H1N1 ellen: D-vitamin és testmozgás

Sok ember még mindig nem látja be, hogy a D-vitamin, ellentétben az oltásokkal, bizonyítottan jó módszer a fertőzéses megbetegedésekkel szemben – mondja a tekintélyes amerikai orvos-szakíró –, holott R. Edgar Hope Simpson felfedezését követően számos orvosi szaklap – többek között az Epidemiology and Infection, Virology Journal – jelentetett meg olyan tanulmányokat, amelyek a D-vitamin hiánya és az influenza közötti kapcsolatot támasztják alá. Eredményeiket megerősíti a legutóbbi amerikai felmérés is, amelyet eddig nemzeti szinten a legtöbb ember, mintegy 19.000 személy bevonásával végeztek el. A vizsgálatok egyértelművé tették, hogy azok az emberek, akiknek alacsony volt a vérében a D-vitamin szintje, lényegesen többször kapták el a náthát vagy az influenzát.

A H1N1 sem más, mint a többi

A vizsgálati eredményeket összegezve dr. Adit Ginde, a felmérés egyik vezetője így fogalmazott: „Kutatásunk eredményei igazolták a D-vitamin fontos szerepét az általános légúti fertőzésekkel szemben, mint amilyen a megfázás és az influenza. A különböző tüdőbetegségekben (például asztma, tüdőtágulat) szenvedő egyének különösen fogékonyak lehetnek a D-vitamin hiányából adódó légúti fertőzésekre.”

Mint már ismeretes, a sertésinfluenza következtében fellépő elhalálozás azoknál a gyerekeknél és felnőtteknél következett be, akik már előzőleg is rossz egészségi állapotban voltak, vagy például elhízottnak számítottak. A szövődményeket és a haláleseteket másodlagos bakteriális fertőzések okozták, úgymint a staph baktérium (Staphylococcus aureus), és nem maga a vírus.

Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy a D-vitamin bizonyítottan rendkívül hatásos szinte minden krónikus megbetegedéssel szemben, akkor beláthatjuk, hogy szervezetünk D-vitamin szintjének optimalizálása valóban döntő jelentőségű, és első helyen áll az influenza kivédésében és/vagy az influenzából adódódó súlyos és potenciálisan halálos szövődmények megelőzésében.

Dr. Mercola úgy véli, hogy a D-vitamin szintjének optimalizálása az influenza minden fajtájának kivédésében a legjobb módszer, hiszen aligha feltételezhető, hogy a H1N1 vírus teljesen másképp reagálna. Kiváltképp azóta feltételezhetjük ezt, mióta tudjuk, hogy ez a vírus sokkal gyengébb, mint a korábbi szezonális influenzavírusok.

A testmozgás is segít

A D-vitamin szintjének optimalizálása mellett a testmozgás állhat a második helyen az influenza elkerülésének módszereként. A Reuters nemrégiben hozta nyilvánosságra egy új tanulmány eredményeit, amelyet a természetes gyógymódok szószólói mindig is hirdettek. Nevezetesen arról van szó, hogy a testmozgás fejleszti az immunrendszer reakcióit, ennél fogva csökkenti a különböző betegségekkel, beleértve a vírusok okozta fertőzésekkel – így az influenzával – való megbetegedés esélyeit is.

Egy korábbi kutatásban azt publikálták, hogy a rendszeres testmozgás erősíti az immunvédekezést oly módon, hogy segít korlátozni a vírusok támadását vagy segít a vírusok gyorsabb felismerésében. A kutatási eredmények alapján egyértelmű tehát, hogy a testmozgás erősítheti szervezetünk vele született védekezőképességét a vírusokkal szemben. Ebből adódóan tehát egyértelmű, hogy a mozgásnak – egészségünk megőrzése érdekében – életmódunk részét kell képeznie.

(Forrás: Mercola.com, angolból fordította: Mészáros Csilla)