Mit tegyünk a fájdalmas vádligörcs ellen?

Az emberek mintegy 40 százaléka szenved fájdalmas lábikragörcstől. A hirtelen jelentkező, igen kellemetlen fájdalom leginkább a sportolókat, nőket, várandósakat és időseket érinti. A vádligörcs sok esetben éjszaka lép fel, és a fájdalom megzavarja az alvást. Általában elég, ha gondoskodunk az ásványi anyagok, pl. a magnézium vagy a kálium pótlásáról.

Minden izom számtalan izomrostból áll, amelyek finom idegekhez kapcsolódnak. Ezen idegszálak révén küld az agy ingert izommozgás közben, ezután általában relaxációs fázis következik be. De ha egy akaratlan ideginger jelentkezik, az izom nem pihenhet, görcsbe ugrik.

A vádligörcs okai

A vádligörcs okai általában ártalmatlanok, de utalhatnak súlyos betegségre is. A gyakori okok a következők:

  • az elektrolit egyensúly zavarai, például a magnéziumhiány
  • túlterhelés munka közben vagy sportnál
  • fáradtság
  • bizonyos gyógyszerek huzamos szedése
  • vérkeringési problémák a lábban
  • az izomrostok idegrendszeri zavarai
  • a térdízületi porc elhasználódása

Az elektrolit egyensúly zavarai

Az elektrolit egyensúly zavara különösen a sportolókat érinti gyakran. A testmozgás során izzadás közben sok folyadékot és sok ásványi anyagot veszítenek. Ha az ásványianyag-bázis edzés után nincs feltöltve, ez az ásványi anyagok hiányához vezethet, az ásványi anyagoknak pedig nagy jelentőségük van az izomrostok vezérlésében. Mert ha hiányoznak az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium vagy a kálium, az izmok feszülése és ellazulása már nem működik megfelelően.

Az edzés közbeni izzadás mellett az elektrolit egyensúly zavarát okozhatja a túl alacsony folyadékfelvétel, hasmenés vagy hányás és vesebetegség okozta nagy folyadékveszteség. Bizonyos gyógyszerek, például hashajtók is lehetnek az éjszakai görcsök okai.

Az elektrolit egyensúly zavara okozhatja az öregkori vádligörcsöket is. Az idősebbek gyakran nem kiegyensúlyozottan étkeznek, és túl kevés folyadékot fogyasztanak. Ezenkívül idős korban az idegfunkció csökken, ami kedvezőbbé teszi a vádligörcsök kialakulását.

Mivel a hormonális ingadozások is befolyásolhatják az elektrolit egyensúlyt, a görcsök gyakrabban fordulhatnak elő a terhesség alatt. Ennek megelőzése érdekében a szervezetet elegendő magnéziummal kell ellátni, különösen a terhesség második felében.

Idegkárosodás

Aki a magnézium és más ásványi anyagok bevitele ellenére vádligörcsben szenved, orvoshoz kell fordulnia, mivel a görcsök oka idegkárosodás lehet is. Az idegek károsodását főként az anyagcsere-betegségek, például cukorbetegség okozhatja, de ezen kívül az idegek károsodhatnak az alkoholfogyasztás vagy elégtelen veseműködés miatt is. Attól függően, hogy milyen betegségről van szó, károsodhatnak a központi idegrendszer vagy a perifériás rendszer idegei, emiatt az ingerek nem jutnak el megfelelően az izomzatba, és az izmok túlzott reakciója léphet fel. Előfordulhat, hogy bizonyos motoros folyamatok sem működnek.

Izombetegség

Ritka esetekben az izmok betegsége is lehet a vádligörcsök oka. Az ilyen betegségek gyűjtőneve a myotonia, és izomfeszültség jellemzi, ami miatt vádligörcs is felléphet. A tartós izomfeszültség oka az izmok ioncsatornáiban rejlik. Itt az idegingerek felvétele hibásan történik, vagy továbbításuk hibás. Ezek a rendellenességek gyakran örökletesek.

Mi a teendő?

A vádligörcs ellen segíthetnek az alábbi javaslatok:

  • Vádligörcs esetén fogja át a lábujjakat, és húzzak erősen őket a sípcsont irányába. Ha ülés vagy fekvés közben kezdődik a görcs, fel kell állni és járkálni kell. Erősen nyomja a sarkát a falhoz. A vádli bedörzsölése és meleg zuhany újra ellazítja a vádli izmait.
  • Vérkeringési zavar esetén ginkgo és fokhagyma készítmények segíthetnek.
  • Magnézium tabletták segítenek a meglévő magnéziumhiányban.
  • Fogyasszon magnéziumban gazdag teljes kiőrlésű gabonákat, és egyen sok gyümölcsöt és zöldséget.
  • Kerülje az alkoholt és a nikotint.
  • Sokat segít a rendszeres lábgimnasztika.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a vádligörcsről olvasni, figyelmébe ajánljuk az alábbi cikket:

Csak vádligörcs, vagy valami komolyabb?