Büntető feljelentés H1N1-ügyben

Igazolódtak a „találgatások”, helyesebben győzött a józan ész. Bármi lesz is az ügy vége, kiderült, hogy igazunk volt, amikor oly sokszor megírtuk: nem igaz, hogy a H1N1 annyira veszélyes, mint állítják. Úgy tűnik azonban, pénzért valóban minden lehet…

A H1N1 influenzára költött milliárdok kapcsán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen vagy hanyag kezelés, illetve hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az ügyészségen a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesület elnöke.

A Natúrszigeten sorra közöltünk írásokat arról, mennyire felesleges az óriási felhajtás a H1N1 vakcina körül. Megszólaltak orvosok, akik vagy kifejezetten veszélyesnek, vagy szükségtelennek ítélték az oltást, mivel az újinfluenza terjedése és súlyossága semmivel sem indokolta a hivatalos pánikkeltést. Szerencsére annak az olvasónknak sem lett igaza, aki – valószínűleg a tények ismerete nélkül – egyszerűen gyilkosnak nevezett minket. Az alábbiakból kiderül az igazság egy szelete. Egyelőre nem a hazai…

Csontvázak helyett ampullák a szekrényben

Közismert, hogy az Európa Tanács és mértékadó orvosi lapok is nyilvánosságra hozták vizsgálati eredményeiket, amelyek szerint a H1N1 influenzajárvány még a szezonális influenzánál is kevésbé veszélyesnek bizonyult. A magyar egészségügyi kormányzat és a szakhatóságok azonban a korábbi figyelmeztetések ellenére is több milliárd forint közpénzt költöttek a szakmailag is kétséges védőoltások megvásárlására.

Mára már az Egészségügyi Világszervezet is megszüntette a H1N1 pandémiás minősítését és elismerte, hogy a szakmai tanácsadó testület – amely azt javasolta, hogy hirdessen világjárványt a WHO – minden harmadik tagja anyagi támogatásban részesült egy vagy több vakcinagyártó vállalattól.

Ez persze nem mentesíti a magyar járványügyi hatóságot a szakmai döntések felelőssége alól, hiszen az egészségügyi minisztérium egyrészt még 2009. júliusában, a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervben közzétette, hogy a „A jelenleg előállítható oltóanyagokkal az influenzajárványokat megelőzni, vagy lényegesen befolyásolni nem lehet”, sőt „A kórfolyamat szövődmény nélkül egy héten belül lezajlik.”

Másrészt az ÁNTSZ még 2009. április 27-én úgy tájékoztatta a sajtót és a lakosságot, hogy: „Az influenzavírusok nagyon gyorsan változnak, és nagyon fontos, hogy az oltóanyagban lévő és a járványt okozó vírus megfeleljen egymásnak, mert csak így biztosítja legjobban a beoltott személy megfelelő védelmét.” Az oltóanyag előállításával megbízott Omninvest Kft. azonban mégsem a járványt okozó, úgynevezett „vadvírusból” készítette a vakcinát, hanem gazdasági okokból egy 1930-as években feltűnt és letűnt, úgynevezett „klasszikus reasszortáns” vírustörzset vásárolt meg.

Már biztos: nem volt járvány

Az új, másik nevén a sertésinfluenza utóértékelése Magyarországon is lesújtó képet mutat. Az Országos Epidemiológiai Központ Influenzafigyelő szolgálatának zárójelentése szerint 2009. 21. és 2010. 20. hete között, azaz a járvány egy éve alatt mindössze 2162 laborvizsgálattal igazolt H1N1 esetet regisztráltak hazánkban, míg a sertésinfluenzával összefüggésbe hozott halálesetetek száma összesen 134 volt. Ez messze elmarad még a szezonális influenza átlagos mérőszámaitól is.

A Jog az Egészséghez Egyesület már 2009 szeptemberében felhívta a figyelmet ezekre a visszásságokra, de mint civil szervezet nem rendelkezik eszközökkel arra, hogy felderítse: vajon a maximális gondossággal jártak-e el az illetékesek a többmilliárdnyi adóforint elköltésekor, illetve Magyarországon is lehetett-e valaki személyesen érdekelt abban, hogy hová kerüljenek a közpénzek. Ezért döntött az elnökség úgy, hogy az eset pontos tisztázása érdekében a nyomozóhatóságokhoz fordul, és büntetőfeljelentést tett az ügyben – áll az egyesület közleményében.

(Forrás: Medicalonline.hu)