A melanoma a gyerekeket sem kíméli

Magyarországon is évről évre egyre több melanomás beteget diagnosztizálnak, és a betegség – úgy tűnik – nem válogat, bárkit érinthet. Jó hír, hogy megelőzhető és korai stádiumban gyógyítható.

A melanoma megelőzhető

szűrés2010. április 29-én Budapesten indult a nemzetközi melanoma-nap alkalmából az Anyajegy Ambulancia és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) egész éves együttműködése. A kampány üzenete: A melanoma megelőzhető! A prevenciós kampány keretén belül számos családnak ingyenes szűrést biztosítanak az Ambulancia szakorvosai. Rendszeres szűréssel időben észlelhető a probléma, ezért különösen fontos, hogy anyajegyeinket legalább évente egyszer megvizsgáltassuk szakemberrel. Az első nagycsaládos ingyenes teljes testi szűrésre május 7-én 10 órakor kerül sor a NOE irodájában. (Cím: 1056 Budapest, Március 15. tér 8.) A szervezők szeretettel várják az eseményen, amelyet néhány perces tájékoztatás előz meg!

Magyarországon évente több százan halnak meg rosszindulatú festékes bőrdaganat, vagyis melanoma miatt – közülük sokan fiatalok. Évről évre egyre több melanomás beteget diagnosztizálnak, az elmúlt húsz év során több mint duplájára nőtt az ilyen jellegű megbetegedések száma. A statisztikai adatok sajnos nem bíztatóak: ötven megvizsgált páciens közül egynél bizonyosan található melanomára utaló elváltozás. Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, onkológus-szakorvos kiemelte: „A családok figyelmét igyekszünk felhívni a kampányunkkal, hiszen a melanoma nemre és korra való tekintet nélkül mindenkinél felléphet. Nemrég egy gyermekeit is kivizsgálásra hozó, fiatal anyukánál találtunk melanomára utaló elváltozást.” A rendezvény védnökei, Gerendás Péter és Delhusa Gjon, mindketten nagycsaládosok, örömmel vállalták el a felkérést, hiszen sajnos közelről is ismerik a problémát. „A közvetlen baráti körömben két melanomás esetről is tudok, ami nagyon aggasztó” – mondta Gerendás Péter.

Mi is az a melanoma?

leégésA bőrünkben levő, festékanyagot termelő sejteket hívjuk melanocitáknak. Ez a festékanyag határozza meg a bőr, a szem és a szőrzet színét is, és leginkább arra való, hogy megvédje bőrünket az ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben. Így ha a bőrt sugárzás éri, mi barnulunk, ami önmagában nem is lenne baj. A gond a leégéssel, illetve a nap sugarainak megváltozott minőségével van. A melanoma malignum, vagy más néven rosszindulatú festékes bőrdaganat a bőrrák egyik fajtája, a festéktermelő melanociták kóros elváltozása. A bőrrákok között a legagresszívabb, de az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozik. A jó hír vele kapcsolatban az, hogy ez a legritkább fajta bőrrák, a rossz hír pedig az, hogy a legveszélyesebb. A melanoma rövid idő alatt áttétet képezhet a test bármely részén, a különböző szervekben. Ha időben felismerik, akkor egy egyszerű, pár perces sebészi beavatkozással gyógyítható. Ha nem, akkor viszont jó eséllyel halált okoz. A bőrrák általában nagy arányban gyógyítható, hiszen annyira szem előtt van, hogy idejében észrevesszük, ha valami nagyon rendellenes dolog alakul ki a bőrünkön. Az egyéb típusú bőrrákoktól eltérően azonban a melanoma tartogat meglepetéseket: mire nyilvánvaló lesz a kóros elváltozás, addigra sokszor már igen előrehaladott stádiumban van a betegség.

Mennyire veszélyes?

Amennyire minden más rákos megbetegedés. Fontos tudni, hogy a melanoma 80%-ban megelőzhető, de ehhez valóban tenni kell érte. Az elmúlt harminc év során a halálozási arány az egyharmadára csökkent ugyan, de a megbetegedések száma évről évre egyre magasabb. Ha idejében diagnosztizálják és szakszerűen eltávolítják a rákos szövetet, nagy az esélye a gyógyulásnak. Ám ha nem figyelünk oda, és nem ellenőriztetjük rendszeresen az anyajegyeinket, előfordulhat, hogy csak későn észleljük a bajt.

e-mail: sajto@organic.co.hu: www.anyajegyambulancia.hu