Hirdetés

 

Hirdetés

 

A migrén – több mint fejfájás

A migrén más, mint az „egyszerű" fejfájás, mert többnyire olyan tünetekkel jár, mint például az émelygés, fényérzékenység és neurológiai zavarok. Becslések szerint Németország minden tizedik lakosa megtapasztalja a migrén tüneteit. Ez azt jelenti, hogy a fájdalom nemcsak az egyén életminőségét rontja, hanem hatalmas teher az egészségügy számára is.

A migrén lehetetlenné teszi az érintetteknek, hogy órákig, vagy akár napokig részt vegyenek a mindennapi tevékenységekben. A becslések szerint a férfiak mintegy 6%-a és a nők 15%-a szenved migrénben és annak tüneteiben.

A migrénes esetek száma az elmúlt évtizedekben masszívan növekedett az iparosodott országokban, egyre többen érintettek, és a tünetek egyre korábban kezdődnek. Az amerikai tanulmányok egy évtized alatt legalább 20 százalékos növekedést mutattak ki. Egy finn tanulmány szerint a migrénes esetek száma az 1974-1992-ben hétéves kort betöltött gyermekek között háromszorosára nőtt, különösen a szociálisan gyengébb rétegekben. Németországban is egyre több gyermek (10-20 százalék) szenved fejfájásban, közülük 12 százalék migrénes.

Mindenki hagyjon békén!

Mi lehet az ok?

Még mindig nem tisztázott, hogy miként keletkezik a migrén, és miért nő a migrénes esetek száma. Gyakran előfordulnak élelmiszer-intoleranciák, néhány szakértő egyenesen a modern étrendet, a sok gyorsételt tartja felelősnek. A kutatók nagyjából egyetértenek abban, hogy több tényezőnek kell kölcsönhatásba lépnie a migrén, illetve az arra hajlamosság kialakulásában. Lehet, hogy a migrénre való hajlam öröklött.

A kiváltó ok ismeretének hiányában egyrészt az akut rohamot kell a lehető leggyorsabban kezelni, másrészt meg kell kísérelni a rohamok súlyosságának és gyakoriságának csökkentését.

Kiváltó okok lehetnek

 • bizonyos élelmiszerek vagy alkoholok
 • stressz
 • hirtelen változások a nap folyamán
 • alváshiány
 • zaj
 • időjárás-változások
 • gyógyszerek
 • havi vérzés

Elméletek a migrén okaira

Elvileg megkülönböztethetők azok az elméletek, amelyek az agyi zavarokat sugallják, és azok, amelyek feltételezik, hogy a funkcionális zavarok az emberek vegetatív/hormonális rendszerében alapulnak.

Az elsőhöz tartoznak azok a hipotézisek, amelyek szerint az agyi erek nem tudnak megfelelően alkalmazkodni az adott helyzethez, vagy hogy a hírvivők (különösen a szerotonin) az idegsejtek funkcionális rendellenességei miatt („migréngenerátor" az agytörzsben) túlzott reakciókhoz vezetnek.

Ezzel szemben a funkcionális rendellenességek támogatói azt feltételezik, hogy a teljes testre gyakorolt hatások a migrén okai. Ezek a hatások például a helytelen táplálkozás, a hormonok egyensúlyhiánya vagy a stresszterhelés. Ennek az az következménye, hogy az idegrendszer hajlamos lesz a hirtelen túlreagálásra (hasonlóan az immunrendszerhez allergiánál).

Tünetek, szakaszok

A migrénes roham három-négy fázisban fut le, de általában közvetlenül fejfájással (migrén aura nélkül) kezdődik.

 • Előhírnök szakasz: a közeledő rohamra utalnak olyan tünetek, mint az étvágy- és a hangulatváltozások, a nagy éhség, a túlzott/normál alatti aktivitás, fokozott ingerlékenység, koncentrációs rendellenességek, erős ásítás, fáradtság, vagy a fény- és íz-túlérzékenység.
 • Aura szakasz: ez az érintett betegek 10-15%-ánál fordul elő (migrén aurával, korábban klasszikus migrén). A tünetek közé tartoznak átmeneti idegrendszeri rendellenességek, például szemkáprázás, látótér-beszűkülés, féloldali érzékelési zavarok (bizsergés, zsibbadás) és ritkábban beszédzavar.
 • Fejfájás szakasz: az aura eltűnése után legfeljebb egy óra múlva lüktető, kalapáló fejfájás jelentkezik. A fájdalom néhány betegnél a nyakon kezdődik, gyakran a fej egyik oldalán, a homlokon, a szemek környékén lokalizálódik, és általában fizikai aktivitás esetén erősödik. A legtöbb migrénes fejfájást súlyos émelygés (hányás) és hidegérzet kíséri, tipikus a túlérzékenység például fényre, zajra és szagokra. Ezért húzódnak vissza az érintettek sötét, csendes helyiségekbe.
 • Regressziós szakasz: 4-72 óra elteltével a tünetek fokozatosan csökkennek – az első jel gyakran erős vizelési inger. Visszamarad azonban a fáradtság és a gyengeség, a nyaki feszültség, az ingerlékenység és az étvágytalanság.

A tünetek különleges formái

Számos speciális forma is létezik. Vannak például olyan folyamatok, amelyeknél az aura szakasz különösen hosszú ideig tart, idegrendszeri zavarok (például látással kapcsolatosak) állnak az előtérben, vagy ha betegeknek nem fáj a fejük, csak neurológiai kieséseik vannak (migrénes ekvivalensek).

A hasi migrén domináns a gyermekeknél, erős, diffúz fájdalommal a hasban, gyengeséggel, étvágytalansággal és émelygéssel. Ezt a formát nehéz felismerni, és később gyakran szokásos migrénné alakul át.

Egyéni, hogy milyen gyakran fordulnak elő migrénes rohamok: sok ember esetében havonta egy-hat alkalommal, de nagyon szabálytalan és nagy időközök is előfordulnak.

A diagnózis a tipikus tünetek alapján szinte mindig lehetséges. A képalkotó eljárások, mint például a röntgen, CT és MRI, vagy az agyműködés vizsgálatára szolgáló módszerek csak kivételes esetekben szükségesek, például ha egy másik alapbetegség gyanúja merül fel.

Terápia

A migrén elleni akut kezelési módszerek, pl. a gyógyszeres kezelés áll a középpontban, ezeket a lehető legkorábban el kell kezdeni.

A migrén elleni kezelés során gyakran alkalmazzák a triptánokat. Ezek szerotonin-receptor antagonisták, amelyek az agyat azzal ámítják, mintha a szerotonin hírvivője lenne, és annak a hatását fejtik ki. A terápia során egyes érintetteknél gyorsabban hatnak, ha forró itallal veszik be.

Kivételt képeznek az aurás migrénben szenvedők, nekik várniuk kell az erős migrénellenes szerek bevételével, amíg az aura elmúlik, mert különben megnő a stroke kockázata.

Ha az érintett személy hányingerre is panaszkodik, célszerű ideális esetben 15-30 percet várni a triptán, vagy más fájdalomcsillapító bevétele előtt és hányingercsökkentőt bevenni. Ez elősegíti a gyomor-bél tevékenységet, és ezáltal más gyógyszerek felszívódását. Amint ez a hányingerellenes szer hat, sok folyadékot kell inni – legjobb a szénsavmentes ásványvíz.

A fájdalomcsillapítás alternatív lehetőségei

Néhány érintettnél segít migrén ellen a homlok bedörzsölése borsmentaolajjal, amint roham kezdődik. Még a kávé is pozitív hatással lehet a kezelésnél.

Számos migrénes azt is jelzi, hogy az akupresszúrás pontok kétoldalú nyomása segít enyhíteni a migrénes rohamot: az érintett akupunktúrás pontok közé tartoznak a hüvelyk és a mutatóujj közötti, valamint a halánték és szemöldökvég, a szemöldök kezdet és az orrgyök közti gödrök.

Megelőzés

A migrén a jelenlegi ismeretek szerint nem gyógyítható, de lehetőség van a rohamok és a lefolyás enyhítésére és megelőzésére. A nem egyértelmű okok miatt számos, részben eltérő ajánlás van arra vonatkozóan, hogy az érintett hogyan előzze meg a migrént.

Alapvetően az egyéni okokat kell megtalálni és elkerülni, hogy lehetővé tegyük a megelőzést. Ezek közé tartozik például a fogamzásgátló tabletta, a stressz, az alváshiány, az időjárási hatások, a hipotenzió vagy bizonyos ételek.

Migrén elleni javaslatok

A migrén ellen általánosan javasolt teendők a következők:

 • a táplálkozás átállítása
 • a stressz csökkentése
 • a relaxációs módszerek megtanulása és használata
 • rendszeres testmozgás, illetve sport
 • rendszeres napi rutin kialakítása

Gyakran javasolják az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, de a tudományos tanulmányok hiányoznak. Pozitív hatást tulajdonítanak bizonyos ásványi anyagoknak és vitaminoknak, különösen a B-vitaminoknak, a koenzim 10-nek, a magnéziumnak, a cinknek, a szelénnek és az ómega-3 zsírsavaknak.

Ételintolerancia a migréneseknél

Mivel a migrénes betegeknek gyakran van élelmiszer intoleranciájuk, érdemes ezt megvizsgálni. Klasszikus intolerancia állhat fenn a vörösborral és a sajttal szemben, de az élelmiszerekben lévő adalékanyagokkal (például a glutamáttal) szemben is. Más gyógymódok, mint például a homeopátia is bevethető a migrén ellen.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés