Candida-fertőzés: holisztikus gyógyítás

Hogyan kezeljük a Candida-fertőzést?

1. Kezdjük el a megfelelő diétát, és sportoljunk!
A húsban, csirkében, tojásban, csírában, dióban, zöldségben és egészséges olajban gazdag étrend – a cukor és szénhidrátok teljes mellőzésével – csökkenti az erjesztőgombáknak szükséges tápanyagok mennyiségét a bélben. Dr. Mercola ugyancsak fontosnak tartja a táplálkozási típusunknak megfelelő étrendet. Táplálkozásunk átalakításával egy időben tanácsos valamilyen edzést elkezdeni, teszi hozzá a doktor, hangulatunk és közérzetünk javítása céljából. Fontos szem előtt tartani, hogy ha az elszaporodott erjesztőgombákat teljesen el akarjuk távolítani a szervezetünkből, akkor egy ideig még gyümölcsöt se fogyasszunk, mert a szervezetbe jutó cukor (függetlenül attól, hogy gyümölcscukor és csak kis mennyiségű), sokat ronthat az állapotunkon.

2. Fogyasszunk sok „hasznos baktériumot”!
Próbáljuk meg növelni a szervezetben lévő probiotikumok (hasznos baktériumok) számát! Megtehetjük ez úgy, hogy kiváló minőségű táplálékkiegészítőt szedünk, vagy pedig (lehetőleg saját készítésű) erjesztett táplálékokat fogyasztunk, mint pl. a natto (fermentált szójabab) vagy joghurt és kefir. Ezek a hasznos baktériumok egészségesen tartják az emésztőrendszert és a hüvelyt, egyúttal átveszik a Candida gomba helyét.

3. Kerüljük a vegyszereket!
A festékek, háztartási tisztítószerek, parfümök stb. mind okozhatnak allergiás reakciót. A Candidás emberek különösen érzékenyek ezekre.

4. Lelki problémák kezelése
A nassolás hátterében (különösen akkor, ha édességről van szó) gyakran lelki/érzelmi okokra visszavezethető függőségek állnak. Bizonyos módszerek (érzelmi szabadság technikája vagy EFT – Emotional Freedom Technique) segítenek legyőzni a nassolás utáni vágyat és az érzelmi nehézségeket.

Amikor azonnali segítség kell

A fenti tanácsok nagyon fontosak a visszatérő Candida-fertőzések megelőzésére, ezért vegyük őket komolyan! Mindazonáltal csak bizonyos idő elteltével fejtik ki hatásukat, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy nőnek azonnali megoldásra van szüksége. A Candida-fertőzést kísérő égő és viszkető érzés enyhítésére próbálja meg a következőket!

  1. Helyezzen a hüvelybe egy-egy bórsav tablettát reggel és este 3-7 napig akut fertőzés, illetve 14-30 napon át krónikus fertőzés esetén. Mivel ezek a kapszulák gyógyszertárban ritkán kaphatók, otthon is el lehet készíteni őket bórsavporból és zselatin kapszulából. Kutatások során az derült ki, hogy a bórsav nagyon hatásos krónikus fertőzés esetén, 100-ból 98 nő gyógyulásról számolt be. Ha a bórsav irritálná a külső nemi szerveket, E-vitaminos olajjal kell bekenni őket.
  2. Reggel helyezzünk a hüvelybe egy gerezd fokhagymát, este pedig egy Acidophilus kapszulát, 3-7 napon át!
  3. Készítsünk intim zuhanyt bentonit agyaggal, Pau d’Arco teával, joghurttal, teafaolajjal és aranygyökérrel. Tíz napig, naponta kétszer használjuk! (A Pau d’Arco Latin-Amerika esőerdeiben honos, hatalmas fa. Kérgéből olyan anyagok nyerhetők, amelyek jótékony hatását a modern tudomány is elismeri.)
  4. Itassunk át egy tampont higított teafaolajjal, és tartsuk a hüvelyben egész éjszaka!

Ha valaki megfogadja az életmódváltással kapcsolatos fenti javaslatokat, annak a szervezete képes lesz legyőzni a Candidát.

(Forrás: Holistic Treatment for Candida Infection, Associated Content, angolból fordította: Vég Erzsébet)