H1N1: a fertőzöttek fele tünetmentes

Nagy Britanniában a gyerekek több mint egyharmada már megfertőződött az újinfluenzával – írja Ferguson Walsh, a BBC egészségügyi tudósítója, internetes oldalának bloggere. November végi bejegyzésében rámutat: a H1N1 fertőzött gyerekek felénél nem jelentkeztek tünetek.

Sok fertőzöttből kevés a beteg

Fergus szerint jó lenne tudni a választ, hiszen ha sokan kapták már meg a betegséget, az azt jelentené, hogy a járványnak egyre későbbi szakaszában vagyunk. Így az is valószínűbb, hogy az újinfluenza már nem tartogat több kellemetlenséget számunkra.  

Az Egészségügyi Védelmi Ügynökség (Health Protection Agency – HPA) olyan gyerekek és szülők százain végzett vérvizsgálatot, akik valamilyen módon érintettek voltak az iskolai megbetegedésekben. Az egyik délnyugat-angliai iskola 500 tanulójának kivizsgálásakor az Ügynökség azt tapasztalta, hogy bár 10-ből csak 1 gyerek betegedett meg, ennél valójában háromszor-ötször ennyien fertőződtek meg és termeltek ellenanyagot.

Elemezték a kapott adatokat, illetve azokat is, amelyek a háziorvosok által vizsgált gyerekekről szóltak, és az alábbi érdekes becslésekre jutottak:

  • Nagy-Britannia legfertőzöttebb területein (például Angliában és a közép-nyugati Felföldön) a gyerekek több mint egyharmada már elkapta a H1N1 vírust.
  • Egyesült Királyság-szerte 5 gyerekből legalább 1 már megfertőződött az újinfluenzával.
  • A fertőzöttek felénél nem jelentkeztek tünetek.

Nem erre számítottak

Fergus Walsh ezt nagyon megnyugtatónak véli, és idézi az Ügynökség világszerte elismert influenza szakértőjét, Maria Zambont: „Nem az a járvány érkezett, amire számítottunk, és lehet, hogy erre egyesek azt mondják, hogy könnyű volt a dolgunk. Nem haltak meg annyian, a gyógyszerek hatásosak, és sikerült legyártani, illetve elterjeszteni a vakcinát. Rendkívül örülök annak, hogy nem a H5-tel (madárinfluenza) van dolgunk.”

Zambon professzor azt is elmondta, hogy a vírusnak viszonylag enyhébb a hatása az idősebbekre, valószínűleg azért, mert ők már megszerezték ellene a védettséget. Az Ügynökség becslései szerint:

  • Az 50 évnél idősebbek körében 10 emberből legalább 4 már rendelkezik a szervezetében ilyen ellenanyaggal.
  • Az 50 évesnél fiatalabbaknál ez átlagban 10-ből 1 emberre igaz.

Fergus Walsh blogbejegyzését a professzorasszony intelmeivel zárja, aki szerint az influenza szövevényes, rejtélyes dolog, tele különös fordulatokkal és csavarokkal, és emiatt vigyáznunk kell vele. Állítása szerint az újinfluenza további mutációival lehet számolni, végül pedig felhívja a figyelmet arra, hogy az idei téli, szezonális influenza nagyobb méreteket is ölthet.

(Forrás: Up to a third of children in some areas have been infected, angolból fordította: Heszky András)