Candida-fertőzés: holisztikus gyógyítás

A Candida albicans a Candida sarjadzó gombák osztályának leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, de a bél baktériumflórájának ellenőrzése alatt áll. Elszaporodása komoly egészségkárosodáshoz vezethet. Hogyan szoríthatjuk vissza?

A sarjadzó/erjesztő gombafertőzés igen fájdalmas, sőt gyötrelmes is lehet. Ráadásul a Candida albicans nagyon makacs és erős gomba, meglehetősen nehéz eltávolítani a szervezetből. Sajnos nem jelentenek azonnali gyógymódot sem a receptre kapható szerek, sem pedig a szabad forgalomban lévő készítmények, mindegyiknél több nap szükséges a hatás kifejtéséhez. Az alternatív kezelések között viszont találunk olyat, ami ennél gyorsabban hat. Az eddig leghatásosabbnak és viszonylag rövid időn belül eredményes kezelésnek a teljes körű (holisztikus) gyógymód bizonyult, amely a 12 órás kezelés erjesztőgomba-fertőzésre nevet viseli.

A másik népszerű, szintén holisztikus kezelés, ami kb. 2 héten belül szabadít meg a gombás fertőzéstől, az étrend gyökeres megváltoztatása. A szigorú diéta (a táplálék hiánya, a pH érték megváltozása) különböző változásokat indít el a szervezetben és megöli a Candidát.

Ha felborul a kényes egyensúly

Annak, aki hasonló problémákkal küzd, dr. Mercola ismert amerikai orvos-szakíró (akit részben az erjesztőgombákkal való foglalkozás terelt a természetes orvoslás felé) két fontos dolgot javasol. Egyrészt, hogy mindenképpen keressünk fel egy holisztikus gyógyításban jártas orvost a probléma komplex kezelése céljából. A másik, hogy alaposan tanulmányozzuk a www.yeastconnection.com oldalt (természetesen számos magyar oldal is foglalkozik a Candidával – a ford.), amiből az is kiderül, milyen problémákat okozhat a Candida a nőknél/férfiaknál, és az is, hogy miként lehet azokat enyhíteni.

A doktor ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy nem minden sarjadzó gomba káros az egészségünkre. A Candida albicans ugyanis hozzá tartozik az emberi szervezetben lévő természetes és egészséges baktériumflórához. Legnagyobb számban a bélflórában van jelen, és segíti az emésztést. De megtalálható a bőrön, valamint nőknél a hüvelyben is. Elméletileg a belekben lévő hasznos, jótékony hatású, „barátságos” baktériumok felelősek az élesztőgombák és a káros baktériumok egyensúlyban tartásáért. Bármilyen hihetetlennek tűnik is, általában mi magunk tehetünk arról, ha ez a kényes egyensúly felborul. Az antibiotikumok és a fogamzásgátló tabletták használata, túl sok cukor, szénhidrát és finomított, tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása a Candida-telepek gyors szaporodásához és a hasznos baktériumok számának csökkenéséhez vezet a belekben. Így a rendszer egyensúlya felborul, és többé nem képes megvédeni szervezetünket a külső támadók ellen.

Mi történik, ha túl sok az erjesztőgomba a szervezetünkben?

Ez kétféle következménnyel jár: az egyik, hogy a bélfalak elvékonyodnak és olyan allergén, valamint mérgező anyagokat engednek be a keringésbe, amelyeket normál esetben nem engednének át. Másodszor: erős vágy alakul ki a cukor és a szénhidrátok után, mert a hatalmas mennyiségű élesztőgombát táplálni kell. Ez viszont csapda, hiszen minél több cukrot és finomított élelmiszert fogyaszt az ember, annál több gomba keletkezik, tovább gyengítve a bélfalat és az immunrendszert. A bélflóra egyensúlyának felborulása pedig különböző betegségeket okozhat. Nézzük ezeket, a teljesség igénye nélkül:

  • Hüvelygyulladás
  • Irritábilis bélszindróma
  • Súlygyarapodás
  • Ételallergia
  • Migrén
  • Asztma
  • Depresszió
  • Krónikus fáradtság és fibromyalgia (lágyrészi reumatikus megbetegedés).

A Candida gomba jelenléte 79-féle különböző méreganyag felszabadulásával jár, ezek a véráramba kerülve igen rossz közérzetet okozna (Candidás betegeknél jól megfigyelhető ez a jelenség). A fentiek közül két méreganyag, az alkohol és az acetaldehid (az alkohol lebomlásakor keletkező, másnaposságért felelős bomlástermék) mennyisége olyan magas a Candidások szervezetében, hogy azok majdhogynem részegnek érzik magukat tőle.

Fontos továbbá, hogy az acetaldehid reakcióba lép a dopamin nevű idegingerület-átvivővel (neurotranszmitter) is, mentális és érzelmi zavarokat (izgatottság, depresszió, rossz koncentrációs képesség és szétszórtság) okozva a Candidával küzdő betegeknek.