Ha nyitott szájjal alszunk, romlik a fogunk

Nyitott szájjal aludni éppen olyan veszélyes, mint ha szénsavas üdítőt innánk lefekvés előtt. Ennek oka az, hogy ilyenkor a szájunk kiszárad, és savtúltengés keletkezik, ami a fogzománc vékonyodásához, majd a fogak romlásához vezet. A probléma főként a férfiakat érinti, mert ők inkább horkolnak, mint a nők, a harmaduk a száján keresztül lélegzik éjjel.

A nyálnak megvan az az adottsága, hogy semlegesítse azokat a szájban található baktériumokat, amelyek savat termelnek. A savszint alvás során növekszik, pláne, ha egész éjjel nyitott szájjal alszunk, ami a fogak romlásához vezet: a fogszuvasodás és a fogzománc vékonyodása egyaránt összefüggésbe hozható a problémával.

Inkább a férfiakat érinti

Normális esetben a száj pH-értéke 7,7 körül van, a nyitott száj esetén ez a szám 6,6-ra változik. Egyes mérések szerint sokaknál a savasság szintje a szájban a 3,6 pH-t is eléri, ami legalább olyan rossz, mintha egy pohár narancslevet vagy szénsavas üdítőt inna az ember lefekvés előtt.

A fogorvosok már korábban felfedezték, hogy azok a pácienseik, akik nyitott szájjal alszanak, gyengébb fogazattal rendelkeznek, ezért hajlamosak a szuvasodásra és az erózióra. Ez a probléma leginkább az alvási apnoeával és az asztmával küzdő betegeket érinti, de egy nátha – vagy más, légzőszervre is kiható megbetegedés – szintén gondot okozhat.

A Journal of Oral Rehabilitation című szaklapban publikált kutatás szerint főként a férfiakat érinti a probléma, mivel ők horkolnak nagyobb arányban. A férfiak közel harmada a száján keresztül lélegzik éjjel, míg a nőknél ez csak öt százalékról mondható el.