Házi szerek izomgyengeség ellen

Onnan tudható, hogy izomgyengeségben szenvedünk, ha a testünk az erőfeszítéseink ellenére sem képes normál izomösszehúzódást vagy izommozgást produkálni. További tünet lehet a test egy adott részében fellépő égő érzés, gyakori elesés, izomfájás, izomrángatózás. A jelenség felléphet például intenzív edzés után, de legtöbbször némi pihenéssel elmúlik.

Ha valaki tartós izomgyengeséget észlel, az már komolyabb baj tünete. A tartós izomgyengeség egészségügyi problémák jele lehet, ezért nem érdemes elhanyagolni. Konzultáljon orvosával, de a hivatalos kezelés mellett kipróbálhat néhány egyszerű és hatásos házi gyógymódot is.

Az izomgyengeség elleni házi gyógymódok

Keserűsós fürdő

A heti egyszer alkalmazott keserűsós fürdő segít küzdeni az izomgyengeség ellen. A keserűsó magnéziumban gazdag, és segít növelni a test magnéziumszintjét, ami lényeges az izmok megfelelő működéséhez. (A rendszeres izomgörcs a magnéziumhiány jól látható tünete is lehet.) Keverjünk el egy kád vízben 2 bögre keserűsót, és élvezzük a fürdőt 15-20 percig.

Testedzés

Ne gondoljuk, hogy izomgyengeség esetén nem szabad mozogni. Éppen ellenkezőleg! Az óvatos mozgásra nagyon is szükség van az izomerő kiépítéséhez és a keringés javításához. Az egyik legjobb testedzés a gyaloglás. Próbáljon meg hetente legalább ötször napi 30 percet sétálni. Hasonló eredmények érhetők el például úszással, kocogással és kerékpározással. Érdemes kipróbálni a jógát, ami magasan tartja az energiaszintünket.

Olajos masszázs

A rendszeres olajos masszázs serkenti a vér áramlását, így ellazulnak az izmok, és jobb lesz a keringés, több tápanyag jut a gyenge izmokhoz, amelyek ezzel megerősödhetnek. Melegítsünk fel egy kevés olíva-, kókusz- vagy mustárolajat, és dolgozzuk el a testünkön, főleg a lábainkon. 10-15 percig masszírozzuk, naponta akár többször is.

Vízbevitel

A kiszáradás az izomgyengeség egyik fő oka. A szervezet újrahidratálása könnyen csökkentheti ezt az állapotot, és segíthet visszaállítani az izmok erejét. A víz mellett a nagy víztartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is segíthet. Ne feledjük azonban, hogy a koffein és az alkoholtartalmú italok dehidratálnak. Veseproblémák esetén a folyadékbevitel megemelése előtt kérjük ki orvosunk tanácsát.

D-vitamin

A D-vitamin hiánya izomgyengeséghez vezethet. A D-vitamin segít szabályozni az egészséges izmokhoz szükséges kalciumot. A D-vitaminhoz egyszerűen hozzájuthatunk egy kis napozással is. Napozzunk a gyengéd, reggeli napsütésben naponta 10-15 percg. Emellett fogyaszthatunk D-vitaminban gazdag ételeket, lazacot, szardíniát, makrélát, vitaminnal dúsított tejet, narancslevet vagy gabonapelyhet.

Melasz

A sötét melasz nagyon hatékony gyógymód izomgyengeség ellen. Kalciumtartalma segít energiát biztosítani az izmoknak, a kálium karbantartja a szervezet elektrolitszintjét. Keverjünk egy evőkanál melaszt egy csésze meleg tejbe, és igyunk naponta egy adagot.

Banán

A banán gazdag káliumforrás. Együnk meg naponta 2-3 érett banánt, egy evőkanál mézzel megbolondítva. Fogyaszthatjuk banánturmix formájában is.

Tej

A tej kifejezetten gazdag tápanyagokban. A legjobb B-vitamin forrásnak tekintjük, ráadásul nagy a kalciumtartalma. Mindkét anyag fontos az izomerő kiépüléséhez. Elektrolitokban is gazdag, tehát segít hidratálni a szervezetet.

Amla (indiai egres)

Az amla a fehérjék, kalcium, vas és C-vitamin gazdag forrása. Mindezek a tápanyagok létfontosságúak az izmok megfelelő működéséhez. Ráadásul az amla a gyenge immunrendszert is erősíti. Fogyasszon naponta 1-2 pohár tejet vagy tejet tartalmazó turmixot. A másik megoldás: forraljon fel 1 pohár tejet, adjon hozzá 2 evőkanál mézet és 1 evőkanál édesgyökér-kivonatot (teát).

Akupresszúra

A gyenge izmokat megpróbálhatjuk erősíteni akupresszúrával is. Próbálkozhatunk vele otthon is, bár a legjobb eredményt egy szakértő bevonásával kaphatjuk.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szeretne még az izomerőről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Az alma héja visszaadja az izomerőt