Fogfehérítés házilag

Sokan nem mernek mosolyogni vagy nevetni, mert nem akarják mutogatni a fogaikat. Bár a fogunk fényessége, fehérsége idővel mindenképpen változik, vannak olyan dolgok, amelyek meggyorsítják ezt a „csúnyulást”. A fő okok közé tartozik a sok kávé és tea fogyasztása, a dohányzás, a rossz étrend, a szájon át való légzés, a túlzott fuorid fogyasztás.

A fehérítő fogkrémek olyan anyagokat is tartalmazhatnak, melyek hosszú távon ártalmasak lehetnek a szervezetre. Ráadásul gyakran mesterséges édesítőszerekkel vannak ízesítve. Biztonságosabb és jobb megoldás a természetes fogfehérítők kipróbálása. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna természetes fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, és a fogkrémeknek is kedvelt összetevője. Enyhén koptató hatása segít ledörzsölni a fogfelszínen kialakult lerakódásokat, elszíneződést. A szódabikarbóna a plakk-képződést okozó baktériumok által termelt savakat is semlegesíti, megkönnyíti a lerakódás eltávolítását.

Keverjünk össze egy kávéskanál szódabikarbónát 2 kávéskanál vízzel. Hetente néhány alkalommal mossuk ezzel a pasztával a fogunkat. Túlzásba ne vigyük a használatát, és ne használjuk tartósan.

Öblögetés kókuszolajjal

A kókuszolaj szintén a szájhigiénia egyik kiváló összetevője. Olajhúzásra használva a fogat is fehérebbé és fényesebbe teszi. A kókuszolaj igen gazdag laurinsavban, amely ismert gyulladáscsökkentő és megöli a plakk-képződést okozó baktériumokat.

Vegyünk a szánkba egy evőkanál extra szűz kókuszolajat. Öblegessünk vele 15-20 percen át. Ne gargalizáljunk! Az olaj „kihúzza“ a szánkból a baktériumokat és mérgeket, melyek feloldódnak a folyadékban. Végül köpjük ki, és öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel, majd mossunk fogat. Naponta egyszer, reggel, étkezés előtt végezzük el ezt.

Aktív szén

Az aktív szén nagyon jótékony hatású a fogak nem kívánt elszíneződése és a lerakódások elleni küzdelemben. A mikroporózus faszén megköti a fogat elszínező anyagokat, például a kávét és vörösbort. Javítja a száj pH-egyensúlyát is, és segít megelőzni a rossz leheletet.

Mártsuk a nedves fogkefét aktívszén porba, és finoman dörzsöljük vele a fogunkat 1-2 percig. Ezután öblítsük ki a szánkat langyos vízzel. Ismételjük meg ezt néhány héten át, heti néhány alkalommal. Akinek koronája van, az aktív szén használata előtt kérjen tanácsot fogorvosától.

Kurkuma

Élénksárga színével a kurkuma nem igazán jut eszünkbe, mint fogfehérítő, de nagyon hatékonyan működik. Finom por alakban gyengéden koptató hatású, és segít eltávolítani a felületi szennyeződéseket és visszahozni a fog fehérségét. Ráadásul gyulladáscsökkentő, fertőzésgátló és antibiotikus hatása miatt a fogfájásra és fogínygyulladásra is hatékony gyógyír.

Keverjünk össze egy-egy kávéskanál kurkumaport és vizet. Naponta egyszer mossuk vele a fogunkat 2-3 percig, majd addig öblögessünk, amíg a kiköpött víz már tiszta lesz.

Naracshéj

A fogak fehérítéséhez a narancshéj az egyik legjobb titkos fegyver. A narancshéj savas jellege hatékony fehérítő eszköz, mely segít csökkenteni a fogunkon kialakult sárgás elszíneződést. Limonén tartalmának köszönhetően főleg a dohányfoltok eltüntetésében hatékony.

Dörzsölgessük narancshéjjal a fogunkat 2-3 percig, majd öblítsük ki a szánkat langyos vízzel. Naponta kétszer végezzük el, míg elégedettek leszünk az eredménnyel.

Almaborecet

Az almaborecet természetes fertőtlenítő és tisztító szer, és fogfehérítésre is használható. Az almaborecet savtartalma segít elpusztítani a baktériumokat, csökkenteni a lerakódások és egyéb szájüregi problémák kockázatát.

Hígítsuk fel az almaborecetet egy-egy arányban vízzel. Szájvízhez hasonlóan öblögessünk vele egy percig. Öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel. Hetente csak néhány alkalommal használjuk. Túlzott használata tönkreteheti a fogzománcot.

A só enyhén koptató hatású, ezért jól használható az elszíneződések eltüntetésére. Egyúttal jó a fogak elvesztett ásványtartalmának újratöltésében is.

Nedvesítsük meg a fogkefénket, és mártsuk bele asztali vagy tengeri sóba, majd mossunk fogat vele, naponta legalább egyszer. Finoman dörzsöljük vele a fogunkat, mert ellenkező esetben károsíthatja a fogínyt és a fogzománcot.

Bentonit

A bentonit agyagot gyakran használják otthoni arcpakolásokban, de a természetes fogfehérítésre is alkalmas. Ásványi anyagokban gazdag, segíti a fogak ásványosodását, ráadásul detoxikáló hatású is, így a fogíny-betegségek és rossz lehelet hatásos ellenszere.

Keverjünk össze 1-1 evőkanál bentonitot és szódabikarbónát 2 evőkanál extra szűz kókuszolajjal és néhány csepp borsmenta kivonattal. Keverjük simára. Naponta legalább egyszer mossunk fogat ezzel a keverékkel.

Eper

Az eper C-vitaminban gazdag, ami segít fehéren tartani a fogakat. Villával pépesítsünk néhány epret egy tálban, és kenjük ezt a pépet a fogunkra. Hagyjuk rajta néhány percig, majd öblítsük ki a szánkat, és mossunk fogat, hogy eltávolítsuk az esetleges maradékokat. A jobb hatás érdekében ismételjük néhány hétig, naponta kétszer.

Alma

A ropogós alma úgy sikálja a fogainkat, mint egy fogkefe. Együnk meg naponta egy-két almát, és eltünteti a fogunkon kialakult sárga elszíneződést. Alaposan rágjuk meg, hogy az alma savas hatása és rostokban gazdag nyers húsa bőven kifejthesse hatását. Alma helyett más ropogós ételt is ehetünk, például nyers sárgarépát, karalábét, uborkát.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a fogfehérítés, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Fogfehérítés: szebb, de egészséges is?