A muzsika segíti a gyógyulást

Azoknak a sztrókon túljutott betegeknek, akik naponta két órán át zenét hallgattak, jobb lett a verbális memóriájuk, javult a figyelmük és a hangulatuk, szemben azokkal, akik hangoskönyvet hallgattak vagy éppen semmit sem. A zene a beszédkészség visszanyeréséhez is hozzájárult az agyi katasztrófa után – derítették ki a Helsinki Egyetem kutatói.

Dél-koreai kutatók is végeztek egy ehhez kapcsolódó kutatást, amelynek az lett az eredménye, hogy a sztrókos betegek beszédproblémái egy hónapos zeneterápia után javultak.

Gyógyító relaxálásA muzsika az epilepsziás betegek kezelésére is alkalmas. Az epilepszia olyan agyi rendellenesség, ami görcsöket idéz elő. Egy, ez év augusztusában megjelent tanulmányból kitűnt, hogy az epilepsziás betegek agya másként reagál a zenére, mint az ilyen rendellenességben nem szenvedőké.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy ennek az az oka, hogy az epilepsziás emberek agya fokozottabban szinkronizál a muzsikával. Ez meglepő eredmény, fűzték hozzá. Az epilepsziában szenvedők a roham előtt „szinkronizálnak”. A kutatás szerint azonban az epilepsziás betegek anélkül szinkronizáltak a zenével, hogy rohamuk lett volna – magyarázta Christine Charyton kutatásvezető.

Ez a felfedezés az epilepszia kezelésének új típusú stratégiájához vezethet. Az epilepsziában szenvedő emberek relaxálásra, pihenésre használhatják a zenét, ugyanis a rohamokat a stressz váltja ki. Sok páciens beszámolt róla, hogy a zenehallgatástól relaxáltnak érezte magát.