Helyünk a világban: napfonat csakra

Folytatjuk cikksorozatunkat. A napfonat csakrát (más néven hasi vagy 3-es csakra, manipura) úgy képzeljük el, mint két, az óramutató járásával megegyező irányban forgó és kifelé táguló energiatölcsért. Mindkettő vízszintes irányú, a köldöktől pár centiméterrel magasabban található – de az egyik energiatölcsér a test előtt, a másik mögötte nyílik, tágul kifelé.

Fotó: ZedZap, Foter.comJavaslom, hogy a csakrának megfelelő, portálunkról letölthető hangot behunyt szemmel hallgassuk. Eközben érdemes elképzelnünk a csakra – előttünk és mögöttünk forgó – két tölcsérét. A csakratölcséreket gondolatban töltsük meg a manipura saját színének megfelelő, napsárga fénnyel.

Mint ismeretes, az ősi indiai gyógyítás, az ájurvéda már több ezer éve ismeri és használja a csakrákat, vagyis a szervezet forgó energetikai központjait, amelyekből 7 fő (és több mellék) csakrát ismertettek a szent iratokban, a védákban. A csakrák a finomtestek fő pszichikai centrumai, a pszichofiziológia irányítói.

A csakrák állapota meghatározza a szervezet finomenergetikai egyensúlyát, valamint elválaszthatatlan a testi szinten jelentkező panaszoktól, betegségektől, sőt a lelkiállapotunktól is. Gondolataink, vágyaink, elképzeléseink erőteljesen befolyásolják a csakrák működését. Testi-lelki értelemben pedig csak akkor lehet valaki tökéletesen egészséges, ha energetikailag is teljesen rendben van, vagyis a csakrái harmonikusan, rendben és egyensúlyban működnek.

Nézzük most részletesebben a napfonat csakrát, amelynek harmonikus működése elengedhetetlen az emésztőrendszer és a szív tökéletes egészségéhez, valamint ahhoz, hogy megértsük a saját helyünket, szerepünket a világban.

A manipura elülső tölcsére (3A) a bölcsességgel, tisztességgel, önbecsüléssel, nyitottsággal és az életfelfogásunkkal áll kapcsolatban, míg a hátsó energiatölcsér (3B) hatáskörébe tartozik az egészségtudatosság, vagyis az, hogy mennyire törődünk az egészségünkkel.

A manipura név két szanszkrit szó összetételéből ered: mani = érték, kincs; pura = város. E szó jelentése tehát: a kincsek városa.
Színe a napsárga, a hozzá kapcsolódó zenei hang az E, valamint a RAM szócska is tartalmazza a rezgését. A Tűz elemhez tartozik.

Testi és lelki panaszok

Ha a manipura csakra működése eltér a kívánatostól, akkor ez testi (fizikai) szinten többek között gyomorproblémákban (gyulladás, fekély, daganat), hasnyálmirigy-gyulladásban, cukorbetegségben, különféle étkezési (anorexia, bulimia) és emésztési zavarokban, máj- vagy/és epehólyag-gyulladásban, bélbetegségekben, ritkábban ízületi panaszokban és a mellékvese működésének egyensúlyzavarában mutatkozhat meg. Természetesen ez az összefüggés fordítva is igaz: ha valakinél a fenti egészségi problémák jelentkeznek, akkor biztosra veheti, hogy szüksége van a napfonat csakra megerősítésére, működésének harmonizálására.

Fotó: jef safi, Foter.comÉrzelmi, lelki szinten a következő érzések és állapotok jelzik az 3-es csakra egyensúlyzavarát: túlzott önértékelés vagy az önbecsülés hiánya, hibás önkép, a döntéshozatal zavarai, gyanakvás, túlérzékenység a bírálatokra, félelem a visszautasítástól, illetve attól, hogy a személyiség féltve őrzött titkai napvilágra kerülnek, túlzott kívánságok és vágyak, állhatatlanság, undor.

Akinek a manipura csakrája túlműködik (a többi csakra kárára), az úgy törekszik céljainak a megvalósítására, hogy közben nem gondol a következményekre, nem törődik velük.

Párja a szívcsakra

A hasi csakra párja, amellyel szoros kölcsönkapcsolatban működik, az 4. csakra (szívcsakra, anaháta). Ezért érdemes e kettőt párban tekintenünk, illetve ha valamelyik csakrához tartozó testi vagy érzelmi panaszunk van, akkor hasznos, ha az adott csakra párját is a megfelelő hanggal „kezeljük”. Testi szinten nézve ezt az összefüggést, az emésztőrendszer és a szív működésének kölcsönös kapcsolatára jó példa az a szívroham, amely egy kiadós ebéd után, esetleg éppen a délutáni szieszta idején következik be…

A manipura rezgése 126,22 Hz, de ez a frekvencia egyénenként kismértékben eltérhet. Ezért a portálunkról letölthető hangban 6-féle frekvenciát kevertünk, 126,22 és 131,22 Hz között – ezek közül minden felhasználó szervezete bátran „csemegézhet”. A velünk született tudás, belső bölcsességünk képes lesz kiválasztani ebből a 6-féle frekvenciából azt, amelyik számára az adott pillanatban a leghasznosabb.

Ha a portálunkról letölthető más különleges hangokra is kíváncsi, látogassa meg a pontgyűjtésről tájékoztató oldalunkat.

Kürti Gábor

(Folytatjuk)

Figyelmükbe ajánljuk a csakrákról szóló cikksorozatunk előző írásait is:
Az alap, amely megtámaszt: gyökércsakra
Szerelem, vonzalom: szexcsakra
Ha további jótékony hatású hangokhoz szeretne hozzájutni, megvásárolná őket, írjon az info@rife.hu címre.