Nem csak az idősekkel fordul elő, hogy elfelejtenek szavakat

Egyszerűen nem jut néha eszedbe egy-egy szó, vagy kifejezés? Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül. „Itt van a nyelvemen, de nem jut eszembe” – szokták gyakran mondani az emberek, ha egy szó egyszerűen nem ugrik be. A Michigan Egyetem kutatói által készített – és az Aging, a Neuropsychology, és a Cognition oldalain megjelenő – tanululmány szerint ez a jelenség gyakoribb, mint gondolnánk.

Nem csak az idősekkel fordul elő, hogy elfelejtenek szavakatFelméréseik szerint – amelybe 105 egészséges jól képzett idős (65-92 év közötti) felnőttet vontak be –, kiderült, hogy a résztvevők mintegy 61 százaléka érintett a memóriazavarban. Az önkéntesek kitöltöttek egy tesztet, amely azt vizsgálta, hogy az elmúlt 24 órában milyen jellegű és hány memóriahibát ejtettek. A teszten kívül számos más vizsgálatnak is alávetették a résztvevőket. Az eredmények alapján a kutatók azt remélik, hogy hatékony memóriatréningek programjait készíthetik el, amelyek segíthetik az emberek mindennapi életét.

„Jelenleg sok tréningprogram összpontosít a memória és gondolkodás öregedés okozta változásaira. De ezek nem segítenek lefordítani a teljesítménybeli hibákat, amelyek a mindennapi életben jelentenek problémát” – magyarázta Cindy Lustig, a kutatás vezetője.

Az eredményekből az is kiderült, hogy az idő előrehaladtával ez a jelenség rosszabbodik. Ugyanakkor, ha az idősek használhattak a memóriájukat támogató eszközöket, mint például jegyzeteket vagy naptárakat, akkor sokszor jobban teljesítettek, mint a fiatalok. A kutató azt is hozzátette, hogy fontos tudnunk, hogy az, ha egy idős ember elfelejt egy-egy szót, vagy valakinek a nevét, nem feltétlenül az Alzheimer-kór kezdeti tünete.