Kömény vagy római kömény?

A köményt és a római köményt hajlamosak vagyunk gyakran összekeverni. A nevek arra engednek következtetni, hogy a római kömény a kömény egyik alfaja. Bár mindkettő egyaránt az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozik, és közeli rokonságban állnak egymással, bárki, aki valaha használta már ezeket a fűszernövényeket, ismeri a kettő közötti ízbeli különbséget.

A kömény és római kömény ősi fűszerek, amelyek évezredek óta ismertek, a világ különböző részein a különféle nemzeti ételekben találhatók meg:

  • A köménynek mindig is volt helye a hagyományos európai menükben, Hollandiától Szibériáig
  • A római kömény ezzel szemben sok recept szerves részét képezi Indiában, Dél-Amerikában, Kínában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Törökországban és Görögországban

A kömény előnye, hogy enyhe ízének köszönhetően sok más fűszerrel kombinálható. Ezért illik különösen jól a káposztához, sült húsokhoz vagy általában a húsételekhez, friss kenyérhez, levesekhez és salátákhoz.

A római kömény viszont erős ízű, nem mindig kompatibilis más fűszerekkel. Európában főleg olyan ételekben szerepel, mint a chili con carne vagy a falafel.

A hatásuk hasonló

Mindkét fűszer gyógynövényként egyaránt nagy hagyományokra tekint vissza. A világ minden táján tudják a szakácsok, hogy mindkét fűszer étvágygerjesztő. A kömény és a római kömény serkenti az anyagcserét, befolyásolja az emésztést azzal, hogy stimulálja az epe és a gyomor működését, és segítenek görcsök, puffadás és kólika esetén.

Mindkettő tartalmaz illóolajokat, gátolják a baktériumok és a gombák szaporodását is.

A szoptató anyák értékelik a kömény tejtermelő hatását. A köménykészítményeket terhesség és szoptatás alatt azonban csak orvossal való konzultációt követően szabad használni.

A köménynek fejfájás és fogfájás elleni hatása is van. Menstruációs görcsök, köhögés és légúti problémák kezelésére is használják.

Kömény puffadás ellen

A kömény a leggyakoribb természetes szer a puffadás és szélgörcsök ellen, és már csecsemőknek is adják. A múltban szokás volt, hogy a köményt némi cukorral fogyasztották nehéz, nagy zsírtartalmú étkezés után.

Már a rómaiak is ismerték a kömény puffadásra gyakorolt pozitív hatását. Ezért szinte az összes puffadás elleni gyógyszer tartalmaz köményt. A gyógyszertárakban és gyógynövény boltokban köményt, ánizst és édesköményt tartalmazó teakeveréket lehet kapni. Más gyomor-bélrendszeri panaszok esetén is megkönnyebbülést hozhat a köménytea.

Köménytea otthon

Ha magunk akarjuk elkészíteni a köményteát, akkor csészénként egy vagy két teáskanálnyi egész köménymagot forraljunk fel. A köményszemek jobb hatást fejtenek ki, mint az őrölt kömény. Hagyjuk állni körülbelül tíz percig, majd szűrjük le. A teát naponta kétszer lehet inni.

Tipp: jobb, ha édesítés helyett negyed gumó édesköményt adunk hozzá a köményteához, ami fokozza a hatást. Alternatív megoldásként a köményolaj (egy-két csepp) csöpögtethető egy kockacukorra, és naponta akár háromszor is fogyasztható.

A köményt hosszabb ideig nem szabad nagyobb mennyiségben fogyasztani, különben károsodhat a máj és a vese.

Római kömény recept: kuszkusz zöldségekkel

Kedvelt étel római köménnyel a zöldséges kuszkusz. Három személyre a következőkre van szükség:

  • 200 g kuszkusz
  • 300 g burgonya
  • 250 g cukkini
  • 250 g répa
  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 1 vöröshagyma
  • 2 fokhagymagerezd
  • 3 paradicsom
  • 30 g mazsola
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 450 ml zöldségleves
  • Az ízesítéshez: római kömény, bors, só, kurkuma, koriander, fahéj

Elkészítés

A burgonyát, sárgarépát, cukkinit, hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és egy fazékban felforrósított olajba tesszük és kevergetve megpirítjuk. Ezután alacsony hőmérsékleten, fedő alatt pároljuk, néha megkeverjük.

Szűrjük le a csicseriborsót egy szitán, és folyó víz alatt addig mossuk, amíg a víz tiszta marad, majd adjuk hozzá a zöldségekhez. Kockázzuk fel a paradicsomot, és a mazsolával együtt keverjük a zöldségekhez. Fűszerezzük, majd adjunk hozzá 150 ml zöldséglevest, és lefedve főzzük tovább tíz percig.

A fennmaradó zöldséglevest forraljuk fel, és öntsük egy tálban a kuszkuszra, majd körülbelül öt-tíz percig hagyjuk állni. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a citromlét. Hagyományosan az ételt egy nagy lapos tálon tálalják, ahol a zöldséget a kuszkusz köré rendezik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Édeskömény: gyógyít és finom