Narkolepsziát okozhat a sertésinfluenza elleni oltás

Az Európai Gyógyszerügyökség (EMA) bejelentette, hogy mivel a sertésinfluenza elleni védőoltást egy alvási rendellenesség ritka eseteivel hozták összefüggésbe, a vakcinát a fiatalok esetében csak a legutolsó védelmi vonalként szabad alkalmazni, tehát a Pandemrix védőoltást csak abban az esetben lehet a H1N1 influenza veszélyének kitett gyermekeknek és kamaszoknak beadni, ha más oltóanyagok nem állnak rendelkezésre.

Büntető feljelentés H1N1-ügyben

Igazolódtak a „találgatások”, helyesebben győzött a józan ész. Bármi lesz is az ügy vége, kiderült, hogy igazunk volt, amikor oly sokszor megírtuk: nem igaz, hogy a H1N1 annyira veszélyes, mint állítják. Úgy tűnik azonban, pénzért valóban minden lehet…

Influenza: oltsunk vagy ne oltsunk?

Ausztráliában felfüggesztették a szezonális influenza elleni oltás beadását 5 éven aluli gyermek számára. Erre azután került, hogy Nyugat-Ausztráliában, influenzaoltás után, 23 gyerek került görcsök miatt kórházba.

H1N1: az oltás és a lisztérzékenység

A lisztérzékenység nem zárja ki, hogy bárki beoltassa magát H1N1 ellen. De ha ehhez más, krónikus betegség is társul, akkor azok, akik külföldi oltóanyagot választanának, konzultáljanak orvosukkal. Több külföldi oltásban van szkvalén, amely autoimmun reakciót válthat ki.

H1N1: a fertőzöttek fele tünetmentes

Nagy Britanniában a gyerekek több mint egyharmada már megfertőződött az újinfluenzával – írja Ferguson Walsh, a BBC egészségügyi tudósítója, internetes oldalának bloggere. November végi bejegyzésében rámutat: a H1N1 fertőzött gyerekek felénél nem jelentkeztek tünetek.

Az oltás homeopátiás kivezetése

Csak rövid ideig lehetett hozzájutni a H1N1 elleni Fluval P oltóanyagból készült nozódához. A homeopata orvosi egyesület elhatárolódott a nozóda hibás alkalmazásától, a Remedia pedig a megelőzésről szóló, félrevezető állítások miatt nem forgalmazza a homeopátiás készítményt.

H1N1: adatok az oltás mellékhatásairól

Lassan már nem tudjuk, kinek higgyünk, olyan ellentmondásos hírek érkeznek. Mennyire biztonságos a vakcina? Kinek kell fokozottan vigyáznia? Melyik oltóanyagban bízhatunk? Egyet tehetünk: tájékozódunk. Nálunk is közzétették már az első hivatalos adatokat a mellékhatásokról.

H1N1: kérdések és válaszok

Olyan sok, egymásnak ellentmondó információ lát napvilágot az újinfluenzával kapcsolatban, hogy a Magyar Immunológiai Társaság célszerűnek látta közlemény kiadását. Ebben sorra veszik a leggyakoribb kételyeket, kérdéseket. A válaszok talán segítenek a tájékozódásban, döntésben.

H1N1: véletlen vetélések?

Felkavaró híreket közöl az egyik amerikai egészségügyi portál: több terhes nő, miután megkapta a védőoltást, az azt követő napokban, órákban elvetélt. Csak remélni lehet, hogy az oltás és a vetélés között nincs összefüggés. Az oltás beadását nálunk minden terhesnek ajánlják. 

H1N1 ellen: D-vitamin és testmozgás

Egy 12-13 millió emberen végzett tanulmány megállapította: a szezonális influenza ellen beoltottak kétszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg az újinfluenzában. Kanada több tartományában ezért a 65 éven aluliaknál felfüggesztették a szezonális influenza elleni oltást.