Mire jó a tárkony?

A tárkonyt széles körben használják főzéshez és ízesítéshez, de kevesen tudják, hogy a gyógyászatban is nagyon hatásos. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat. Tárkonyos pulykaraguleves, krumplifőzelék – csak két finomság, amihez ezt a fűszernövényt használják a háziasszonyok.

A főzés mellett a tárkonyt egyre többen alkalmazzák a gyógyászatban is – az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére, a középkorban pedig a mérgező kígyócsípésekre használták ellenszerként.

A tárkony, mint fűszer

Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, Észak-Amerikán át egészen Észak-Indiáig, szinte az egész világon honos ez a fűszeres illatú növény. Kissé kesernyés, csípős ízű fűszer, illóolajának illata leginkább az ánizsra emlékeztet, íze az édesgyökérre. Ma elsősorban főzésre használjuk – friss, zöld leveleit és gyökerét fogyasztjuk, de sóban vagy ecetes vízben akár hosszabb időre is eltehetjük és meg is száríthatjuk. Saláták, ecetes savanyúság eltevésénél, levesek, főtt húsok, vadhúsok és főzelékek ízesítésénél előszeretettel használjuk. Ha a kertünkben nem terem tárkony, a boltban is könnyedén hozzájuthatunk tea, szárított levél, tinktúra, illóolaj vagy friss levelek formájában. Ha nem szeretjük az ízét a főtt ételekben, azért még ne dobjuk ki, hiszen nagyon sok betegség tünetét enyhíthetjük vele.

Gyógyító növény

Szerencsére ma is egyre többen fedezik fel sokoldalú gyógyító hatását. A tárkony elsősorban az emésztésre hat jótékonyan: enyhíti a hasi görcsöket és növeli az étvágyat is. Mivel a gyógynövény enyhén nyugtat is, ezért előszeretettel használják kimerültség leküzdésére, alvásproblémák kezelésére, de segíti a menstruációt és az epe termelését a májban, és ezáltal az emésztést is elő tudja segíteni. Felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. E folyamat támogatásaként érdemes tárkony teát inni. Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához. Menstruáció segítésére akkor is lehet használni, ha az késik, bár nem árt előbb egy terhességi tesztet is végezni…

Attól függően, hogy milyen panaszokat szeretnénk enyhíteni vele, a következőféleképpen használhatjuk fel gyógynövényünket:

Nyugtató, fájdalomcsillapító hatású készítmények

Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget, továbbá enyhe nyugtató, ezért altatóként is használták.

Egy evőkanálnyi tárkonyra öntsünk egy csésze, forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni tíz percig, majd igyuk meg. Hogy a tüneteink enyhüljenek, minden nap legalább egy csésze teát igyunk meg. A legjobb, ha nem ízesítjük semmivel.

Álmatlanság, hiperaktivitás, depresszió és idegkimerültség ellen

Tegyünk egy tálba másfél teáskanálnyi felvágott és szárított gyógynövényt, majd öntsük le két csésze forralt vízzel, áztassuk benne negyven percig, majd melegen igyuk meg.

Fejfájás, álmatlanság és depresszió ellen

Néhány szárított levelet tegyünk egy csésze forrásban lévő vízhez, és ezt a gőzt lélegezzük be.

Fogfájás

Bár az íze nem annyira finom, mégis próbáljunk meg elrágni pár friss vagy szárított tárkonylevelet addig, amíg paszta állaga nem lesz, majd a nyelvünkkel tartsuk a gyulladt fogunkon. Ne ijedjünk meg, a fájó terület percek alatt zsibbadni kezd.

Emésztés elősegítése

1 marék szárított levelet áztassunk egy befőttes üveg almaecetben, keverjük össze, majd zárjuk le. Minden étkezés előtt együnk belőle egy evőkanállal. Gyomorrontás és étvágytalanság esetén is hatásos.

Paraziták ellen

A gyerekeket nagyon gyakran támadják meg bélférgek, paraziták, ezek ellen is nagyon hatásos a tárkonyból készített tea. 1 liter forrásban lévő vízzel öntsünk le 30 gramm tárkonylevelet és hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Ebből a teából reggel igyunk meg két csészével, a többit pedig tegyük be a hűtőbe. A legjobb, ha naponta négy csészével is megiszunk belőle.

Csuklás

Rágjunk egy levelet, amíg abbamarad a csuklás.

Külső használatra (inhalálás)

2-3 szárított levelet tegyünk egy csésze forrásban lévő vízhez, majd ezt a gőzt lélegezzük be fejfájás, depresszió és álmatlanság ellen.

Fertőtlenítés

Zúzott leveleket nyugodtan rátehetünk kis vágásokra, sebekre, fertőtlenítő hatásával segíteni fog. Antibakteriális tulajdonságok nyílt sebek esetén

Érdekesség:

  • A tárkony kitűnően nevelhető cserépben, francia vagy német tárkonyt érdemes termeszteni.

  • Ültessük uborka mellé, mivel a tárkony segíti a beporzását.

  • A szárított tárkonyleveleket száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk!

Elővigyázatosság

Annak ellenére, hogy a tárkonynak nincsenek jellegzetes mellékhatásai, gyanítják, hogy nagyon ritkán enyhe allergiás reakciókat válthat ki.

Forrás: Estragon, Estragon (Artemisia dracunculus L.) , http://www.hausgarten.net, németből fordította Takács Bíborka, Mire jó a tárkony?

További tippek: Gyógynövénykeresőnkben és Gyógymódkeresőnkben.