A borsó: növényi fehérjebomba

A borsó egész évben gazdagítja étrendünket levesként, püréként, vagy főzelékként. A kicsi zöld golyócskák fehérjékkel és egyéb egészséges összetevőkkel szolgálnak, és tartogatnak néhány meglepetést is. A száraz borsó zsír- és szénhidráttartalma például többszöröse a frissének! Eláruljuk, mi van a borsóban, és mire kell ügyelni eltarthatóságánál.

A friss zöldborsó mintegy 70 százaléka víz, fehérjetartalma körülbelül 7 százalék, de a szárított borsóé 20 százalék. A növényi fehérje ezen aránya teszi a borsót vezetővé a hüvelyesek között, és ideális fehérjeforrássá – nem csak a vegetáriánusok és vegánok számára.

Borsó fehérjéi aminosavakból álló kombinációjuk miatt különösen hasznosak az izomfelépítés, a bőr és a haj, valamint az egészséges kötőszövet számára, emellett pozitívan befolyásolják a vér lipidszintjét, az általános egészséget és a test teljesítményét.

Mi van még a borsóban?

A borsó nemcsak nagy fehérjetartalmú, hanem minden 100 grammban van még:

  • 0,5 g zsír
  • 12,3 g szénhidrát, ebből 5,5 g cukor
  • 5 g ballasztanyag

A friss borsó kalóriatartalma 82 kcal, így nem tartozik a legkisebb kalóriatartalmú zöldségekhez. A szárított borsó kalóriatartalma 287 kcal.

100 g száraz borsó tápértéke:

  • 1,7 g zsír
  • 42,4 g szénhidrát, ebből 19,1 g cukor
  • 18,1 g ballasztanyag

Egészséges összetevők

A borsó az A- és C-vitamin mellett jelentős mennyiségű folsavat tartalmaz, és megtalálhatók benne a B- vitamincsalád tagjai is. Értékes összetevői a vas, kalcium, kálium, magnézium és cink.

A borsóban nem csak értékes összetevők vannak: a tannin, mint másodlagos növényi anyag hátrányosan befolyásolhatja az emésztést, és puffadáshoz, székrekedéshez vezethet. Állatkísérletek arra is utalnak, hogy a borsóban meglévő növényi ösztrogén csökkentheti a termékenységet. Ezek azonban ne tartsák vissza Önt az egészséges zöldség evésétől mindaddig, amíg a fogyasztást nem viszi túlzásba.

Egész évben borsó

A cukorborsónak és a friss zöldborsónak júniustól augusztusig van szezonja. Ekkor a legrövidebb az út a termőföldtől az asztalig. A már májusban kapható friss borsó importáruként jön Dél-Európából, elég nagy távolságot tesz meg, hogy a hazai piacokra kerüljön. A borsó, és különösen az egészséges összetevők megszenvedik a hosszú szállítást. Ideális esetben már a vásárlás napján meg kellene enni, ha ez nem lehetséges, a hüvelyt műanyag zacskóba csomagolva, legfeljebb két napig célszerű tárolni a hűtőszekrényben.

Mivel a zöldség gyorsan romlik, mindenekelőtt konzerv formában kapható. A zöldborsó különösen alkalmas fagyasztásra, a fagyasztott termék egész évben rendelkezésre áll.

(Németből fordította: Koncz László)