkel és zöldségekkel ellensúlyozza a fájdalmas gyulladásos folyamatokat. Hosszú távon esetleg még segíthet is a fájdalomcsillapítók szedésének csökkentésében.

Túlsúly esetén az egészséges étrend normalizálja a testsúlyt, és így az ízületek tehermentesítéséhez vezet. Végül is az elhízás az egyik fő kockázati tényező az osteoarthritis kifejlődésében – mert minden kilogramm testtömeg az ízületeket terheli.

Az élvezetekről azonban nem kell lemondani. Éppen ellenkezőleg, a mediterrán konyhában pl. sok ízületbarát és legfőképpen finom recept található.

Fontos tippek az egészséges táplálkozáshoz

  • Szánjon időt az étkezésre, így jobban észreveszi, ha jóllakott.
  • A hal és a tenger gyümölcsei nemcsak nagyon ízletesek, hanem sok értékes összetevőt is tartalmaznak.
  • A szűz olívaolaj különösen fontos zsírszállító. De más növényi olajok is tartalmaznak értékes E-vitamint az ízületek számára.
  • A reggeli a nap legfontosabb étkezése: a teljes kiőrlésű kenyér és a friss gabonapehely biztosítja a nap egészséges indítását, ráadásul laktatóbbak, mint a fehér kenyér vagy a kukoricapehely.
  • Egyen esetenként sovány baromfit vagy vadat (2-3 alkalommal hetente), és hagyja el a magas zsírtartalmú húsokat.
  • A friss gyümölcs és zöldség sok ízületbarát vitamint és tápanyagot tartalmaz.
  • A szénsavmentes ásványvíz, vagy cukrozatlan gyümölcs- és gyógyteák ideális szomjoltók.

(Németből fordította: Koncz László)