Hirdetés

 

Hirdetés

 

H1N1 ellen: D-vitamin és testmozgás

Egy 12-13 millió emberen végzett tanulmány megállapította: a szezonális influenza ellen beoltottak kétszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg az újinfluenzában. Kanada több tartományában ezért a 65 éven aluliaknál felfüggesztették a szezonális influenza elleni oltást.

Számos ország milliókat fordít az újinfluenza elleni oltóanyag beszerzésére, ám egy ország, Kanada, kivétel. Quebec, Alberta, Saskatchewan, Ontario és Nova Scotia tartományban megálljt parancsoltak a vakcinák általi immunizálásnak minden 65 év alatti lakos esetében. A tanulmány, amely alapján eljártak, megállapítja, hogy a szezonális influenza ellen beoltott emberek kétszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg az újinfluenzában. A quebeci Egészségügyi Minisztérium képviselője azt nyilatkozta, hogy januárig elhalasztják az oltásokat, és az így felszabaduló őszi hónapokat a tudósok a H1N1 elleni vakcinák kidolgozására fordíthatják.

„Mire elvonul a H1N1-hullám, elegendő idő lesz a hagyományos influenza elleni oltásra” – nyilatkozta dr. Ethan Rubinstein, a Manitoba Egyetem felnőtt járványügyi osztályának vezetője. Jelenleg egy nemzetközi orvosi bizottság vizsgálja a tanulmány kérdéses adatait, ám a kanadai szakember úgy véli, hogy az adatok megbízhatóak. Egyrészt a tanulmány szerzői közül sokan kiváló szakemberek és hiteles tudósok, másrészt a vizsgált személyek száma is rendkívül nagy, 12-13 millió embert vontak be a felmérésbe.

A D-vitamin és a mozgás szerepe az immunizálásban

R. Edgar Hope Simpson kanadai tudós már 1981-ben felvetette, hogy a szezonális influenzával való megfertőződés egyik legfőbb oka a kismértékű napsugárzás. A napfény hatására D-vitamin termelődik a bőrben, de a téli hónapokban általános a D-vitamin hiánya. Ez a vitamin ugyanakkor döntő jelentőségű abból a szempontból, hogy immunrendszerünk képes-e megvédeni szervezetünket a betolakodó vírusokkal, baktériumokkal szemben.

A D-vitamin fontossága mellett más tanulmányok azt is megállapítják, hogy azok az emberek, akik mérsékelt testedzést végeznek, ritkábban fertőződnek meg, valamint a megfázás és az influenza kevésbé súlyos tüneteit tapasztalják magukon.

Egy újabb vizsgálatban a kutatók arra jutottak, hogy ha egerek egy csoportját három és fél hónapon keresztül rendszeresen futtatták a mókuskerékben, az állatok kevésbé súlyos tüneteket mutattak, ha megfertőzte őket az influenzavírus. Azt is kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek közvetlenül az influenzás fertőzés előtt végeztek „testedzést”, de a megbetegedés előtti hónapok során nem rendszeresen, szintén mutattak némi védettséget a súlyos tünetekkel szemben. Ez az egereknél étvágycsökkenést és testsúlyvesztést jelentett. Mindazonáltal ezek az előnyök csak a megfertőződést követő néhány napban jelentkeztek, míg a rendszeres, hosszabb időn keresztül végzett testmozgás a fertőzés egész ideje alatt mérsékelte az influenzás tüneteket.

Kevés D-vitamin – gyakoribb megbetegedések

Az alábbiakban dr. Mercola, amerikai orvos-természetgyógyász újabb kutatási eredményekkel támasztja alá az influenzás megbetegedésekkel szembeni kanadai vizsgálatok eredményeit mind a D-vitamin, mind a testmozgás szerepét illetően.

Kanadában tehát – kormányzati támogatással – már a múlt évben elkezdődött annak vizsgálata, hogy milyen szerepe van a D-vitaminnak a hagyományos influenzás megbetegedésekkel szemben. A Kanadai Közegészségügyi Hivatal (PHAC) kutatásai most a vitamin H1N1 vírussal szembeni védekező szerepének vizsgálatára irányulnak.


Sok ember még mindig nem látja be, hogy a D-vitamin, ellentétben az oltásokkal, bizonyítottan jó módszer a fertőzéses megbetegedésekkel szemben – mondja a tekintélyes amerikai orvos-szakíró –, holott R. Edgar Hope Simpson felfedezését követően számos orvosi szaklap – többek között az Epidemiology and Infection, Virology Journal – jelentetett meg olyan tanulmányokat, amelyek a D-vitamin hiánya és az influenza közötti kapcsolatot támasztják alá. Eredményeiket megerősíti a legutóbbi amerikai felmérés is, amelyet eddig nemzeti szinten a legtöbb ember, mintegy 19.000 személy bevonásával végeztek el. A vizsgálatok egyértelművé tették, hogy azok az emberek, akiknek alacsony volt a vérében a D-vitamin szintje, lényegesen többször kapták el a náthát vagy az influenzát.

A H1N1 sem más, mint a többi

A vizsgálati eredményeket összegezve dr. Adit Ginde, a felmérés egyik vezetője így fogalmazott: „Kutatásunk eredményei igazolták a D-vitamin fontos szerepét az általános légúti fertőzésekkel szemben, mint amilyen a megfázás és az influenza. A különböző tüdőbetegségekben (például asztma, tüdőtágulat) szenvedő egyének különösen fogékonyak lehetnek a D-vitamin hiányából adódó légúti fertőzésekre.”

Mint már ismeretes, a sertésinfluenza következtében fellépő elhalálozás azoknál a gyerekeknél és felnőtteknél következett be, akik már előzőleg is rossz egészségi állapotban voltak, vagy például elhízottnak számítottak. A szövődményeket és a haláleseteket másodlagos bakteriális fertőzések okozták, úgymint a staph baktérium (Staphylococcus aureus), és nem maga a vírus.

Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy a D-vitamin bizonyítottan rendkívül hatásos szinte minden krónikus megbetegedéssel szemben, akkor beláthatjuk, hogy szervezetünk D-vitamin szintjének optimalizálása valóban döntő jelentőségű, és első helyen áll az influenza kivédésében és/vagy az influenzából adódódó súlyos és potenciálisan halálos szövődmények megelőzésében.

Dr. Mercola úgy véli, hogy a D-vitamin szintjének optimalizálása az influenza minden fajtájának kivédésében a legjobb módszer, hiszen aligha feltételezhető, hogy a H1N1 vírus teljesen másképp reagálna. Kiváltképp azóta feltételezhetjük ezt, mióta tudjuk, hogy ez a vírus sokkal gyengébb, mint a korábbi szezonális influenzavírusok.

A testmozgás is segít

A D-vitamin szintjének optimalizálása mellett a testmozgás állhat a második helyen az influenza elkerülésének módszereként. A Reuters nemrégiben hozta nyilvánosságra egy új tanulmány eredményeit, amelyet a természetes gyógymódok szószólói mindig is hirdettek. Nevezetesen arról van szó, hogy a testmozgás fejleszti az immunrendszer reakcióit, ennél fogva csökkenti a különböző betegségekkel, beleértve a vírusok okozta fertőzésekkel – így az influenzával – való megbetegedés esélyeit is.

Egy korábbi kutatásban azt publikálták, hogy a rendszeres testmozgás erősíti az immunvédekezést oly módon, hogy segít korlátozni a vírusok támadását vagy segít a vírusok gyorsabb felismerésében. A kutatási eredmények alapján egyértelmű tehát, hogy a testmozgás erősítheti szervezetünk vele született védekezőképességét a vírusokkal szemben. Ebből adódóan tehát egyértelmű, hogy a mozgásnak – egészségünk megőrzése érdekében – életmódunk részét kell képeznie.

(Forrás: Mercola.com, angolból fordította: Mészáros Csilla)

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés