„Nem adok be teljes vírus vakcinát!”

Egy internetes napilap gyermekorvos tanácsadójaként hozzám intézett kérdését és az arra adott válaszomat olvashatják az alábbiakban: „6 hónapos fiamat ajánlott-e beoltatni H1N1 vakcinával? (Tápszeres baba születése óta.) A testvére 9 éves iskolás. Oltás jeligére várom válaszát!”

A válasz:
A teljes vírust tartalmazó vakcina használata tilos volt eddig, műhibának számított a csecsemőkorúaknál. Hogy ez a (teljes vírust tartalmazó) új oltóanyag mit tesz majd a csecsemők immunrendszerével, milyen káros vagy súlyos mellékhatásai lesznek, az elválik az idők folyamán (ha lesznek olyan bátrak, akik kísérleti alanynak dobják oda a babájukat), mivel az új oltóanyagot a 3 éven aluliaknál nem is próbálták ki. Még a 9 évesnek sem adnék teljes sejtes vírust tartalmazó vakcinát, csak hasított (split) vakcinát. Kérem, nézzen be a www.natursziget.com lapra, ahol a kételyeimnek is hangot adtam már, bár eddig választ nem kaptam. Dr. Sebő Zsuzsanna

Miért ellenzem?

Miért e nagy ellenkezésem az új, úgynevezett pandémiás influenzaoltással szemben?

  • Mert nem ismerjük az összetételét, miközben néhány nap múlva el kellene kezdeni a tömeges vakcinációt!
  • Mert az már biztosan tudható, hogy teljes sejtes vírust tartalmazó oltóanyagról van szó, amelyet az Európai Unió országaiban sehol nem alkalmaznak. Talán Afrikában még használható…
  • Mert az oltóanyag kipróbálása mindössze 40 (negyven!) 3-18 éves gyermeken történt, és sem a hatékonyságról, sem a hosszú távú mellékhatásokról nincsenek információink.
  • Mert az egyre szaporodó gyermekkori autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek és az oltások kapcsolatáról nincsenek érdemi információink.
  • Mert a napi hírek állítása, miszerint már járványos szinten van a megbetegedések száma – hamis.

Ki vállalja a felelősséget?

Mit látok ebből házi gyermekorvosként? Valóban nagyobb a betegforgalom, mint a korábbi évek azonos időszakában, de ennek a megnövekedett betegforgalomnak a 80%-át az iskolából kitiltott, hazaküldött gyermekek teszik ki, akiket valamilyen apró, őszi hurutos tünet miatt hazaküldtek a pedagógusok az ÁNTSZ-től kapott körlevél és a sajtó okozta hecckampány miatti félelmükben.

Nem javaslom az új oltást, mert eddig mindenütt azt oktatták, hogy 3 éven aluli gyermeknek nem szabad teljes sejtes vírust tartalmazó vakcinát adni, most meg hirtelen 6 hónapos kor lett az ajánlott. Kipróbálatlanul? Vagy majd most kipróbáljuk? Hát az én unokámon biztosan nem.