A túlhajszoltság feledékenységhez vezet

Számtalanszor halljuk, hogy a stresszes hétköznapok ártalmasak szervezetünkre. Sokszor érezzük magunkon, hogy lassítanunk kell, minden munkát félredobva kicsit magunkra figyelni. Mostantól még egy okunk lesz arra, hogy ne hajszoljuk túl magunkat: skót kutatók ugyanis azt feltételezik, hogy a stresszes, megerőltető hétköznapok feledékenységhez vezetnek. Hogy igazolják, milyen rossz hatással van életünkre, szervezetünkre ez a modern, zaklatott életvitel, kutatást is végeztek.

FeledékenységA kutatás

A CPS Research nevet viselő intézet munkatársai olyan 50 és 80 év közötti embereket kerestek kísérletükhöz Skóciában, akik feledékenynek érzik magukat, tapasztalták már magukon az ezzel járó tüneteket. A résztvevőknek a vizsgálatban memóriateszteket kellett kitölteniük, az önkénteseknél pedig alacsony dózisban el kezdték alkalmazni az Alzheimer-kór gyógyítására használt szert, a memantint.

Elfoglalt életmód szindróma

A kutatók a tüneteknek a jól csengő, Elfoglalt életmód szindróma nevet adták. Ebbe a tünetcsoportba azok az apró zavarok tartoznak, amelyek még nem kórosak, a hétköznapi életben azonban kellemetlen perceket okozhatnak. Ide tartozik például, ha elfelejtjük, hova tettük a kulcsunkat, ha nem tudjuk, hol hagytuk a szemüvegünket, vagy hirtelen nem ugrik be egyik ismerősünk neve.

Mi az oka?

Mielőtt megijednénk, nem elbutulásról van szó, csupán csak az agyunk túlterhelt. A szakemberek szerint ezt a fajta feledékenységet a mai rohanó, zaklatott életmód okozza, elsősorban az, hogy megállás nélkül újabbnál újabb információkkal bombázzák az agyunkat a hírműsorok, a rádió, a televízió, az internet. A tanulmány vezetője, Alan Wade arról is beszámolt, hogy a nagyfokú túlterheltség miatt ez a szindróma már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Míg korábban a feledékenység az öregkor egyik természetes velejárója volt, addig ma már fiatalabbaknál is gyakori probléma.

Mit tehetünk?

Arra, hogy mit tehetünk a szindróma elkerülése érdekében, a tanulmány szerzői azt mondják: kerüljük a stresszt, és próbáljunk meg néha nemet mondani a minket körülvevő információfelhőnek. Mivel azonban ez nagyon nehéz, sőt, sokszor kivitelezhetetlen, amikor csak tudjuk, tornáztassuk az agyunkat. Játszunk memóriajátékokkal, töltsünk ki rejtvényeket, hétvégenként pedig próbáljunk meglenni televízió és rádió nélkül. A legjobb, ha ilyenkor kimegyünk a szabadba, és a világtól egy kicsit elzártan pihenjük ki a rohanó hétköznapokat.

(Forrás: Scottish researchers to seek cure for forgetfulness, angolból fordította T.B.)