Anya-magzat kapcsolatanalízis

A módszerről, amely 1996 óta elérhető Magyarországon, és kidolgozója pszichoterápiás tapasztalatok alapján Hidas György és Raffai Jenő pszichoanalitikusok voltak, sokan nem hallottak még. Szerencsére azonban egyre szélesebb körben ismerkednek a kismamák az anya-baba közelebb kerülésének módszerével, és sikerrel alkalmazzák anyaságra való felkészülésükben.

Az egyik legfontosabb, amit érdemes tudni a módszerről, hogy nem feltáró terápia, nem boncolgatjuk direkt a kismama pszichéjét, lelki szálakat, csak azzal dolgozunk, ami az ülések során spontán előjön! A kapcsolatanalízis nem is spirituális szeánsz, amiben mindenféle utaztatásokon, testen kívüli élményeken vesz részt a kismama, melyek során megjósolható a baba neme, születésének időpontja, és nem befolyásolható a sorsa sem, ahogy nem is programozzuk a kisbabát semmire: alvását, személyiségét stb. Ugyan a kapcsolatfelvételek egy kellemesen relaxált állapotban történnek és a kismamában rejlő érzések, esetleges félelmek, aggodalmak sokszor szimbolikus formában jönnek elő, de ezek pszichoterápiában is jól használható elemek (szimbólumterápia stb.).

Kerüljünk közelebb

A kapcsolatanalízisre volt szerencsém mindkét oldalról alaposan rálátni, hiszen kismamaként kislányommal Hidas György kísért utamon, kapcsolat-analitikusként pedig sok-sok kismamát én kísértem a szülésig. Nagyon izgalmas, sok esetben megható és minden esetben egyedi utak ezek, ahol megunhatatlan ámulattal figyelem, hogyan bontakozik ki a nőből az anya, hogyan változik spontán a kismama hozzáállása, és jut el az első trimeszter sajátosságaitól a szülés közeledtéig, befogadhatóságáig, és enged magában rálátást az anyaságra, a szülést követő időszakra is.

A legtöbb esetben megfigyelhető, hogy milyen sok elvárás lakik a kismamákban, melyek bennük vannak otthonról hozott minták és/vagy a társadalom – irreális – sugallatai miatt, és ezzel bizony nehéz lehet megküzdeni, levetkőzni, ám a babával való kapcsolódások élményei nagyban könnyíteni képesek ezen.

Akik részt vesznek kapcsolatanalízisen, könnyebben engedik magukhoz közel az érzést, hogy a várandósság valóban más állapot, semmi nem olyan, mint volt, nem is lesz, és teljesen hasztalan erőfeszítés erre törekedni! Mind a testben, mind a lélek síkján jelentkező változások élettaniak, és az anyává válás útján hasznos engedni megtörténni ezeket. Ebben a folyamatban nagyon sokat számít, hogy a rendszeres – általában heti egy – találkozások által a kismama rutint szerez a kisbabájával való kapcsolatban. Ismerkedik annak sajátos bontakozó személyiségvonásaival, átéli, hogy magzata is kompetens, érző lény, akinek szintén van véleménye, szükséglete, igénye a kommunikációra, élete nem megszületése után kezdődik, és szülés/születés után ismerősként tekintenek egymásra, nem akkor ömlik rá a frissen született anyára a sokk a hatalmas felelősségtől, hanem mindketten tudják, mi vár rájuk.

Tehát a kapcsolatanalízis fő célja a természetesen meglévő kapcsolat tovább mélyítése, anya-baba egymáshoz közelebb kerülése, és ezek mentén az anyává válás útján megjelenő kisebb-nagyobb akadályok, gátak feloldása, szorongások csökkentése. A legtöbb kismama, aki engem felkeresett, küzdött némi bűntudattal is, mely szerint a sok munka, nagyobb gyermek, a rohanó világ miatt nem töltött elég időt otthon befelé fordulással, a babára csak akkor figyelt, ha valami egyértelmű testi jel is felmerült. A kapcsolatanalízisnek sok más mellett ez is előnye: a babára fordított tömény, saját idő! Már ez a tény hatalmas megkönnyebbülést tud adni az elfoglalt, stresszes kismamáknak. Emellett előzetes veszteségek utáni nyomasztó terhek, aggodalmak esetén is hatásosak a kapcsolatfelvételek. Nem utolsósorban bizonyos fizikai eltérések esetén, a szükséges orvosi beavatkozásokat kiegészítve – idő előtt nyíló méhszáj, sűrű keményedések, farfekvés, harántfekvés – is remek támasz tud lenni a méhvel való kapcsolódás!

Aki szeretne elmélyülni a kapcsolatanalízis hátterében, ajánlom olvasásra a Lelki köldökzsinór c. könyvet, melyben az elméleti információk mellett kapcsolatanalízises mamák élménybeszámolói is olvashatók.

Dobiné Olasz-Papp Nóra
személyközpontú tanácsadó és kapcsolatanalitikus
Tanácsadás
www.dobinenora.hu, www.valaszkeszszulok.hu