Lábizomgörcs: elsősegély, népi gyógymódok

Előfordul, hogy az éjszaka kellős közepén erre riadunk fel. Szerencsére ha hirtelen fellépő lábizomgörcs kínozza az embert, akkor is létezik gyors segítség a kellemetlen tünetek enyhítésére. Hogyan enyhíthetjük az izomgörcsöt, amely leggyakrabban a vádliban jelentkezik? Kövesse az útmutatást, és fedezze fel a legjobb recepteket az izomgörcsök megszüntetésére.

Elsősegély lábizomgörcs ellen

A művelek sorrendje: Próbálják megfogni a lábujjaikat, és ha lehetséges, húzzák erősen maguk felé. A fájdalom ellenére próbálják meg ebben a helyzetben tartani a lábfejet. Ha görcsöl a lábuk, akkor masszírozzák meg a lábizmot is. A fájdalom általában néhány perc múlva megszűnik. Az is segíthet, ha meleg törülközőt tekernek a lábfejük köré vagy/és alkalmazzanak melegítőpárnát.

A feketegyökér enyhíti a vádligörcsöt

Az éjszakai görcsök előfordulása esetén az alábbi főzetet lehet használni: vegyünk 10 gramm feketegyökeret (Scorzonera hispanica) és 5 gramm aprított levelét, és öntsük fel egy pohár forró, de nem forrásban lévő vizzel. Tegyük vízfürdőre és forraljuk fel, majd 15-20 percig tartsuk forrásban. Ezt követően hűtsük le és szűrjük le. Naponta háromszor 2 teáskanálnyit ajánlatos beszedni a főzetből. (Magyarországi piacokon ritkán árusítják, érdemes termeszteni, mert finom és sok hasznos tulajdonsága van. Vetőmagját online piacon is megvehetjük – A fordító megjegyzése.)

Segítettek az orvosi tisztesfű gyökerei

Több hónapig szenvedtem, bár folyamatosan próbáltam kúrálni magam. Végül egy népi recepttel szabadultam meg a görcsöktől, most közreadom. Öntsünk egy pohár vizet 1 evőkanálnyi zúzott tisztesfű (Betonica officinalis) gyökérre, és forraljuk 20 percig. Leszűrjük, és egy hónapon keresztül naponta 4-szer 1-2 evőkanálnyit beveszünk belőle étkezés előtt. A kezelés egyfajta „mellékhatása” az idegrendszer egyensúlyának helyreállása, a fejfájás és a szédülés, tehát a magas vérnyomás elsődleges jeleinek megszűnése. Szóval egyfajta megelőzésnek tekinthetjük számos betegség szempontjából, ugyanakkor a görcsökkel szemben is kiválóan hat. (Olga Petrovna Tyihonova, Tver)

Élesztőital zsemlemorzsából

Mindig az okok azonosításával, kiderítésével kell kezdenünk. Az izomgörcsök ugyanis nemcsak a kalcium, a kálium, a magnézium és más elemek anyagcseréjének zavarát jelezhetik, ahogy azt általában gondolják, hanem mélyebb rendellenességet is. Gyakran előfordulnak a cukorbetegség kezdeti szakaszában, visszérbetegségre is utalhatnak és így tovább. Régebben időnként azért görcsölt a lábam, mert egész nap talpon voltam. Jó néhány népi receptet is kipróbáltam, például éjszakánként bedörzsöltem a lábam természetes citromlével. De végül egy másik recept segített rajtam.

Rozskenyérből szárított zsemlemorzsát kell készíteni, forró vízzel leönteni, 4 órán át áztatni, leszűrni és egy kis élesztőt hozzáadni. Az italt 6-8 órán át meleg helyen hagyjuk erjedni, majd öntsük zárható palackba és tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt ízlés szerint adjunk hozzá mézet. Naponta 1-2 pohárral igyunk meg ebből a kovászos italból. Ez az élesztőital tartalmazza az összes szükséges aminosavat és nyomelemet, a szervezetben aktiválódik az anyagcsere, javul az általános közérzet, megszűnnek a görcsök. (Olga Valentyinovna Lomonoszova, Voronyezs)

Vádligörcsre: citromos kenegetés, lábfürdő ürömből

Nagyon kellemetlen, amikor a lábunk hirtelen annyira begörcsöl, hogy nem tudjuk, miként szabaduljunk meg a fájdalomtól. Volt egy időszak az életemben, amikor szinte minden éjjel görcsök kínoztak. Akkor mindenkit kérdezgettem, hogy miért történik ez, mi hiányzik a szervezetemből. Egyöntetű válaszokat kaptam: az ásványi anyagcserém a hibás, kalcium- és a magnéziumhiány van a szervezetben.

A tanácsok alapján elkezdtem a kezelést. Lefekvés előtt egy darab citrommal kenegettem a talpamat, zoknit húztam, és így aludtam reggelig. Minden este munka után ürömből készített (Artemisia absinthium) lábfürdőt veszek. 100 g ürmöt 5 liter forró vízben legalább 1 órán át áztatok, nem szűröm le, egy lavórba öntöm, és a lábamat 20 percig tartom a főzetben, forró vizet adva hozzá. A fürdő után lefekszem aludni, a lábamat ürömvirágpárnára teszem, és reggelre úgy érzem, hogy újjászülettem.

A kalcium beviteléhez tojáshéjat használok, évente kétszer egy hónapig. Egy teáskanálnyi tojáshéjport felöntök citromlével, és este elfogyasztom. Nemcsak a görcsök szűnnek meg, hanem az általános közérzetem is sokkal jobb lesz.

Ha pedig ezeket a gyógymódokat megfelelő, kiegyensúlyozott, gyümölcsöt és zöldséget, valamint telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrenddel egészítjük ki, akkor nem lesz panaszunk az egészségünkre. (Larissza Tyimoféjevszkaja, Murmanszk)

Próbáljuk ki lábizomgörcsre a mustárolajat és a parafadugót

Reggel és este dörzsöljék be a talpukat friss citromlével, de ne töröljék le a levet, várjanak, amíg a lé magától megszárad. Ezután lehet felvenni zoknit és a cipőt. A kúra legfeljebb két hétig tartson.

Ha a kezük vagy a lábuk begörcsöl, dörzsöljék be a fájó pontokat mustárolajjal. Borosüveg parafadugókat fűzzenek fel feszesen egy vastagabb zsinegre. Ezt a dugó-láncot kössék a vádlira vagy más görcsös, feszes izmok köré. Egy idő után a görcs megszűnik. Néha elég, ha csak a dugóval dörzsöljük a problémás területet. (Varvara Tomilina, Tomszk)

Kamilla főzet mazsolával

Orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) és mazsola főzete (1 evőkanál kamillavirág, 1 evőkanál mag nélküli mazsola, 2 csésze forró vízben elkészítve) használni fog a görcsökre. Igyuk ezt az italt kortyonként, napközben, az étkezések között. A görcsök megelőzésére fogyasszanak gyakrabban héjában sült burgonyát. (Makarova GK, Kasira, Moszkva)

(Fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Csak vádligörcs, vagy valami komolyabb?