A működő homeopátia

Magyarországon a homeopátia rendszeres használóinak 35%-a szerint a homeopátia minden alkalommal segít a gyógyulásban. Franciaországban most zárult le az eddigi legnagyobb léptékű 10 éves kutatási program, amely valós körülmények között vizsgálta a francia háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre.

Magyarországon a lakosság 40%-a támogatja az alternatív gyógymódokat, 22%-uk családjában már kipróbáltak homeopátiás szert, és a családok 5%-a rendszeresen használja a homeopátiát. A Medián által 2017. október második felében 1200 fős országos reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a megkérdezettek 44%-a gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. A homeopátia rendszeres használóinak 58%-a szerint ezek a szerek néha működnek, néha nem, 35%-uk viszont úgy tapasztalta, hogy mindig segítenek.

A többségnél működik

Franciaországban a betegek 77%-a bízik a homeopátiában, 56%-uk már próbálta és 36%-uk rendszeresen alkalmazza, a betegek 55%-a konvencionális és homeopátiás szert is szed egy időben. A homeopátiás konzultációt és gyógyszereket támogatja a társadalombiztosító. A 62 ezer háziorvos közül 58 ezer írt már fel homeopátiás készítményt a betegének.

A homeopátia gyógyításban betöltött szerepét, a hagyományos gyógyszerekhez viszonyított hatásosságát az eddigi legnagyobb léptékű, 10 éves kutatási program keretében Franciaországban végezték el. Az EPI3 kutatás valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A vizsgálatba bevontak olyan orvosokat, akik a konvencionális gyógyítás hívei, homeopata orvosokat, és olyanokat, akik mindkét módszert vegyesen alkalmazzák. A betegekkel a gyógyszerfelírást követően egy, három és tizenkét hónappal beszéltek, így hosszú távon nyomon követték állapotukat. A vizsgálat során figyelemmel kísérték a betegség klinikai lefolyását, a gyógyszerfogyasztást és egyéb orvosi kezeléseket, a nemkívánatos hatásokat és azt is, előfordult-e, hogy a beteg elesett valamilyen gyógyulási lehetőségtől.

Az összesen 825 háziorvos és 8 559 beteg részvételével végzett EPI3 vizsgálat arra a három betegségcsoportra fókuszált, amellyel a leggyakrabban fordulnak háziorvosukhoz a betegek: az izom- és csontfájdalmak, a felső légúti fertőzések, az alvászavar, valamint a szorongás és depresszió.

Az izom- és csontproblémákban szenvedő, homeopátiával kezelt és 1 évig utánkövetett betegek feleannyi nem-szteroid gyulladáscsökkentőt és egyharmaddal kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek, mint a homeopátiát nem alkalmazók, hasonló gyógyulás mellett. A felső légúti megbetegedésben szenvedő betegek ellátásakor a homeopata orvosok feleannyi lázcsillapítót és antibiotikumot alkalmaztak, hasonló gyógyulási eredménnyel. Azoknál a betegeknél pedig, ahol szorongást vagy depressziót diagnosztizáltak, a homeopata orvos harmadannyi pszichotróp szert írt fel, hasonló klinikai hasznosság és gyógyulási esély mellett.

„Mindig is személyes meggyőződésem volt saját és kollégáim tapasztalata alapján, hogy a homeopátia hatásos és rendkívül jó módszer a háziorvosi gyakorlatban. Most már azonban nem csak egyszerűen meggyőződésről van szó, hiszen az EPI3 a kezünkbe adta a bizonyítékot. Ma, ha a kizárólagosan hagyományos orvoslást alkalmazó kollégáimmal beszélgetek, elmondhatom: ugyanolyan betegeket kezelünk, ugyanolyan súlyos betegségekkel, és mi a homeopátiával ugyanazt a javulást érjük el alacsonyabb költséggel és kevesebb ártalmas következménnyel” – hangsúlyozta dr. Radnai Andrea orvos, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke.

Az EPI3 vizsgálat hátteréről

A csaknem 10 éves, farmakoepidemiológiai vizsgálatokból álló kutatási program célkitűzése a homeopátiás gyógyszerek háziorvosi gyakorlatban elfoglalt helyének meghatározása, valamint a gyógyulás folyamatának a különböző orvosi gyakorlatok szerinti – hagyományos, vegyes vagy homeopátiás – értékelése és összehasonlítása volt. A program azt vizsgálta, hogy a különböző orvosi gyakorlatokban résztvevő betegek gyógyulási képletei miként alakultak a mellékhatás, a hosszú távú hatás, valamint a gyógyulási esély figyelembevételével.

A vizsgálatot egy független, a homeopátia világától távol álló tudományos testület végezte, betartva az ENCePP (European Network of Centres for Pharmacœpidemiology and Pharmacovigilance) helyes gyakorlatra vonatkozó szabályait. Ezt a követelményt a kutatás módszertanának kidolgozásától kezdve az adatgyűjtés módjáig a vizsgálat teljes folyamán betartották, amit az orvosok rendelőiben, közvetlenül a beteg jelenlétében működő független vizsgálóbiztosok is ellenőriztek.

Az EPI3 vizsgálat különböző orvosi gyakorlatokat (homeopátiás, „hagyományos”, vegyes) hasonlított össze 3 kohorsz – felső légúti fertőzések, mozgásszervi zavarok, valamint szorongás/depresszió/alvászavarok – esetében. Az eredmények a 3 kohorszban azonosak voltak: a különböző orvosi gyakorlatokban hasonló volt a klinikai lefolyás, a homeopata orvos által végzett kezelések esetén nem jelentkeztek elvesztett lehetőségek (szövődmények kialakulása vagy a gyógyulási esélyek csökkenése). Emellett kimutatható volt, hogy a homeopata orvosokhoz forduló betegek szignifikánsan kevesebb egyéb gyógyszert alkalmaznak (antibiotikumok, NSAID-k, pszichotróp szerek), aminek következtében kevésbé vannak kitéve ezek nem kívánt mellékhatásainak.