Agyedzés feledékenység ellen

Aki rendszeresen edzi az agyát, nemcsak okosabb lesz, hanem okos marad idősebb korában is. Az agy edzésére különböző lehetőségek léteznek. Különösen hatékony, ha az alább felsorolt módszereket váltakozva használjuk, így az agy számára az edzés mindig változatos, mert mindig új feladatok elé állít. Íme néhány hasznos gyakorlat a feledékenység ellen.

Olvasni érdemes

A képernyő folyamatos bámulása az agynak is unalmas, a sorozatok, show-k, reklámok csak úgy elrepülnek mellettünk. Sokkal jobb, hogy saját képről gondoskodunk az elménkben. Ez például egy izgalmas könyvvel sikerülhet. Aki belehelyezi magát egy történetbe, inspirálja a képzeletét, és lendületbe hozza a „gondolkodógépet” is.

Olvasás, rejtvényfejtésA kreativitás elősegítése

Nem csak az intenzív tanulás erősíti az agy teljesítményét. Éppen a jobb agyfélteke aktiválható elsősorban a kreatív folyamatok révén. Festéskor, zenéléskor vagy barkácsoláskor, a kellemes könnyen összekapcsolható a hasznossal. Minél kiegyenlítettebben segítjük mindkét agyféltekét, annál jobban összedolgoznak.

Aki pihen, az rozsdásodik

Ez a mondás az agyunkra is vonatkozik. A szürkeállomány erősítésére sok lehetőség van: egy számítógépes tanfolyam, újságolvasás egy elhanyagolt idegen nyelven, vagy rendszeres rejtvényfejtés és fejtörő játék… A lista végtelen.

Kikapcsolódás stressz helyett

A stressz méreg az agynak. Ha nem kerülhető el, legalább meg kell próbálni aktívan ellensúlyozni. Néhány embernél már hatásos fél óra zenehallgatás, mások sétálni mennek, vagy egy relaxációs módszert részesítenek előnyben, pl. a jógát vagy az autogén tréninget.

Emlékeztetők

Minden embernek van valamilyen eszköze arra, hogy jobban megjegyezzen dolgokat. Emlékszik még a memorizálásra az angol órán? Lehet, hogy a rímek a mindennapokban is segítenek. Akinek fotografikus memóriája van, ezt használhatja telefonszámok vagy kódok megjegyzésére

Áttörni a rutint

Új úton munkába menni, az órát a másik csuklón viselni, vagy kísérletképpen bal kézzel írni – elsőre mindennek tűnik, csak nem értelmesnek. Az agyat azonban új agysejtek közötti kapcsolatok kialakítására kényszerítjük.

Egészségesen élni

A rendszeres testmozgás a friss levegőn, kiegyensúlyozott étrend és megfelelő mennyiségű folyadék nemcsak a testet acélozza meg, hanem a lelket is. Az agy ugyanis csak akkor működik megfelelően, ha ellátása kifogástalan. A fontos tápanyagok közé nemcsak bizonyos fehérjék tartoznak, hanem például a lecitin és vitaminok is. A rövid távú koncentrációhiány oka lehet enyhe hypoglikémia vagy akut kiszáradás.

Ki a mindennapokból

Évek óta hasonló hobbi, ugyanaz a munka, állandó ismeretségi kör – a monotónia lustává tesz. Menjen felfedező útra, és próbáljon ki új dolgokat.

Írjon

Az írással összpontosítja a gondolatait. Sok embert azonban blokkol, ha üres lap előtt ül. Jó kezdet az íráshoz egy napló. A saját élmények önthetők leginkább szavakba.

(Németből fordította: Koncz László)