Kőbetegségek: fájdalmas lerakódások

Mindenki hallott már vese- és epekőről – és boldog, akinek sosem volt ilyen. Vannak azonban más szerveink is, melyeket érinthet ez a betegség: a hasnyálmirigyben például a kövek különösen veszélyesek, de a gyomor-bél traktusban is lehetséges kőképződés. Sok folyadék fogyasztásával és jól megválasztott étrenddel az újabb kövek képződése megelőzhető.

A kőbetegség kialakulásakor a folyadékkal töltött szervekben lerakódások keletkeznek. Amint a folyadékmennyiség túl kevés az oldott összetevőkhöz képest, kezdetben mikroszkopikus méretű kristályok keletkeznek, aztán egyre nagyobbak, később valódi kövek. A kisebbek részben visszafejlődhetnek vagy a folyadékkal együtt távoznak a szervezetből. Amint azonban egy bizonyos méretet elérnek, akadályozzák a szerv normális működését, eltömítik a kifolyás útját, vagy a szerv gyulladását okozzák. Gyakran csak akkor ismerik fel a köveket, amikor azok már panaszokat okoznak.

Fájdalmas vesegörcsGyakoribb kőbetegségek

Legismertebbek az epekövek, amelyek csaknem minden hatodik felnőttben vannak, akkor is, ha nem mindenki tud létezésükről. Az epesavak, zsírok és koleszterin kedvezőtlen aránya következtében az epehólyagban hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak, az epehólyag fájdalmas gyulladásához vezethetnek. A kő elzárhatja az epehólyag kivezetését és megakadályozza az epe belekbe jutását.

A hasnyálmirigy váladéka közvetlenül az epevezetékbe ürül, és ha az útját elzárja az epekő, kő keletkezhet magában a hasnyálmirigyben is, és az emésztő váladék a táplálék helyett megemészti magát a mirigyet. Ez a veszélyes állapot gyakran oka a hasnyálmirigy-gyulladásnak.

A vesekövek ugyan nem olyan gyakoriak, mint az epekövek, de az emberek 4 százalékának van kalciumsókból és húgysavból álló veseköve, amelyek egészen nagyra is nőhetnek. A kövek erős, fájdalmas izom-összehúzódások segítségével jutnak át a keskeny húgyvezetéken egészen a hólyagig, megakadályozva a vizeletáramlást, ami veseelégtelenséget okozhat.

Megelőzés

A legjobb védelem a sok folyadék fogyasztása. Magasabb külső hőmérséklet, sporttevékenység, vagy lázas betegség esetén a folyadékmennyiséget növelni kell. Már ismert kőbetegségnél a táplálkozásra való odafigyeléssel, diétával elkerülhető az újabb kőképződés: kevés koleszterin epebetegség esetén, kevés hús, ha hajlunk a húgysavkövekre, a nyálfolyás elősegítése érdekében rágógumi, vagy citromtartalmú táplálék fogyasztása ajánlott az újabb kőbetegség megelőzésére.

(Németből fordította: Koncz László)