Kullancsfertőzés: antibiotikumok vagy alternatív módszerek?

A fertőzött kullancsok által terjesztett Borrelia baktérium okozta Lyme-kór ellen az orvostudomány mai állása szerint nagy dózisú antibiotikum-kúrát javasolnak. Szerencsére egyre több tudományos kutatás támasztja alá, hogy a kórokozó Borrelia baktériummal szemben számos alternatív módszer is eredményesen alkalmazható.

Korábban elsősorban a polifenolokat vizsgálták ebből a szempontból, de a legutóbbi kutatás alapján bebizonyosodott, hogy az oregánó, a fahéj és a szegfűszeg illóolaja egyaránt használható a Borreliával szemben, sőt erőteljesebben hatnak, mint az általában javasolt daptomycin antibiotikum. A leghatékonyabbnak az oregánó olaj (illetve fő hatóanyaga, a carvacrol) bizonyult, amely még a kórokozó biofilmes formáját is képes volt elpusztítani. Minderről három kutató a nyílt hozzáférésű BMC Complementary and Alternative Medicine szakfolyóirat hasábjain számolt be.

Nemcsak illóolajok, hanem másfajta (nem illó-) olajok hatását is vizsgálták, és kiderült, hogy a babérlevél és a kasszia (cassia) olaja ugyancsak képes megsemmisíteni a Borrelia baktériumokat (bizonyos mértékig a biofilmes formájukat is).

Az ómega-zsírsavak családja

Ugyancsak érdekes újdonság a telítetlen zsírsavak antibakteriális hatása. Az in vitro (vagyis laboratóriumban végzett) vizsgálatok alapján elmondható, hogy a hosszú szénláncú zsírsavak közül a telítetlenek biocid (fertőtlenítő) hatása erőteljesebb, mint a telített zsírsavaké. Az előbbiek még a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus vagy a Helicobacter pylori (a gyomor- és nyombélfekély kórokozója), a Mycobacteria és a Streptococcus baktériumok ellen is eredményesen használhatók.

Ami a Borreliát illeti, a kutatás igazolta, hogy a 18-22 szénatomot tartalmazó, többszörösen telítetlen zsírsavak a leghatékonyabbak. További érdekesség, hogy a baktériumölő tulajdonság erőteljesebben jelentkezett az ómega-6, ómega-9 és ómega-12 zsírsavaknál, mint az ómega-3 család tagjai esetén.

Mindez – a szaknyelvről hétköznapi nyelvre lefordítva – azt jelenti, hogy az idegrendszerünk és érrendszeünk védelmét szolgáló ómega-3 zsírsavak szedését érdemes kombinálni az ómega-6, ómega-9 és ómega-12 zsírsavak szedésével, főleg akkor, ha valamilyen fertőzéssel szemben szeretnénk hatékonyan fellépni gyógyszer nélkül, természetes forrásból származó étrend-kiegészítőkkel.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha szeretne még olvasni a kullancsok által terjesztett Lyme-kórról, ajánljuk figyelmébe ezt a cikket:

Stevia Lyme-kór ellen?