A migrén – több mint fejfájás

A tünetek különleges formái

Számos speciális forma is létezik. Vannak például olyan folyamatok, amelyeknél az aura szakasz különösen hosszú ideig tart, idegrendszeri zavarok (például látással kapcsolatosak) állnak az előtérben, vagy ha betegeknek nem fáj a fejük, csak neurológiai kieséseik vannak (migrénes ekvivalensek).

A hasi migrén domináns a gyermekeknél, erős, diffúz fájdalommal a hasban, gyengeséggel, étvágytalansággal és émelygéssel. Ezt a formát nehéz felismerni, és később gyakran szokásos migrénné alakul át.

Egyéni, hogy milyen gyakran fordulnak elő migrénes rohamok: sok ember esetében havonta egy-hat alkalommal, de nagyon szabálytalan és nagy időközök is előfordulnak.

A diagnózis a tipikus tünetek alapján szinte mindig lehetséges. A képalkotó eljárások, mint például a röntgen, CT és MRI, vagy az agyműködés vizsgálatára szolgáló módszerek csak kivételes esetekben szükségesek, például ha egy másik alapbetegség gyanúja merül fel.

Terápia

A migrén elleni akut kezelési módszerek, pl. a gyógyszeres kezelés áll a középpontban, ezeket a lehető legkorábban el kell kezdeni.

A migrén elleni kezelés során gyakran alkalmazzák a triptánokat. Ezek szerotonin-receptor antagonisták, amelyek az agyat azzal ámítják, mintha a szerotonin hírvivője lenne, és annak a hatását fejtik ki. A terápia során egyes érintetteknél gyorsabban hatnak, ha forró itallal veszik be.

Kivételt képeznek az aurás migrénben szenvedők, nekik várniuk kell az erős migrénellenes szerek bevételével, amíg az aura elmúlik, mert különben megnő a stroke kockázata.

Ha az érintett személy hányingerre is panaszkodik, célszerű ideális esetben 15-30 percet várni a triptán, vagy más fájdalomcsillapító bevétele előtt és hányingercsökkentőt bevenni. Ez elősegíti a gyomor-bél tevékenységet, és ezáltal más gyógyszerek felszívódását. Amint ez a hányingerellenes szer hat, sok folyadékot kell inni – legjobb a szénsavmentes ásványvíz.

A fájdalomcsillapítás alternatív lehetőségei

Néhány érintettnél segít migrén ellen a homlok bedörzsölése borsmentaolajjal, amint roham kezdődik. Még a kávé is pozitív hatással lehet a kezelésnél.

Számos migrénes azt is jelzi, hogy az akupresszúrás pontok kétoldalú nyomása segít enyhíteni a migrénes rohamot: az érintett akupunktúrás pontok közé tartoznak a hüvelyk és a mutatóujj közötti, valamint a halánték és szemöldökvég, a szemöldök kezdet és az orrgyök közti gödrök.

Megelőzés

A migrén a jelenlegi ismeretek szerint nem gyógyítható, de lehetőség van a rohamok és a lefolyás enyhítésére és megelőzésére. A nem egyértelmű okok miatt számos, részben eltérő ajánlás van arra vonatkozóan, hogy az érintett hogyan előzze meg a migrént.

Alapvetően az egyéni okokat kell megtalálni és elkerülni, hogy lehetővé tegyük a megelőzést. Ezek közé tartozik például a fogamzásgátló tabletta, a stressz, az alváshiány, az időjárási hatások, a hipotenzió vagy bizonyos ételek.

Migrén elleni javaslatok

A migrén ellen általánosan javasolt teendők a következők:

  • a táplálkozás átállítása
  • a stressz csökkentése
  • a relaxációs módszerek megtanulása és használata
  • rendszeres testmozgás, illetve sport
  • rendszeres napi rutin kialakítása

Gyakran javasolják az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, de a tudományos tanulmányok hiányoznak. Pozitív hatást tulajdonítanak bizonyos ásványi anyagoknak és vitaminoknak, különösen a B-vitaminoknak, a koenzim 10-nek, a magnéziumnak, a cinknek, a szelénnek és az ómega-3 zsírsavaknak.

Ételintolerancia a migréneseknél

Mivel a migrénes betegeknek gyakran van élelmiszer intoleranciájuk, érdemes ezt megvizsgálni. Klasszikus intolerancia állhat fenn a vörösborral és a sajttal szemben, de az élelmiszerekben lévő adalékanyagokkal (például a glutamáttal) szemben is. Más gyógymódok, mint például a homeopátia is bevethető a migrén ellen.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a migrénről, ull. általánosabban a fejfájásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Italok, amelyek enyhítik a fejfájást