Hirdetés

 

Hirdetés

 

Candida-fertőzés: holisztikus gyógyítás

A Candida albicans a Candida sarjadzó gombák osztályának leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, de a bél baktériumflórájának ellenőrzése alatt áll. Elszaporodása komoly egészségkárosodáshoz vezethet. Hogyan szoríthatjuk vissza?

A sarjadzó/erjesztő gombafertőzés igen fájdalmas, sőt gyötrelmes is lehet. Ráadásul a Candida albicans nagyon makacs és erős gomba, meglehetősen nehéz eltávolítani a szervezetből. Sajnos nem jelentenek azonnali gyógymódot sem a receptre kapható szerek, sem pedig a szabad forgalomban lévő készítmények, mindegyiknél több nap szükséges a hatás kifejtéséhez. Az alternatív kezelések között viszont találunk olyat, ami ennél gyorsabban hat. Az eddig leghatásosabbnak és viszonylag rövid időn belül eredményes kezelésnek a teljes körű (holisztikus) gyógymód bizonyult, amely a 12 órás kezelés erjesztőgomba-fertőzésre nevet viseli.

A másik népszerű, szintén holisztikus kezelés, ami kb. 2 héten belül szabadít meg a gombás fertőzéstől, az étrend gyökeres megváltoztatása. A szigorú diéta (a táplálék hiánya, a pH érték megváltozása) különböző változásokat indít el a szervezetben és megöli a Candidát.

Ha felborul a kényes egyensúly

Annak, aki hasonló problémákkal küzd, dr. Mercola ismert amerikai orvos-szakíró (akit részben az erjesztőgombákkal való foglalkozás terelt a természetes orvoslás felé) két fontos dolgot javasol. Egyrészt, hogy mindenképpen keressünk fel egy holisztikus gyógyításban jártas orvost a probléma komplex kezelése céljából. A másik, hogy alaposan tanulmányozzuk a www.yeastconnection.com oldalt (természetesen számos magyar oldal is foglalkozik a Candidával – a ford.), amiből az is kiderül, milyen problémákat okozhat a Candida a nőknél/férfiaknál, és az is, hogy miként lehet azokat enyhíteni.

A doktor ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy nem minden sarjadzó gomba káros az egészségünkre. A Candida albicans ugyanis hozzá tartozik az emberi szervezetben lévő természetes és egészséges baktériumflórához. Legnagyobb számban a bélflórában van jelen, és segíti az emésztést. De megtalálható a bőrön, valamint nőknél a hüvelyben is. Elméletileg a belekben lévő hasznos, jótékony hatású, „barátságos” baktériumok felelősek az élesztőgombák és a káros baktériumok egyensúlyban tartásáért. Bármilyen hihetetlennek tűnik is, általában mi magunk tehetünk arról, ha ez a kényes egyensúly felborul. Az antibiotikumok és a fogamzásgátló tabletták használata, túl sok cukor, szénhidrát és finomított, tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása a Candida-telepek gyors szaporodásához és a hasznos baktériumok számának csökkenéséhez vezet a belekben. Így a rendszer egyensúlya felborul, és többé nem képes megvédeni szervezetünket a külső támadók ellen.

Mi történik, ha túl sok az erjesztőgomba a szervezetünkben?

Ez kétféle következménnyel jár: az egyik, hogy a bélfalak elvékonyodnak és olyan allergén, valamint mérgező anyagokat engednek be a keringésbe, amelyeket normál esetben nem engednének át. Másodszor: erős vágy alakul ki a cukor és a szénhidrátok után, mert a hatalmas mennyiségű élesztőgombát táplálni kell. Ez viszont csapda, hiszen minél több cukrot és finomított élelmiszert fogyaszt az ember, annál több gomba keletkezik, tovább gyengítve a bélfalat és az immunrendszert. A bélflóra egyensúlyának felborulása pedig különböző betegségeket okozhat. Nézzük ezeket, a teljesség igénye nélkül:

 • Hüvelygyulladás
 • Irritábilis bélszindróma
 • Súlygyarapodás
 • Ételallergia
 • Migrén
 • Asztma
 • Depresszió
 • Krónikus fáradtság és fibromyalgia (lágyrészi reumatikus megbetegedés).

A Candida gomba jelenléte 79-féle különböző méreganyag felszabadulásával jár, ezek a véráramba kerülve igen rossz közérzetet okozna (Candidás betegeknél jól megfigyelhető ez a jelenség). A fentiek közül két méreganyag, az alkohol és az acetaldehid (az alkohol lebomlásakor keletkező, másnaposságért felelős bomlástermék) mennyisége olyan magas a Candidások szervezetében, hogy azok majdhogynem részegnek érzik magukat tőle.

Fontos továbbá, hogy az acetaldehid reakcióba lép a dopamin nevű idegingerület-átvivővel (neurotranszmitter) is, mentális és érzelmi zavarokat (izgatottság, depresszió, rossz koncentrációs képesség és szétszórtság) okozva a Candidával küzdő betegeknek.


Hogyan kezeljük a Candida-fertőzést?

1. Kezdjük el a megfelelő diétát, és sportoljunk!
A húsban, csirkében, tojásban, csírában, dióban, zöldségben és egészséges olajban gazdag étrend – a cukor és szénhidrátok teljes mellőzésével – csökkenti az erjesztőgombáknak szükséges tápanyagok mennyiségét a bélben. Dr. Mercola ugyancsak fontosnak tartja a táplálkozási típusunknak megfelelő étrendet. Táplálkozásunk átalakításával egy időben tanácsos valamilyen edzést elkezdeni, teszi hozzá a doktor, hangulatunk és közérzetünk javítása céljából. Fontos szem előtt tartani, hogy ha az elszaporodott erjesztőgombákat teljesen el akarjuk távolítani a szervezetünkből, akkor egy ideig még gyümölcsöt se fogyasszunk, mert a szervezetbe jutó cukor (függetlenül attól, hogy gyümölcscukor és csak kis mennyiségű), sokat ronthat az állapotunkon.

2. Fogyasszunk sok „hasznos baktériumot”!
Próbáljuk meg növelni a szervezetben lévő probiotikumok (hasznos baktériumok) számát! Megtehetjük ez úgy, hogy kiváló minőségű táplálékkiegészítőt szedünk, vagy pedig (lehetőleg saját készítésű) erjesztett táplálékokat fogyasztunk, mint pl. a natto (fermentált szójabab) vagy joghurt és kefir. Ezek a hasznos baktériumok egészségesen tartják az emésztőrendszert és a hüvelyt, egyúttal átveszik a Candida gomba helyét.

3. Kerüljük a vegyszereket!
A festékek, háztartási tisztítószerek, parfümök stb. mind okozhatnak allergiás reakciót. A Candidás emberek különösen érzékenyek ezekre.

4. Lelki problémák kezelése
A nassolás hátterében (különösen akkor, ha édességről van szó) gyakran lelki/érzelmi okokra visszavezethető függőségek állnak. Bizonyos módszerek (érzelmi szabadság technikája vagy EFT – Emotional Freedom Technique) segítenek legyőzni a nassolás utáni vágyat és az érzelmi nehézségeket.

Amikor azonnali segítség kell

A fenti tanácsok nagyon fontosak a visszatérő Candida-fertőzések megelőzésére, ezért vegyük őket komolyan! Mindazonáltal csak bizonyos idő elteltével fejtik ki hatásukat, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy nőnek azonnali megoldásra van szüksége. A Candida-fertőzést kísérő égő és viszkető érzés enyhítésére próbálja meg a következőket!

 1. Helyezzen a hüvelybe egy-egy bórsav tablettát reggel és este 3-7 napig akut fertőzés, illetve 14-30 napon át krónikus fertőzés esetén. Mivel ezek a kapszulák gyógyszertárban ritkán kaphatók, otthon is el lehet készíteni őket bórsavporból és zselatin kapszulából. Kutatások során az derült ki, hogy a bórsav nagyon hatásos krónikus fertőzés esetén, 100-ból 98 nő gyógyulásról számolt be. Ha a bórsav irritálná a külső nemi szerveket, E-vitaminos olajjal kell bekenni őket.
 2. Reggel helyezzünk a hüvelybe egy gerezd fokhagymát, este pedig egy Acidophilus kapszulát, 3-7 napon át!
 3. Készítsünk intim zuhanyt bentonit agyaggal, Pau d'Arco teával, joghurttal, teafaolajjal és aranygyökérrel. Tíz napig, naponta kétszer használjuk! (A Pau d'Arco Latin-Amerika esőerdeiben honos, hatalmas fa. Kérgéből olyan anyagok nyerhetők, amelyek jótékony hatását a modern tudomány is elismeri.)
 4. Itassunk át egy tampont higított teafaolajjal, és tartsuk a hüvelyben egész éjszaka!

Ha valaki megfogadja az életmódváltással kapcsolatos fenti javaslatokat, annak a szervezete képes lesz legyőzni a Candidát.

(Forrás: Holistic Treatment for Candida Infection, Associated Content, angolból fordította: Vég Erzsébet)

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés