Mit (t)együnk, hogy jöjjön a baba? (2.)

Sokan vannak, akik hiába várják, hogy megjelenjen a két csík a terhességi teszten, de szerencsére vannak, akiknél megoldódik a probléma, ha változtatnak a táplálkozási szokásaikon. Akár hazai gyógykúrákhoz, akár az ájurvédához fordulunk, nagyobb lehet az esély a sikeres fogantatásra.

Néha hétköznapi dolgokon múlik csak

A szakember szerint a meddőséggel küzdő pároknál az étkezés is kritikus pont lehet, olyannyira, hogy egy megfelelő táplálkozásterápia akár még sikertelen inszemináció esetén is segíthet. A nyilvánvaló dolgokon kívül, mint a cigaretta vagy az alkohol, problémát okozhat még a túlzott tejfogyasztás is. Manapság egyre többen küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tejallergiával puffadásos, székrekedéses, vagy éppen hasmenéses tüneteket észlelve magukon. Emögött az áll, hogy a tejben lévő kazein egy nagy molekulájú fehérje, mely lebontásáért egy kazeináz nevű enzim felelős, amellyel a csecsemőkor után már nem rendelkezünk. Így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat és még nyálkaképződéssel is jár. Az energiaegyensúly alapján nyilvánvaló, hogy ha valamire nagyon sok energia megy el, akkor ez valahonnan el kell venni. Ha tehát a lombikbébi nem sikerül, minden nagy energia-elvonással járó táplálkozást be kell szüntetni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztást is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet.

Ezen kívül érdemes még figyelmet fordítani például a nátrium-glutamát nevű tartósító ízfokozószerre (E621), amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készétel, tartós élelmiszerben benne van. Ez az anyag megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést. Bár a glutamátok (E620-628 közt) a véragy-gát miatt nem jut át az agyba, de van egy terület, amely ezen a védettségen kívül esik: az agyfüggelék-mirigy. Ráadásul bizonyos esetekben átjárhatóvá válnak ezek a rendszerek, sőt az ízlelőbimbókon keresztül a glutamát mindenképpen egy izgató jelet küld a központi idegrendszernek. Érdemes tehát házi készítésű ételeket fogyasztani, és a lehető legkevesebb ételízesítőt használni, valamint elolvasni az élelmiszerek összetevőit. Mivel a mesterséges édesítőszerek is többlet feladatot adnak a májnak, ezeket is érdemes elhagyni. Kerüljük a zsíros ételeket, a kávét, az emésztést segítő porokat, ha tartalmaznak aszpatamot, a finomított szénhidrátokat: fehér rizst, tésztaféléket, kenyeret. Fogyasszunk kevesebb húst is. Teljesen mellőzzük az alkoholt.

A termékenység fokozása ájurvédával

20100909_positive_testA modern orvoslás és a természetes gyógymódok egyre több bajunkat orvosolják, de a meddőség kezelése terén még mindig vannak hiányosságok. A modern életben ránk nehezedő nyomás, a mentális és érzelmi stressz, a szeretet hiánya is okozhat meddőséget pszichés alapon. Egyre több a gyermektelen pár és sok a vetélés a Jiva ájurvédikus hírlevél szerint is. Szerencsére az ősi indiai orvoslás nem csak a problémamentes várandósságot biztosíthatja, hanem a termékenységet is növelheti speciális étrenddel, életmód változtatásokkal és gyógynövényekkel. Segít egy valóban egészséges gyermeket világra hozni. Ahogy a növények magjából is csak megfelelő körülmények közt lesz egészséges, erős növény, a gyermek egészsége függ a szülők egészségétől is. Szükség van egészséges ivarsejtekre, méhre, táplálásra és időre. A reprodukciós képességhez egészséges testszövetekre van szükség, egészséges ivarsejtekre, amit az ájurvéda shukra dhatu-nak nevez. A shuka, petesejt a normál női havi ciklus során érik meg, és a hímivarsejt a férfi szexuális stimulációja révén termelődik. Ahhoz, hogy egészséges ivarsejteket termeljünk, egészségesen kell táplálkoznunk. Ahogy a többi szervünk és szövetünk egészségéhez is egészséges táplálékra van szükség, megfelelő anyagokat kell bejuttatnunk a szervezetbe, a shukra egészsége is függ ettől és a többi szerv egészségétől is.

Termékenységet növelő ételek az ájurvéda szerint

20100909_egeszsegesFriss, organikus zöldségek és gyümölcsök: különösen a mangó (skake), barack, szilva, körte, spárga, brokkoli

  • Teljes kiőrlésű gabonák, teljes gabonaszemek
  • Mungó bab
  • Áztatott mandula, áztatott csonthéjasok – meg is őrölhetjük és salátákra szórhatjuk vagy magtejet készíthetünk belőlük, ha allergiásak vagy érzékenyek vagyunk a tejre; pl. rizspuding
  • Tejtermékek – ha nem vagyunk rá érzékenyek, biogazdaságból, lassi (vajtej), és panir (tejből készült friss sajt – ez utóbbiak indiai ételek)
  • Nem cukrozott aszalt gyümölcsök: datolya, füge, mazsola; datolya shake
  • A fűszerek közül az ajwain
  • Kömény (kitisztítja a méhet a nőknél, és a genitáliákat a férfiaknál), ajwain (püspök mag), kurkuma (segíti a hormonális szervezést és a megcélzott szerveket), fekete kömény
  • Ha elég jó az emésztésünk, fogyasszunk urad daal-t is (fejtett fekete bagolyborsó) egyenlő arányban adjunk hozzá kurkumát, köményt, koriandert és feketeköményt (parasztbors vagy Nigella sativa)
  • Főzzünk banánt ghee-n (indiai bivalytejből készült kisütött vaj), fahéjjal, kardamommal – ízletes és tápláló desszert, ha jó az emésztésünk.

Termékenységet növelő gyógynövények

Táplálják a shukra-t és javítja a reproduktív váladékok minőségét és mennyiségét:

  • Shatavari (Asparagus Racemosus) – Satavari (egy kúszónövény, 1-2 méter magas, amely elterjedt egész Indiában és a Himalájában)
  • Kaunch (Mucuna Pruriens) – bársony bab
  • Bhilawa (Salmalia Malabarica) – Bombax ceiba, pamut fa
  • Ashwagandha (Withania Somnifera) – indiai ginzeng, téli cseresznye

Japán ájurvéda baba született

Egy 43 éves Japán asszony 2009-ben egészséges kislánynak adott életet az ájurvéda segítségével, a papa 44 éves. Korábban évekig próbálkoztak sikertelenül. A kislány első életéve alatt nem volt beteg, és szépen gyarapodott a súlya anyatejen. Pedig alig 3 évvel korábban a nőgyógyásza azt mondta, közeledik a menopausa és alig néhány mensese van hátra. Minimális az esélye, hogy egészséges gyereket szüljön. Elfoglalt nőként az orvos által javasolt terápián nehezen tudott volna csak részt venni, ráadásul tartott a kezelések lehetséges mellékhatásától is. Ezután talált rá egy ájurvédikus orvosra, aki éppen Japánban tartott előadást és kurzust. A férje szintén kezelést kapott. Szinte észrevétlenül esett teherbe és zavartalan, kiegyensúlyozott volt mindvégig, a reggeli rosszullétek is alig gyötörték.

(Forrás: A célzott táplálkozásterápia megkönnyítheti a teherbeesést, Boost Fertility with Ayurveda, The Healthy Ayurbaby from Japan, Wikipedia: Mucuna Pruriens, Asparagus Racemosus, Salmalia Malabarica, Withania Somnifera)