A jóga csillapítja az ízületi gyulladással járó fájdalmat

Egy új kutatás szerint jógával csillapítható az ízületi gyulladással járó fájdalom, ezt csontízületi gyulladásban és reumatoid arthritiszben szenvedő betegek egyaránt tapasztalhatják. A csontízületi gyulladás főként a térdet, a csípőt, a gerincoszlopot és a kézfejet érinti, a reumatoid arthritisz pedig a kézfejben, a lábfejben és a csuklóban jelentkezik.

A jóga csillapítja az ízületi gyulladással járó fájdalmatJournal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine szaklapban publikált amerikai tanulmányhoz kilenc 2010 és 2013 között készült kutatást elemeztek. A kutatásokban összesen több száz olyan beteg vett részt, akik jógázni kezdtek, és az eredmények alapján az derült ki, hogy az alanyok a fájdalom és a reggeli ízületi merevség csökkenését, a fizikai működés javulását, és a depresszió szintjének csökkenését tapasztalták. A résztvevők különböző időtartamig jógáztak, egy hétig naponta kétszer és hetente egyszer 16 héten át gyakoriság között.

A tanulmány szerzői, a Cincinnati Egyetem kutatói a következőket írták az eredményekről: „A jóga az izmok nyújtása révén fizikailag enyhíti a tüneteket az érintett ízületek körül. A jóga az ízületi gyulladást közismerten súlyosbító stresszt is oldja. A jógázás elősegíti a betegséggel való megbirkózást, és az életszemlélet megváltoztatásával spirituális megnyugvást is ad.”

A vizsgált kutatásokban az alanyok egyetemeken, kórházakban és közösségi környezetben jógáztak, és a kutatók a fájdalomra, az alvásra és a depresszióra gyakorolt hatásait figyelték meg. A kilenc kutatás közül összesen hat mutatott a jógából származó pozitív pszichológiai vagy fiziológiai eredményeket az ízületi gyulladásra vonatkozóan, három pedig vegyes eredményeket hozott.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az önmenedzselés és a fokozott testmozgás rendkívül fontos az ízületi gyulladás kezelésében, és az eredmények figyelembe vételével a jóga az arthritisz ígéretes kezelési módja lehet.