Italok, amelyek enyhítik a fejfájást

Bár a fejfájás nagyon sokféle lehet, nem kell egyből a tablettákért nyúlni, nyúljon először egy pohárért! A fájdalom gyakran a konyhánkban megtalálható összetevőkkel is megszüntethető. Próbáljuk ki a természetes alternatívákat, mert ezeknek az italoknak általában nincs mellékhatásuk, ráadásul még hidratálnak is, ami fejfájás, migrén esetén nagyon lényeges.

Aki hajlamos a migrénre, annak nem árt észben tartania, hogy milyen ételek szokták kiváltani azt. Az alábbi összetevők némelyike, például a mandula, citrusfélék és banán (alább csillaggal jelölve) egyeseknél migrént válthatnak ki.

A jó öreg tiszta víz

A dehidratáltság könnyen fejfájáshoz vezethet, ezért elegendő víz fogyasztása nagyon fontos a megelőzés érdekében. Ha már fáj a fejünk, a víz segíthet, hogy ne romoljon az állapotunk, és ha a fejfájást dehidratáltság okozta, akár meg is szüntetheti. Ha nehezünkre esik sok vizet fogyasztani, együnk helyette gyümölcsöt, például mangót vagy epret.

Mandulatej*

A mandula magnéziumban gazdag. A magnézium segíthet megelőzni a migrént, és a kezelésében is segíthet. Fogyaszthatjuk friss gyümölccsel vagy zöldség smoothie-ba keverve is, de végső soron egy kis marék mandula elfogyasztása is segíthet. Persze akkor lemondunk a dehidratálás előnyéről.

Őszi margitvirág tea

A tea elkészítéséhez áztassa a leveleket forró vízbe. A hatás fokozása érdekében adhat hozzá egy kis mandulatejet és egy kanál mézet is. Az őszi margitvirág gyulladáscsökkentő hatása segíthet enyhíteni a fejfájást és migrént.

Cayenne-i bors meleg vízben

A cayenne-i borsban lévő kapszaicin számos kutatás szerint enyhíti a fájdalmakat. A fejfájásra is jó hatással lehet, főleg, ha közvetlenül a bőrre visszük fel. Másik lehetőség, hogy egy keveset meleg vízbe szórunk belőle, és azt isszuk meg.

Halolaj

A halolaj gazdag a hatékony gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban, ezért valóságos energiaforrás a szív és az agy számára. Egy kutatás szerint a halolajat fogyasztók közül kevesebben szenvednek fejfájásban és migrénben. Ráadásul a memóriát is frissen tartja, és segít az agy leépülésének megelőzésében.

Meleg citromos* víz

Ébredés után meleg citromos vizet fogyasztani ősi egészségmegőrző szokás. A citrom C-vitamin tartalma segíti a szervezet tisztulását. A citromsav serkentőleg hat az emésztésre, amely migrén esetén lanyhulhat. Egy kanál mézzel még finomabbá és táplálóbbá tehetjük ezt az italt.

Borsmenta tea

A borsmenta egy másik régi gyógymód. Az émelygés enyhítésére szokták használni, mivel nyugtatóan hat az idegekre és a bélgörcsökre. A migrén gyakran jár émelygéssel vagy hányingerrel. A gyomorpanaszok enyhítése borsmenta teával a fejfájást is csökkentheti. A borsmenta tea hidegen és melegen is nagyon finom.

Gyömbértea

A gyömbért is ősidőktől fogja használják a gyógyításban émelygés, valamint fejfájás és migrén ellen. Egyszerűen áztassunk forró vízbe apróra vágott gyömbért. Magában is finom, de ízesíthetjük mézzel is. Mérsékelt mennyiségű fogyasztása biztonságos, érdemes hát kipróbálni ezt az olcsó és egyszerű migrén elleni gyógymódot.

Zöld ital

A zöld gyümölcs- és zöldséglevek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szervezetünket egy nagy adag vitaminnal és ásványi sóval lássuk el, melyekre nagy szüksége van a migrénnel való harcban. Egy lehetséges változat például a kelkáposzta, spenót, szárzeller és uborka turmix, vagy az alma, gyömbér, chiamag, kókusztej (esetleg sovány tej vagy mandula*tej), méz és jég. Készíthetünk migrén elleni smoothie-t natúr görög joghurtból és banánból* is (ha érzékeny a banánra, avokádóval is helyettesítheti).

Házi gyömbéres gyógyszörp

A házilag készült gyömbérszörp finom ízével segít teljesíteni a „kötelező” folyadékbevitelt, és a migrént is enyhíti. Sima, házilag készült szódával keverjük, mert a gyárilag készült gyömbéritalok összetevői és édesítőszerei esetleg szintén a migrén kiváltó okai lehetnek. Keverjünk 1 csésze reszelt gyömbért 2 csésze forrásban lévő vízbe, majd kis lángon főzzük még 5 percig. A tűzről levéve szűrjük le, és töltsük üvegbe. Fogyasztás előtt hígítsuk háromszoros mennyiségű szódavízzel, és ízesíthetjük egy kis mézzel és citromlével is. Jégkockával kínáljuk.

Görögdinnye és uborka smoothie mézzel és mentával

Ezek az összetevők tele vannak ásványi sókkal és vitaminokkal. A görögdinnyében rengeteg a víz, magnézium és kálium, amelyek segítenek az összpontosításban. A méz számos olyan ásványi anyagban gazdag, amelyek segítik a véredények ellazulását, így a vér és az oxigén jobban áramlik az agyba.

(Figyelem! A csillaggal jelölt összetevők egyes embereknél migrént válthatnak ki. Ha Ön érzékeny ezek valamelyikére, helyettesítse másik összetevővel!)

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szeretne még olvasni a fejfájásról ill. a migrénről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A migrén – több mint fejfájás