A demencia korai figyelmeztető jelei

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. Németországban a 65 évesnél idősebbek több mint hét százaléka, és szinte minden harmadik 90 évnél idősebb érintett. Ezért is fontos, hogy korán felismerjük a betegség első jeleit. Nézzük meg, hogy milyen tünetek szólnak a demencia megléte mellett, de azt is, hogy melyek az ellen.

Hova tettem? Hogy is hívják?

Hová is tettem a kulcsomat? Miért is jöttem ki a konyhába? Eloltottam-e minden villanyt, mielőtt elindultam otthonról? Ugye, ismerős kérdések… Ahogy idősödünk – persze a hölgyek kivételek! –, ezek miatt az apróságok miatt egyre többet bizonytalankodunk vagy/és bosszankodunk. Ne essünk azonban kétségbe, próbáljuk meg edzeni az agyunkat, a memóriánkat!

Agyedzés feledékenység ellen

Aki rendszeresen edzi az agyát, nemcsak okosabb lesz, hanem okos marad idősebb korában is. Az agy edzésére különböző lehetőségek léteznek. Különösen hatékony, ha az alább felsorolt módszereket váltakozva használjuk, így az agy számára az edzés mindig változatos, mert mindig új feladatok elé állít. Íme néhány hasznos gyakorlat a feledékenység ellen.

Feledékenység vagy demencia?

Nagyszabású kezdeményezés valósult meg az elmúlt 7 hónapban azzal a céllal, hogy egy több lépésből álló program keretében felhívják a társadalom és a szakma figyelmét a demenciával élő személyekre, a demencia korai felismerésének lehetőségeire, a komplex gondozás fontosságára. A demenciával kapcsolatban kevés ismeret és sok tévhit él a köztudatban.

A férfiak valóban feledékenyebbek, mint a nők

Asszonyom! Ha a férje szórakozott, megfeledkezik a házassági évfordulójukról, vagy képtelen megjegyezni a szomszédjuk nevét, ne aggódjon. A legújabb kutatások szerint a férfiak életkortól függetlenül  sokkal feledékenyebbek, mint a nők. Valójában még a vizsgálatot végző tudósok is meglepődtek rajta, milyen feledékenyek tudnak lenni az erősebb nem tagjai.

A Google tönkreteszi a memóriánkat

A bármikor hozzáférhető internetbe vetett bizalom olyan mértéket öltött, hogy gyengébb memóriát, azaz feledékenységet okoz. Sokan a szellemi képességeik „protéziseként” használják a keresőrendszereket, ezért sokkal kevésbé emlékeznek azokra a tényekre, melyekről tudják, hogy elérhetőek az interneten. A földrajzi adatok tipikus példát jelentenek.

Javítja a memóriát a rozmaring szagolgatása

Shakespeare Hamletjében Ophelia kijelenti, hogy a rozmaring fejleszti az emlékezőképességet. A tudósok most megerősítették: a fűszernövény illóolaja fokozza az éberséget és a számtani készségeket. A rozmaring tudatos alkalmazásával elérhető, hogy a betegek ne mulasszák el bevenni a gyógyszereiket, vagy hogy a születésnapi üdvözlőkártya feladása se merüljön feledésbe.

Nem csak az idősekkel fordul elő, hogy elfelejtenek szavakat

Egyszerűen nem jut néha eszedbe egy-egy szó, vagy kifejezés? Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül. „Itt van a nyelvemen, de nem jut eszembe” – szokták gyakran mondani az emberek, ha egy szó egyszerűen nem ugrik be. A Michigan Egyetem kutatói által készített – és az Aging, a Neuropsychology, és a Cognition oldalain megjelenő – tanululmány szerint ez a jelenség gyakoribb, mint gondolnánk.

A túlhajszoltság feledékenységhez vezet

Számtalanszor halljuk, hogy a stresszes hétköznapok ártalmasak szervezetünkre. Sokszor érezzük magunkon, hogy lassítanunk kell, minden munkát félredobva kicsit magunkra figyelni. Mostantól még egy okunk lesz arra, hogy ne hajszoljuk túl magunkat: skót kutatók ugyanis azt feltételezik, hogy a stresszes, megerőltető hétköznapok feledékenységhez vezetnek. Hogy igazolják, milyen rossz hatással van életünkre, szervezetünkre ez a modern, zaklatott életvitel, kutatást is végeztek.