Tavaszi ajtódísz

Alkotni jó. És még jobb, ha nincs szükségünk hozzá drága alapanyagokra és eszközökre. Nézzünk körül inkább nyitott szemmel a saját környezetünkben, és vegyük észre a lehetőségeket.

20100315_tavasziajtodisz2Mutatós ajtódíszt készíthetünk például néhány ágacska, söröskupak, mosogatószivacs és színes papír segítségével. Kezdjük a „katicabogarak” elkészítésével. A söröskupakot  szükség szerint egyenesítsük ki, hogy eltűnjön a közepéről a hajlás, amit a sörnyitó okoz. A kiegyenesítéshez tegyünk például egy fadarabkát betétként a kupak belsejébe, és úgy üssünk rá a kalapáccsal.

Fessük be a söröskupakokat akrilfestékkel pirosra. Az akrilfesték vízzel oldható, gyorsan száradó fedőfesték. Ha nem használjuk az ecsetet, mindig tegyük vízbe, hogy bele ne száradjon a festék.

Amíg a kupakok száradnak, vágjuk ki a tulipánt a háztartási boltokban kapható lapsúrolóból. Kivághatunk egy tulipán alakú darabot, vagy készíthetjük két-három darabból is, hogy külön legyenek a szirmai.

A tulipán szárát papírgyöngyökből fűzzük. Jó hasznát vehetjük itt a filteres teák tasakjainak vagy a postaládába dobált reklámújságoknak. Remek, mintás papírokat gyűjthetünk így össze. Egyszínű vagy mintás zöld papírból vágjunk ki 2-3 cm alapszélességű, 15-20 cm magasságú egyenlő szárú háromszögeket. Sodorjuk fel kötőtűre, hurkapálcára vagy szívószálra úgy, hogy a széles felét tesszük a szívószálra, és nagyjából szimmetrikusan sodorjuk fel az egyre keskenyedő csíkot. A végét 1-2 cm hosszban ragasszuk le.

A tulipán levelei is így készülnek, csak kicsit szélesebb, kb. 4 cm-es háromszögeket használjunk.

A megszáradt piros kupakokra fessük fel feketével a katica fejét, a két szárnyat elválasztó vonalat és a hét pettyet.

Amíg szárad, állítsuk össze a keretet az ágakból. Az ágak összeerősítéséhez használjunk kötözőrafiát vagy a tavasz hangulatához illő fonalat, vékony szalagot. A háromszög alakú keret helyett készíthetünk kör alakút is.

Vegyünk egy hosszú rafiaszálat és kössük a keret tetejére. A lelógó szálra ragasszuk fel a tulipán fejét, majd fűzzük fel az elkészült gyöngyöket. A rafia alsó végét erősítsük a keret aljához. Lapítsuk el a levélnek szánt gyöngyök két végét, majd ragasszuk fel őket a szárra.

A katicák hátoldalára (a kupakba) ragasszunk egy-egy darabot szivacshulladékból, majd ennek a szivacsnak a segítségével ragasszuk fel őket a keretre.

Kész is a vidám tavaszi ajtódekoráció!