A tai chi enyhíti a térdízületi gyulladást

A tai chi hatékony alternatíva lehet a fizikoterápia helyett térdízületi gyulladás kezelésében, ráadásul a közérzetet is javítja. Az ősi kínai mozgásforma különösen a túlsúlyos időseknek tehet jót, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul ki osteoarthritis. A tai chi emellett képes elősegíteni az alvást, enyhíteni a stresszt és a depressziót.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt is hozzátették, hogy a tai chi a depresszió jelentős enyhülésével is járt a térdízületi gyulladásban szenvedő páciensekben.

A kutatás során 200, hatvan év átlagéletkorú személyt követtek nyomon, akik többsége túlsúlyos vagy elhízott volt, és átlagosan nyolc éve szenvedtek térd osteoarthritisben. Térd osteoarthritis esetén az ízületek közötti „párnát” alkotó porc elkopik, ami fájdalmat, duzzanatot, nyomásérzékenységet és ízületi merevséget okoz.

A kísérlet résztvevőinek egy része tai chizott, a többiek pedig standard kezelésben részesültek. A tai chi csoport szakképzett oktató vezetésével hetente kétszer végezte a gyakorlatokat 12 héten át. A többiek szabványos fizikoterápiás kezelést kaptak hetente kétszer hat hétig, amit hat hetes felügyelt otthoni torna követett.

A 12 hét lejárta után a kutatók kérdőívekkel értékelték a páciensek fájdalmát, ízületi merevségét és az ízületük működését.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoport tagjai jelentős javulást értek el, amelyek akár egy évig is kitartottak. A szakértők azonban azt is hozzátették, hogy a tai chi csoport tagjainál a depresszió sokkal jelentősebb enyhülését tapasztalták, mint a fizikoterápiás csoportban.

A tai chiról egyébként már korábbi kutatások is kimutatták, hogy hatékonyan képes elősegíteni az alvást, valamint enyhíteni a stressz, a szorongást és a depressziót.